16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialTolontan: Expertul judiciar angajat de Parchet, în cazul anchetei din dosarul Colectiv,...

Tolontan: Expertul judiciar angajat de Parchet, în cazul anchetei din dosarul Colectiv, susține că tragedia ar fi putut fi evitată, dacă instituțiile statului și-ar fi făcut treaba

Jurnalistul Cătălin Tolontan continuă, pe blogul său, dezvăluirile în cazul anchetei în dosarul Colectiv. Astfel, el susține că, raportul întocmit de expertul judiciar angajat de Parchet, ca să asigure o parte a dovezilor inculpării celor șase acuzați, scoate la suprafață faptul că autoritățile statului sunt responsabile pentru tragedia din 30 octombrie 2015, întrucât „nu au avut un rol activ”.

Astfel, în ceea ce privește activitățile de prevenire și control, raportul arată că, în cazul incendiului din clubul Colectiv, instituțiile au avut un rol pasiv „în prevenirea sau evitarea” tragediei.

„Dezideratul că funcționarul public este în slujba cetățeanului este fără nicio acoperie, deoarece din motive pe care expertiza nu le-a identificat, niciuna dintre instituții nu a avut un rol activ în prevenirea sau evitarea evenimentelor”, se arată în raportul pe construcții din dosarul nr. 545/P/2015, întocmit de expertul Sorin Pavăl.

Totodată, din punct de vedere al legislaței aplicabile se remarcă faptul că „instituțiile publice – primării, Inspectorate pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Stat în Construcții, etc., nu au un rol efeciv în îndrumarea investitorilor pentru desfășurarea diverselor lucrări și prevenire a încălcării normelor, acestea asumându-și de regulă doar rolul de control. Disfuncțiile major care au condus la evenimenele la care se face referire în dosar puteau fi prevenite, în cazul în care fiecare instituție dintre cele enumerate aveau un rol activ în întocmirea unor proceduri clare și aplicabile la care să aibă acces orice persoană care dorește să desfășoare o activitate comercială într-un spațiu ce urmează a fi construit, amenajat sau reamenajat și utilizat pentru respectiva funcțiune”, se arată în raportul citat de Tolontan, pe blogul său.

Totodată, raportul dezvăluie o „lipsă toatală a unei coordonări între diverse instituții”

„Se remarcă lipsa totală a unei coordonări între diversele instituții cu atribuțiuni de identificare a neconformităților dintre prevederile normelor tehnice și maniera de aplicare a acestora”.

64 de persoane au murit și peste o sută au fost rănite în incendiul care a avut loc, în 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Capitală.

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă