15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTimișoara. ZECE traficanți de migranți, urmăriți penal. Patru, reținuți

Timișoara. ZECE traficanți de migranți, urmăriți penal. Patru, reținuți

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale în cazul a zece traficanți de migranți prinși la Timișoara. Patru dintre ei au fost reținuți și sunt duși în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă. 

    Din materialul probator administrat în cauză, rezultă că începând cu luna decembrie 2013, inculpații Abdul Salam Mohamad, zis Hakim, Hefel Chujae-Ihmaydeh  și Andreaș Isac au constituit un grup infracțional organizat având ca obiect traficul de migranți pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Germania.

Acest grup infracțional a fost sprijinit în realizarea infracțiunilor de trafic de migranți și trecere frauduloasă a frontierei de stat de către alte șapte persoane, între care se află și inculpatul Dumitrașcu Marius.

Cum acționa rețeaua

    Modus operandi al acestei reţele infracţionale este complex şi include toate etapele infracţiunii de trafic de migranţi, respectiv recrutare de migranţi, transport intern, facilitarea trecerii ilegale a frontierei de stat şi, ulterior, preluarea grupurilor de migranţi după trecere şi transportarea în continuare până la statul de destinaţie. În fapt, există implicarea mai multor colaboratori de origine română sau siriană, pe care liderul reţelei – ABDUL SALAM MOHAMAD  –  i-a utilizat pentru a efectua aceste activităţi succesiv şi pe care i-a remunerat cu diverse sume de bani, în funcţie de numărul de migranţi transportaţi sau trecuţi ilegal peste frontiera de stat.

    Astfel, migranţii erau introduşi ilegal în România, respectiv prin zona Giurgiu – Ruse sau Calafat, în unele cazuri în baza unor documente false/falsificate întocmite pe numele lor. De aici, migranții erau transportaţi până în municipiul Timişoara, unde membrii grupării organizau cazarea temporară a acestora, transportul până în zona de frontieră, călăuzirea acestora spre statul vecin (Ungaria), preluarea acestora, după trecerea ilegală a frontierei de stat și transportarea lor spre state Schengen. Ieşirea ilegală din România spre Ungaria se realiza, de regulă, pe raza localităţii Cenad, judeţul Timiş, unde grupurile erau transportate și îndrumate uneori de călăuze.

    Cazarea migranților pe teritoriul României era efectuată pentru scurte perioade de timp și în diverse locuri (pensiuni, moteluri, hosteluri sau chiar în incinta barului pe care îl deţine în Timişoara liderul reţelei).

    Operaţiunea de recrutare, cazare, transport, călăuzire în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat se realiza contra unor sume cuprinse între 5000 şi 8500 euro, în funcţie de locul de unde migranţii erau recrutaţi (tabăra de refugiaţi din loc. Arfa din Turcia, dintr-o altă localitate din Turcia sau direct din România) şi de perioada de cazare pe teritoriul României.

    Astfel, în perioada decembrie 2013- octombrie 2014 membrii grupării au racolat  îndrumat, călăuzit, transportat și adăpostit 8 grupuri de migranți formate, în total, din 41 de persoane (sirieni, irakieni, vietnamezi, cetățeni de origine asiatică).

    În statele de destinaţie (Germania şi Austria) grupurile de transfugi erau preluate de către alţi membri ai reţelei, pentru a-i caza în spaţiile deţinute, unde, pentru a-şi plăti datoriile privind călătoria în Europa, prestau diverse activităţi "la negru", în beneficiul membrilor reţelei.

    Pentru probarea activității infracționale, sub coordonarea procurorilor DIICOT – ST Timișoara, în data de 23 octombrie, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare pe raza judeţelor Timiş (9) şi Caraş-Severin (1), fiind conduse la audieri 12 persoane.

    Procurorii DIICOT – ST Timișoara au dispus începerea urmăririi penale față de cei 10 membri ai grupului infracțional organizat.

    Totodată, față de inculpații Abdul Salam Mohamad, Hefel Chujae-Ihmaydeh, Andreaș Isac și Dumitrașcu Marius a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de migranți, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

    Cei patru reținuți au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș cu propunerea de arestare preventivă.

    Documentarea activităţii infracţionale s-a realizat cu sprijinul I.T.P.F. Timişoara, având suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al DIPI.

    La percheziții au mai participat poliţişti din cadrul  I.P.J Timiş şi lucrători ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă