11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Trafic fluvial canalul Sulina a fost reluat. Mina era, de fapt,...

UPDATE: Trafic fluvial canalul Sulina a fost reluat. Mina era, de fapt, o geamandură

UPDATE 11.54: Circulaţia navelor maritime pe canalul Sulina a fost reluată, în jurul orei 10.45, după ce în ultimele aproape 12 ore autorităţile tulcene au fost în alertă şi au monitorizat o geamandură veche similară cu un proiectil, informează Agerpres.

Geamandura, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, a fost observată, miercuri seara, pe Dunăre în apropiere de localitatea Ilganii de Sus, iar în condiţiile în care obiectul care delimitează şenalul navigabil al fluviului semăna cu o mină marină Căpitănia Zonală a Portului Tulcea a decis suspendarea traficului navelor pe canalul Sulina şi monitorizarea geamandurii. 

Având în vedere faptul că echipa de pirotehnişti a ISU Delta, lucrătorii Poliţiei Transporturi şi cei ai Căpităniei au observat că în timpul nopţii aşa zisul proiectil a fost transportat de curent aproape 2,5 mile marine, dimineaţa, potrivit preşedintelui Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Marin Bădiţă, obiectul a fost izolat pentru ca nicio persoană sau vreo ambarcaţiune să nu se apropie de acesta. 

“Am aşteptat să vină specialişti genişti din Constanţa care au constatat că era vorba de o geamandură veche. (…) O navă a Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ) o va prelua”, a declarat prefectul Marin Bădiţă. 

AFDJ Galaţi este instituţia responsabilă cu delimitarea şenalului navigabil al Dunării maritime şi asigurarea adâncimilor de navigaţie pe canal. 

————

Traficul fluvial a fost închis, joi dimineața, pe canalul Sulina, după ce o mină marină a fost descoperit, miercuri seara, în zona Maliuc-Ilganii de Sus, informează Agerpres.

Decizia Căpităniei Zonale Tulcea a fost luată pentru a preveni un pericol, în timpul nopţii trecute obiectul fiind monitorizat de o echipă de specialişti pirotehnişti a inspectoratului, a precizat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Angela Tulceanu.

„Pentru verificarea zonei şi identificarea obiectului, am solicitat sprijin din partea Unităţii Speciale de Intervenţii Ciolpani şi a unui echipaj de scafandri din Constanţa”, a mai spus Tulceanu. 

La rândul său, directorul general al societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a precizat că nava de pasageri care era programată să plece joi dimineaţa din Sulina cu destinaţia Tulcea şi-a amânat cursa. 

„Este o presiune fantastică din partea tulcenilor din Sulina, cu atât mai mult cu cât la ora 13.30 mai avem o navă care trebuie să efectueze această cursă”, a declarat directorul  Nicolae Chichi. 

În această dimineaţă, membrii Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit într-o şedinţă la Prefectură pentru a analiza situaţia. Aceasta este prima alertă de o asemenea anvergură înregistrată în ultimii ani pe canalul maritim Sulina.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă