17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu, despre dosarele Elenei Udrea: Nu am avut nicio informație de...

Traian Băsescu, despre dosarele Elenei Udrea: Nu am avut nicio informație de la servicii

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, luni seara, în cadrul emisiunii "Vorbeşte Liber" de la TVR despre mandatele sale ca preşedinte, despre acuzaţiile care i se aduc Elenei Udrea, despre legea electorală şi revizuirea Constituţiei, dar şi despre Ucraina şi Republica Moldova.

Cu această ocazia, fostul președinte a anunțat că va reveni în spaţiul public, dar că nu va ocupa vreo funcţie publică. 

"Aproape două luni am tăcut pur şi simplu, văd însă că spaţiul public nu mă lasă în pace, a pornit o campanie publică de desfiinţare a mandatului meu. Nu am aspiraţii de premier, dar nu tac. Voi reveni în viaţa publică. M-au deranjat atacurile zilnice de la Antena 3 şi de la Ghiţă TV", a spus Băsescu. 

Băsescu şi-a apărat mandatele şi a pus accentul pe faptul că atunci când a fost el preşedinte s-a consolidat justiţia.  

"Am lăsat o justiţie funcţională. Nu spun că este perfectă, dar este funcţională. În al doilea rând, parteneriatul extrem de puternic cu SUA, baza de la Deveselu, comandamentul de divizie din care să fie coordonate din România acţiunile NATO. Am trecut ţara prin criză, într-un moment extrem de greu, şi sunt multe ţări UE unde nu s-au luat măsurile necesare pentru a depăşi rapid criza, am negociat în favoarea României bugetul 2014-2020. Să dea Dumnezeu să cheltuim banii care au fost negociaţi pentru România. Am accelerat toate procesele de a rămâne conectaţi la euro-zonă", a spus fostul preşedinte. 

Despre Elena Udrea:

În ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, Băsescu a subliniat că îşi păstrează încrederea în ea. 

"Eu nu am avut nicio informaţie când am plecat din mandat că Elena Udrea ar fi avut activităţi ilegale. Cu certitudine, nu voi intra în corul mediatic care se desfăşoară acum la adresa Elenei Udrea, mai ales că mâine acest om se va prezenta în faţa justiţiei, aşa că voi respecta comportamentul prin care să nu încerc să influenţez vreo decizie. Am încredere în acest om! Când un judecător va spune că e vinovată, voi recunoaşte indiscutabil decizia judecătorului.  Am încredere şi în justiţie şi în Elena Udrea. Este un linşaj mediatic la adresa ei. Nu vreau să comentez nimic", a mai delcarat Băsescu. 

Despre acuzaţiile aduse de Udrea la adresa SRI, preşedintele a subliniat că acţiunile unui individ nu pot fi extrapolate la întreaga instituţie. 

"Nu este calitatea mea să comentez. Oricine poate să spună orice, dar este de datoria instituţiilor să ancheteze. Niciodată nu am să spun că SRI este o instituţie compromisă. Dacă greşeşte un om, nu trebuie blamată toată instituţia. România are două servicii de informaţii extrem de puternice: SRI şi SIE, şi servicii departamentale foarte puternice care nu sunt controlate, au autonomie foarte mare", a continuat Băsescu.

Despre serviciile secrete:

Fostul preşedinte a precizat că a trimis un proiect de lege privind serviciile de informaţii din 2006.

"Eu am trimis un set de legi despre serviciile de informaţii din 2006. Astăzi suntem în 2015, au trecut aproape nouă ani de când am trimis acel set de legi, multe articole trebuie ajustate. Ambele servicii trebuie să primească directori civili. Imediat! Discutăm despre chestiuni de siguranţă naţională", a subliniat Băsescu. 

Băsescu a fost întrebat de lista de miniştrii care sunt anchetaţi de DNA şi care au făcut parte din Guvernul Boc, un Guvern pe care l-a susţinut.

"Eu nu am susţinut pe nimeni în faţa justiţiei. Nimeni nu a găsit un culcuş la mine. Justiţia trebuie să îşi facă treaba. Preşedintele are ca misiune să lase instituţiile să funcţioneze".

Despre respingerea solicitării DIICOT de către Senat, în cazul lui Vosganian:

"Dacă mă uit la Udrea, unde s-au votat patru cererei într-o seară, iar Vosganian nu a fost lăsat să apară nici măcar în faţa procurorilor. S-a spus bine în presă că nu ştii cine e femeia şi cine e bărbatul. prin comportament, Elena Udrea s-a dovedit a fi un om cu principii"

"Poziţia luată de Iohannis în acest caz este una corectă"

"Dacă discutăm constituţional Senatul are dreptul de a respinge cererea, Va trebui umblat la Constituţie. Să nu existe imunitate pentru abuz în serviciu, pentru corupţie, în acelaşi timp trebuie să existe tratament legal"

"Nu am avut şi nici nu am, nici firme, nici conturi în străinătate. Mă aşteptam să vă intereseze Ucraina, Republica Moldova şi m-am pregătit cu documente la zi. Rămânem în chestiuni de Antena 3 şi România TV."

"Ce nu îi putem reproşa domnului Iohannis este lipsa de voinţă. Este devreme să îl judecăm pe domnul preşedinte. Ce cred că nu se va întâmpla este să guverneze cu un cabinet PNL. Cât timp îl mângâi pe corniţe pe domnul Victor Ponta nu se poate întâmpla acest lucru. Iohannis va trebuie să pună presiune pe premierul Ponta. Nu văd presiunea schimbării guvernului."

"E grea trecerea de la primar al Sibiului, la "primar" de ţară."

"Dacă te mai şi boicotează când tu te duci la Paris şi la Bruxelles, şi premierul zboară la Washington, sigur că nu îţi vine bine."

Despre codul electoral:

"Primul lucru care trebuie făcut este legat de legea finanţării partidelor. Nu vom termina cu corupţia până nu facem finaţarea partidelor transparente. Campaniile trebuie finanţate din bugetul de stat, după nişte criterii, abia atunci va exista control. Nici nu am mai umple toate oraşele şi am încheia una din marile probleme, probleme care există şi la televiziuni. S-ar combate o bună parte din corupţie."

"Dacă are un moment de sinceritate Tăriceanu poate să vă spună, i-am spus de nenumărate ori să mărească salariile la demnitari, la primari, pe Emil Boc la fel. Ponta a zis el la un moment dat că le măreşte şi nu le-a mai mărit. "

"Sugestia mea este să se ţină cont de Referendum la revizuirea Constituţiei, până atunci însă se poate rezolva problema celor 300 de parlamentari prin legea electorală. Reprezentarea minorităţilor trebuie respectată"

Nicio cameră nu verifică legile. Parlamentul unicameral este obligatoriu. 

România a profitat că nu poate produce foarte mulţi oameni politici valoroşi. Sunt pentru două tururi în chestiunea alegerii primarilor. 

Au fost multe ordonanţe de urgenţe neconstituţionale. Avocatul poporului nu îşi face treaba. Avem o marionetă a Avocatului Poporului. Ne lipsescă două instituţii: Avocatul Poprului şi CNA-ul. Uitaţi-vă câte vrajbă şi minciună se împrăştie pe unele televiziuni. CNA ar trebui să pună capăt acestei forme de jurnalism.

Tot spuneam să vină tinerii. Au venit şi sunt o dezamăgire, Ponta un plagiator, un mincios. Este o generaţie tânără de politicieni rataţi. Mă uit şi la Monica Ridzi, pe care am susţinut-o.

În cazul fratelui meu, am toate elementele să cred că a fost o înscenare. Când o să am acordul lui, o să spun public tot ce ştiu. Nu am putut face nimic pentru el când am fost preşedinte. 

Despre Ucraina:

Ucraina este cea mai mare problemă de securitate. Ucraina este o ciorbă în care nu ne putem amesteca. Am fost mereu împotriva angajării în problemele din Ucraina. Lucrurile sunt atât de complicate încât forţe politice şi economice mari, nu pot ajunge acolo.

Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritorială. 

Putin esre în pericolul majorării sancţiunilor şi Federaţia Rusă nu îşi poate permite economic aceste sancţiuni. Putin era sufocat şi nu putea permite o majorare a sancţiunilor, de aceea s-a ajuns la un MInsk 2, dar el şi-a atins obiectivul.

România nu trebuie să mai aibă niciodată frontieră cu Federaţia Rusă. Nu întrevăd riscul ca România să fie atacată de Federaţia Rusă.

Despre Republica Moldova

În locul lui Leancă nu m-aş fi dus în Parlament niciodată, ştiind că o să cad. Era previzibil. S-au dus în Parlament fară să fii format vreo alianţă.

Regretul președintelui

Un regret generic este că nu am avut o majoritate care să sprijine reformarea României. Marea problemă este că în partea de Executiv nu am găsit sprijin să depolitizăm Administraţia. Aceasta este explicaţia de ce nu absorbim fonduri europene. 

 

 

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă