19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRevoltă în penitenciare. Numărul deținuților care refuză hrana, în scădere

Revoltă în penitenciare. Numărul deținuților care refuză hrana, în scădere

UPDATE 15.17: 20 de deţinuţi de la Aiud au continuat să refuze şi joi la amiază hrana furnizată de către penitenciar. Cu toate acestea, numărul este mult mai mic în comparație cu miercuri seara, când au fost 54, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărîngă, a declarat că 20 de deţinuţi au refuzat masa de joi la amiază, aceştia optând pentru alimente cumpărate de la magazinul din incintă sau trimise de către familii. Nicoleta Mătărîngă a susţinut că refuzul hranei furnizate de către penitenciar a fost singura formă de protest adoptată de către deţinuţi şi că nu au fost alte acţiuni ale acestora. 

UPDATE 15.13: Un singur deținut de la  Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu mai refuza hrana, iar orice alt tip de protest a încetat, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu, Bogdan Roşu, citat de Agerpres.

Astăzi, un singur deţinut de la Penitenciarul Giurgiu a refuzat hrana după ce ieri, la orele prânzului un număr de opt deţinuţi au refuzat hrana. La această oră la Penitenciarul Giurgiu este linişte şi numai există nicio formă de protest după ce zilele trecute au fost situaţii când deţinuţii au aruncat pe ferestre hârtii aprinse ori au bătut cu diverse obiecte în grilajele de la camerele de detenţie”, a precizat Bogdan Roşu. 

El a spus că „refuzul de hrană este prevăzut de lege şi încă nu se poate vorbi de o grevă a foamei”, iar ceilalţi şapte deţinuţi care au refuzat hrana pe parcursul zilei de miercuri din motive “mai mult personale decât colective, legate de condiţiile de detenţie”, au renunţat la această formă de protest după ce s-a discutat cu ei. 

Bogdan Roşu a completat faptul că la Penitenciarul Giurgiu „condiţiile de detenţie sunt bune, dar există posibilitatea de a fi îmbunătăţite” şi a menţionat că, deţinuţilor de la Giurgiu “nu le-a oprit nimeni energia electrică pe timpul nopţii, iar programele de televiziune pot fi urmărite până la orele 23,00 cu posibilitatea de prelungire”. 

UPDATE 15.20:  Un număr de 180 de deţinuţi din Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă (PRMS) din Tulcea au refuzat pâinea oferită la prânz de conducerea instituţiei, potrivit reprezentanţilor Penitenciarului. 

„La prânz, 180 persoane private de libertate au refuzat pâinea, dar nicio persoană nu a solicitat să intre în refuz de hrană”, a declarat purtătorul de cuvânt al PRMS Tulcea, Ion Rotaru, pentru Agerpres.

El a mai spus că şi dimineaţă 68 de persoane private de libertate au refuzat pâinea oferită la micul dejun. „În timpul protestului iniţiat în semn de solidaritate cu ceea ce se întâmplă în alte penitenciare din ţară nu s-a înregistrat nicio manifestare violentă”, a precizat Rotaru. 

UPDATE 14.46:  Toţi deţinuţii de la Penitenciarul Mărgineni din judeţul Dâmboviţa au acceptat, joi, hrana la masa de prânz, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Mărgineni, Elena Oană, pentru Agerpres.

Joi dimineaţă, 45 dintre aceştia au refuzat hrana în semn de protest faţă de supraaglomerarea din penitenciar şi faţă de calitatea hranei.

‘În urma evenimentelor din ultimele zile şi la Penitenciarul Mărgineni au avut loc forme de protest. Azi-noapte au incendiat o cameră de deţinere, fără victime, s-a intervenit prompt. În momentul acesta situaţia este sub control, toţi deţinuţii au servit masa de prânz şi este linişte. De dimineaţă au fost 45 de persoane care au refuzat hrana”, a spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Mărgineni.

Tot joi dimineaţă, conform Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, deţinuţii de la Mărgineni au aruncat cu diferite obiecte în gardieni. „A fost într-adevăr o încercare cu cioburi procurate dintr-un geam spart, nu au fost victime nici din partea deţinuţilor, nici din partea personalului unităţii”, a mai precizat Elena Oană. 

Reprezentanţii Penitenciarului Mărgineni au discutat cu deţinuţii despre nemulţumirile lor şi i-au determinat să renunţe la acţiunile de protest. 

„Deţinuţii sunt nemulţumiţi de problema sistemului, supraaglomerarea şi calitatea hranei, vorbesc la nivelul Penitenciarului Mărgineni. S-au purtat discuţii individuale şi colective cu deţinuţii implicaţi în această formă de protest şi acest lucru i-a mai calmat. În acest moment, la Mărgineni sunt 803 deţinuţi. Capacitatea penitenciarului se calculează în funcţie de metri cubi de aer, nu pot să vă spun exact”, a spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Mărgineni, Elena Oană. 
 

UPDATE 12.31: Protestul deținuților continuă și joi. Astfel, sute de deținuți din 20 de penitenciare au refuzat hrana, informează Agerpres.

Astfel, joi au refuzat hrana 268 de persoane de la penitenciarul din Botoșani, 124 de la Iaşi, doi de la Poarta Albă, trei  de la Oradea, 15 de la Miercurea Ciuc, unul de la Giurgiu, 56  de la Vaslui,  șase de la Bucureşti – Jilava, 68 de la Tulcea, 133 de la Bistriţa, şase de la Deva, 27 de la Aiud, 43 de la Bacău, 45 de la Mărgineni, unul de la Arad, 10 de la Târgu Mureș.

——————–

Deținuții din 12 din cele 45 de închisori din țară au protestat, miercuri, în penitenciare, nemulțumiți de condițiile din detenție, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), citată de Agerpres.

ANP a precizat că, până la ora 23.00, au refuzat hrana 226 de deținuți de la Penitenciarul din Iași, 11 deținuți de la Penitenciarul Oradea, câte un deținut de la Poarta Albă și Giurgiu, 15 deținuți de la Miercurea Ciuc, doi deținuți de la Penitenciarul Vaslui, 10 deținuți de la Penitenciarul Jilava, 235 de la Penitenciarul Tulcea, șase deținuți de la Penitenciarul Deva, 590 de la Botoșani, 54 de la Aiud și 247 de la Penitenciarul Bistrița.

Citește și: FOTO+VIDEO. REVOLTE în 12 închisori românești. Sute de deținuți refuză hrana. Declarația ministrului Justiției

95 de deținuți manifestau, miercuri seara, zgomotos, la Penitenciarul Botoşani, a precizat ANP. Totodată, 13 deţinuţi au escaladat şi protestează pe acoperişul unei secţii de deţinere şi opt pe acoperişul curţii de plimbare.

Totodată, conducerea închisorii a fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne. 

Totodată, doi deținuți de la Penitenciarul Bistriţa s-au urcat pe acoperişul unei secţii de deţinere şi şapte pe acoperişul blocului alimentar, fără manifestări violente. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne. 

Citește și: Deținuții de la Penitenciarul Poarta Albă, solidari cu protestatarii de la alte șapte închisori

Proteste de amploare în închisori. 81 de deținuți de la Miercurea Ciuc refuză hrana

Protest la penitenciarul BISTRIȚA. Deținuții au dat foc cearșafurilor din celule

Protestul deținuților ajunge și la JILAVA, deși ministrul Justiției a făcut apel la CALM

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă