15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu nu mai este trimis în judecată pentru amenințarea Gabrielei Firea

Traian Băsescu nu mai este trimis în judecată pentru amenințarea Gabrielei Firea

Procurorul general Augustin Lazăr a infirmat soluţia dată de un procuror de la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică  privind trimiterea în judecată a fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare în legătură cu declaraţiile date la adresa Gabrielei Firea, se arată în ordonanța  publicată pe pagina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Motivele infirmării rechizitoriului: nu există toate elementele săvârșirii vreunei infracțiuni; nu au fost descrise în amănunt faptele penale, potrivit încadrării juridice făcute de procuror; ancheta și rechizitoriul au fost făcute superficial; cel urmărit penal nu a avut acces la apărare și la informare. Concluzia procurorului general Lazăr: ancheta trebuie completată! 

Din motivele infirmării rechzitoriului se poate deduce că procurorul care a făcut ancheta și șeful acestuia, care a confirmat rechizitoriul de trimitere în judecată, nu au respectat Codul de procedură penală, situație care ar putea declanșa și verificări ale Inspecției Judiciare.

Rechizitoriul de trimitere în judecată a fost întocmit de procurorul Adina Petrescu și confirmat de șefa secției, Camelia Sutiman, cu circa două săptămâni înainte ca acesteia să-i înceteze mandatul în funcţia de şef al Secţiei de Urmărire Penală.

Surse judiciare spun că procurorul Camelia Sutiman nu ar mai fi avut șanse de a i se reînoi mandatul deoarece la această secție multe dintre dosarele deschise nu ar fi avut justificare. Camelia Sutiman nu a răspuns solicitării noastre de a-și expune punctul de vedere referitor la infirmarea rechizitoriului.

Dosarele lui Băsescu

După ce Traian Băsescu și-a epuizat și al doilea mandat de președinte al țării, Parchetul, condus atunci de procurorul general Tiberiu Nițu, a deschis numeroase dosare. I s-ar fi deschis câteva zeci de dosare, uneori cu motive absurde, cum ar fi fost faptul că nu și-a dat "demisia în cinci minute", așa cum ar fi promis într-o declarație pe vremea când era președintele țării. Astfel de dosare nu puteau fi înscrise în nici o încadrare juridică dintre cele prevăzute de legea penală, spun specialiștii.

Ce crede procurorul general despre dosarul prin care Sutiman a vrut să-l trimită în judecată pe Traian Băsescu

"În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigenţele în materia conţinutului rechizitoriului şi standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanţă, impuse de jurisprudenţa în materie şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispoziţiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE", se precizează în ordonanța de infirmare.

Articolul 328, alineatul 1 prevede: "Rechizitoriul se limitează la fapta și persoana pentru care s-a efectuat urmărirea penală și cuprinde în mod corespunzător mențiunile prevăzute la art. 286, alin. 2 din Codul de Procedură Penală…", iar articolul 286, aliniatul 2, litera c. prevede: "fapta care face obiectul urmăririi penale, încadrarea juridică a acesteia și, după ca, datele privitoare la persoana suspectului sau inculpatului". Celelalte articole penale din legislația românească privesc legalitatea incriminării, iar cele ale CEDO și UE privesc dreptul la apărare și la informare în timpul procesului penal (care include și faza de urmărire penală).

Să le luăm pe rând.  Fapta suspectului/inculpatului Traian Băsescu a fost o declarație făcută la Realitatea TV, la data de 13 aprilie 2014  pe vremea când era președintele țării. Declarațiile îl vizau pe senatorul Gabriela Firea, șefa comisiei parlamentare "Nana" (care verifica legalitatea achiziționării unui teren la Nana de către Ioana Băsescu, fiica președintelui).

Atunci, Băsescu a afirmat "…mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moșia soțului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă, dacă nu-i …atentă…Înțeleg că în Parohia lui se întâmplă multe lucruri rele"

La data de 15 aprilie 2014, la sediul Administrației Prezidențiale, Traian Băsescu a menționat că declarațiile despre activitatea Comisiei parlamentare "Nana" sunt făcute de: "doamna senator Firea, altfel o șantajistă de profesie". Cu acea ocazie, Traian Băsescu a făcut afirmații și despre activitatea soțului Gabrielei Firea, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari. Acestea sunt faptele lui Traian Băsescu.

Procurorul anchetator, la capitolul "încadrării faptelor în drept", a înscris că partea vătămată ( Gabriela Firea) a considerat afirmațiile lui Traian Băsescu ca fiind  "amenințare directă la adresa sa și a familiei sale" pe care le-a "perceput  ca o modalitate de a fi împiedicată în realizarea atribuțiilor parlamentare", încadrând aceste declarații în articolele de lege din Codul Penal care cuprind infracțiunea de  amenințare în forma continuată, pentru că i-au insuflat "victimei" o "stare de temere".

Procurorul general al României Augustin Lazăr a considerat că probațiunea este superficială, insuficientă, dispunând: "cercetările urmează a fi reluate de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei. Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport şi de doctrina şi jurisprudenţa în materie, pentru a adopta o soluţie legală şi temeinică în cauză".

Băsescu: "O dispută între politicieni"

Cu o zi înainte de anunțul făcut de Parchetul General cu privire la dosarul de amenințare, Traian Băsescu a declarat într-un interviu pentru România liberă că trimiterea sa în judecată s-a făcut pe temeiuri greșite. “Mă raportez în primul rând la motivul pentru care s-a făcut: o dispută între doi politicieni a ajuns s-o tranșeze Parchetul General. Probabil că, terminând și dosarul Revoluției, și dosarul mineriadei din 13-15 iunie, Parchetul General n-a mai avut alte priorități decât să arbitreze disputele politice între politicieni. Oricum, sunt pregătit să fac faţă hărţuirii prin parchete”, a declarat fostul președinte.

Interviul complet pe care Traian Băsescu l-a acordat României libere va fi difuzat săptămâna viitoare. Fostul șef al statului a vorbit despre pozițiile sale recente în legătură cu Justiția, dar și despre situația politică din Turcia, făcând dezvăluiri din culisele relației dintre Ankara și București.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă