17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTimișoara: Captură de 70 de kilograme de cocaină neagră. Pe piața neagră...

Timișoara: Captură de 70 de kilograme de cocaină neagră. Pe piața neagră ar fi valorat 4 milioane de euro

UPDATE: Cocaina neagră, adusă din Ecuador și confiscată, miercuri, la Timişoara, înainte să ajungă în Spania, valora pe piaţa neagră aproximativ patru milioane de euro, a anunţat procurorul șef interimar al DIICOT, Giorgiana Hosu, relatează Mediafax

Potrivit sursei citate, cele peste 70 de kilograme stupefiante, care aveau ca ţară de destinaţie Spania, constituie prima captură de cocaină neagră realizată de autorităţile române.

Giorgiana Hosu a adăugat că o altă premieră legată de acest caz este faptul că “livrarea supravegheată s-a făcut fără substituirea drogurilor, cum se face în mod obişnuit”, acestea aflându-se în mâinile traficanților, fără să existe riscul ca poliţiştii şi procurorii să le scape de sub supraveghere.

“Drogurile au fost supuse unui proces tehnologic în aşa fel încât să nu poată fi detectate nici de câini, nici de scanner. Ulterior, acestea, care arată practic ca o smoală, au fost injectate în piesele de mobilier”, a declarat comisarul şef Jean Cucu, precizând că acţiunea a avut numele de cod “Chopin”, denumire dată chiar de către autorităţile din România, şi a fost sprijinită de poliţiştii germani, britanici şi spanioli.

Potrivit unor surse judiciare, poliţiştii şi procurorii DIICOT au prins trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, care reprezentau celula însărcinată să se ocupe de tranzitarea cocainei pe teritoriul României.

——

Polițiștii au confiscat, miercuri dimineață, aproximativ 70 de kilograme de cocaină neagră, la Timișoara, patru persoane de origine venezueleană, ridicate de anchetatori, urmând să fie aduse la București pentru audieri, relatează Mediafax

Transportul de cocaină trebuia să treacă iniţial prin portul Constanţa, dar după ce autorităţile judiciare germane au intrat pe firul operaţiunii, traficanţii au modificat traseul şi drogurile au trecut prin vama Otopeni, de unde au fost duse mai departe la Timişoara, unde s-a făcut captura, potrivit unor surse judiciare. 

Drogurile, ascunse în corpuri de mobilier încărcate într-un container, aveau ca destinaţie finală Spania. Anchetatorii au folosit flexuri pentru a tăia corpurile de mobilier şi a recupera cocaina.

În urma operaţiunii, anchetatorii au prins patru persoane de origine venezueleană, una dintre acestea fiind căsătorită cu o româncă. Cei patru suspecţi urmează să fie duşi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală din Bucureşti, pentru a fi audiaţi în legătură cu provenienţa cocainei şi filiera pentru care operau.

Potrivit surselor citate, cocaina neagră este un drog foarte rar, până în prezent anchetatorii neputând estima valoarea celor aproximativ 70 de kilograme de droguri capturate.

Cele mai citite

Prognoza meteo pe regiuni, valabilă pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea de 1 iunie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în intervalul 20 mai - 2...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

VIDEO. Dinamo – Csikszereda 2-0. „Câinii roșii” visează la rămânerea în prima ligă după „dubla” lui Politic

Dinamo este foarte aproape de evitarea retrogradării în liga secundă, după ce a învins-o pe teren propriu pe FK Csikszereda Miercurea Ciuc cu scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă