22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Tolontan își rectifică investigația: Datele raportului privind radiațiile de la Muzeul...

UPDATE. Tolontan își rectifică investigația: Datele raportului privind radiațiile de la Muzeul de Geologie ar fi fost scrise greșit. În loc de virgulă, s-a pus punct. Garda de Mediu investighează cazul

UPDATE 13.45: Jurnalistul de investigație Cătălin Tolontan aduce noi lămuriri în privința radiațiilor emise în zona Muzeului de Geologie. Astfel, se pare că datele au fost scrise greșit în documentele preluate pe surse de către jurnaliști. Diferența era scrisă între două date ale contaminării. La una era pus un punct, la cealaltă era o virgulă.

Din aceasta greșeală, a rezultat o greșeală imensă de calcul. Cătălin Tolontan a precizat că valorile sunt de 200.000 de ori mai mari decât normalul și decât razele emise la Cernobîl. Dar se pare că aceste valori sunt mult mai mici, de “doar” peste 200 de ori mai mari decât normalul.

Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor!

Ținând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, radiația este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată.

În pivință e și mai mare. În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată.

Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm”, scris Tolontan pe pagina de Facebook.

În urma informațiilor prezentate de Cătălin Tolontan, ministrul Mediului a dispus deplasarea inspectorilor Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului la Muzeul de Geologie, din Bucureşti, pentru a verifica nivelul de radiaţii emis de mai multe exponate. 

"Am dispus în această dimineaţă deplasarea inspectorilor de la Garda de Mediu Bucureşti la Muzeul de Geologie, precum şi a specialiştilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pentru a verifica dacă nivelul radiaţiilor este, aşa cum s-a scris, peste nivelul normal. Specialiştii s-au deplasat acolo cu laboratorul mobil şi cu echipamentele necesare pentru a verifica, pe loc, nivelul radiaţiilor. Aşadar, precizez că nu este reală informaţia conform căreia nu deţinem echipamentele pentru măsurători de acest fel. De îndată ce se vor analiza datele colectate, vom ieşi public şi vom anunţa ce s-a descopoerit", a declarat Daniel Constantin, ministrul Mediului.


Știrea inițială:

Cătălin Tolontan a publicat un raport potrivit căruia, radiațiile din Muzeul de Geologie sunt de zeci sau chiar de sute de ori mai mari decât limitele admise, ba chiar și decât radiațiile din zona centralei nucleare ce a explodat în Ucraina, Cernobîl. Investigația a fost pusă pe Tolo.ro, iar jurnaliștii au primit informația, după publicarea acesteia, că Gabriel Bindea, directorul Institutului Geologic Român, de care aparține și Muzeul de Geologie, a fost destituit acum două zile, după ce în cadrul instituției s-a aflat că jurnaliștii finalizează documentarea și  vor publica investigația.

 

Potrivit informațiilor prezentate de jurnalist, în curtea muzeului se află mai multe oase de mamuți care iradiază în jurul lor.

“Fosilele au un grad de iradiere mare”, explică unul dintre paleontologii muzeului, șocat și el de felul în care sunt depozitate oasele de mamut. Muzeul deține fosilele a doi mamuți, sosiți în perioade diferite. Unul este aruncat aici, sub prelată! Al doilea este expus la etajul trei. Ambii mamuți sunt radioactivi, iar vizitatorii și lucrătorii nu beneficiază de nicio protecție”, scrie Tolontan.

Dar acesta nu ar fi singurul loc ce provoacă radiații, din curtea muzeului. Potrivit celor spuse de jurnalist, și în pivnița din curtea instituției se înregistrează valori de contaminare mult peste limita admisă.

Totul pare a fi din lipsa măsurilor de siguranță ce ar trebui luate.

Dar chiar dacă aceste radiații sunt periculoase în mod normal, ele nu sunt pe o rază foarte mare. Trecătorii sau oamenii care protestează în Piața Victoriei nu sunt afectați de radiațiile emise de fosile sau din pivnița respectivă.

Cu toate, cei care stau constant pe lângă “izvoarele de radiații”, ar putea fi afectați de ele, iar cancerul ar fi cea mai probabilă boală pe care o persoane ar dezvolta-o în urma contaminării excesive.

Chiar dacă ar fi fost făcute teste, șefii de la Muzeul de Geologie ar fi ascuns rapoartele.

”Zona de depozitare a eșantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă și susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiații, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiții de insecuritate fizică și radiologică totală”, scrie într-un raport de radiometrie din data de 12 mai 2016al Muzeului Național de Geologie, potrivit lui Cătălin Tolontan.

Gazeta Sporturilor a primit informația că Gabriel Bindea, directorul Institutului Geologic Român, de care aparține și Muzeul de Geologie, a fost destituit acum două zile, după ce în cadrul instituției s-a aflat că jurnaliștii finalizează documentarea și  vor publica investigația.

Acesta este, alături de directoarea Muzeului, Rodica Tița, unul dintre cei care ar fi ascuns raportul de sănătate publică.

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă