22.1 C
București
duminică, 24 martie 2024
AcasăSpecialCare este orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România

Care este orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România

Timișoara este orașul din România ai cărui locuitori se bucură de cea mai bună calitate a vieții. Acest lucru reiese dintr-un studiu realizat de cunoscutul portal Numbeo.om, care centralizează informațiile furnizate de milioane de cititori. În clasamentul românesc, Timișoara se află pe primul loc, cu 163,81 puncte.

Capitala Banatului este urmată, la mică distanță, de capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca, cu 160,52 puncte, și de capitala României, București, cu 121,36 puncte. Studiul realizat de Numbeo.com ia în calcul informații precum puterea de cumpărare, prețurile care sunt plătite de consumatori, siguranța cetățeanului, calitatea serviciilor furnizate de sistemul medical, raportul dintre prețul proprietăților imobiliare și veniturile cetățenilor, situația traficului rutier, precum și poluarea sau climatul.

Timișoara stă cel mai bine în privința prețurilor scăzute care sunt plătite de consumatorii de bunuri și servicii, la raportul dintre prețul proprietăților imobiliare și veniturile cetățenilor, dar și în privința traficului rutier.

Clujul stă cel mai bine din țară la indici precum puterea de cumpărare, siguranța cetățeanului, calitatea serviciilor furnizate de sistemul medical și indicele poluării. Interesant este că toate cele trei orașe din clasamentul românesc se află și în finala competiției pentru titlul de Capitală ­Culturală Europeană în anul 2021, alături de Baia Mare. Clasarea Clujului pe locul al II-lea este un semieșec, câtă vreme programul primarului Emil Boc vizează tocmai transformarea Clujului în orașul ­românesc cu cea mai bună ­calitate a vieții.

Explicații complexe

Sociologii și specialiștii în dezvoltare urbană consultați de ”România liberă” spun că există explicații complexe pentru această situație. Eduard Mocean, specialist în dezvoltare durabilă, spune că ”acest studiu este relevant, însă nu la modul absolut. În primul rând, trebuie să ținem cont că el este rezultatul însumării și agregării unor percepții. Poate fi considerat mai curând un indice al mulțumirii populației care trăiește sau care vizitează orașele supuse evaluării. În Timișoara, unde avem tradi­țional o atitudine de tip ”Tăt Banatu-i fruncea”, este posibil ca unii indici să fie suprae­va­luați, în timp ce în cazul Bucureștiului este posibil ca unii indici să fie subevaluați. Apoi, există unii factori conjuncturali. În contextul marilor lucrări de infrastructură care au avut loc în Cluj-Napoca anul trecut, traficul rutier a avut foarte mult de suferit, deci este normal ca șoferii să fie nemulțumiți.

În București, această problemă a traficului a devenit deja cronică, mai ales la orele de vârf”. Pe de altă parte, sociologii chestionați de reporterii ”României libere” au observat că există corelații serioase între date certe, verificate prin metode clare, și percepția publicului. Astfel, Clujul stă prost la raportul dintre valoarea proprietăților imobiliare și veniturile populației, iar acest lucru este confirmat de studiile realizate de agențiile imobiliare. Clujul a devenit cel mai scump oraș din România în această privință, iar analiștii din domeniul imobiliar se așteaptă ca prețurile să urce în continuare. Ei spun că există mai multe motive pentru această tendință. Pe de o parte, Clujul, cu peste 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, atrage un flux permanent de populație. Tinerii care vin la Cluj intenționează să cumpere garsoniere sau apartamente cu două camere, ceea ce accentuează presiunea asupra pieței imobiliare. Pe de altă parte, în Cluj există o comunitate de IT în continuă creștere, ai cărei membri dispun de venituri peste medie, care investesc, de asemenea, în cumpărarea de proprietăți imobiliare, iar acest lucru este un factor suplimentar de presiune pe această piață.

 

 

Cele mai citite

Supermarketurile ar putea fi închise în wekeend la cererea micilor comercianți. O decizie este așteptată de la Guvern

Comercianții de produse tradiționale au solicitat schimbarea programului actual al supermarketurilor. Cererea vine după ce Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea plafonării adaosurilor la prețurile...

Zeci de locatari, evacuați de urgență din cauza unui incendiu dintr-un bloc din Pantelimon. Cinci persoane au ajuns la spital

Clipe de groază pentru zeci de locatari ai unui bloc situat pe șoseaua Pantelimon din Capitală. Un incendiu a izbucnit la etajul 6 al...

Cât a ajuns să costă un miel de Paște anul acesta

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut un anunț mult așteptat de români, în contextul sărbătorilor pascale, promițând un preț decent pentru carnea de miel. Ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă