14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRomânii au făcut Paștele în străinătate: trafic dublu la punctele de frontieră...

Românii au făcut Paștele în străinătate: trafic dublu la punctele de frontieră față de anul trecut

Rapoartele Poliției de Frontieră arată că, în perioada Sărbătorilor Pascale, traficul prin punctele de trecere s-a menţinut la valori ridicate, fiind înregistrată o creştere cu 50% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera de vest însă, în urma gestionării situaţiei prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, media timpilor de asteptare la frontieră s-a încadrat în valorile normale pentru această perioadă.

În perioada Sărbătorilor Pascale (29.04-02.05.2016), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 634.500 de persoane, din care 336.000 pe sensul de intrare în ţară şi 298.500 pe sensul de ieşire din ţară şi 178.000 mijloace de transport. În perioada similară a anului 2015, au trecut frontiera 423.000 persoane şi 118.300 mijloace de transport, constatându-se o creştere a traficului cu 50%, atât la persoane, cât şi la mijloace de transport.

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa peste 251.000 persoane şi de la frontiera româno- bulgară, unde au trecut graniţa 100.000 persoane, atât pe sensul de ieşire cât şi pe cel de intrare în ţară.

 De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare, unde au trecut frontiera aproximativ 151.000 persoane.

 

Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 3.000 de poliţişti de frontieră au desfăşurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.

Şi în perioada următoare, Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare astfel încât traficul de persoane si autovehicule prin punctele de frontieră să se desfăşoare în condiţii normale, fluent şi civilizat. Sunt menţinute măsurile organizatorice de suplimentare a personalului repartizat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic. De asemenea, vor fi suplimentate arterele de control, pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Aplicaţie utilă celor care tranzitează frontiera în perioade aglomerate

Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic care tranzitează punctele de frontieră rutiere existente la graniţă, Poliţia de Frontieră Română a îmbunătăţit aplicaţia „Trafic Online”, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care conţine date despre punctele de trecere a frontierei şi timpul mediu de aşteptare la controlul de frontieră, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din România.  

Ca element de noutate, aplicaţia „Trafic Online” prezintă media timpilor de aşteptare la controlul de frontieră pentru două tipuri de vehicule, autoturisme (care includ şi microbuzele şi autocarele) şi camioane (mijloace de transport marfă cu greutate de peste 7,5 tone). 

Aplicaţia poate fi accesată de pe orice calculator sau terminal mobil cu acces la internet. Punctele de trecere ale frontierei sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare, în culori diferite:

Verde = timpi de aşteptare până în 30 minute;
Galben = timpi de aşteptare între 30-60 minute;
Roşu = timpi de aşteptare peste 60 minute.

De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul „navigare”, se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei.

Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, pe baza informaţiilor furnizate de structurile teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic mai scăzute.

În meniul principal al aplicaţiei, pe lângă setarea tipului de autovehicul şi a sensului de mers, utilizatorul are posibilitatea de a vizualiza valorile timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei în două variante, pe hartă şi ca listă a punctelor de trecere. De asemenea, aplicaţia permite introducerea unor alerte sau atenţionări pentru un punct de trecere a frontierei sau menţiuni cu privire la localizarea punctului de frontieră sau numărul arterelor de control operaţionale, pe fiecare sens.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă