15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliștilor răpiți. Ce a...

Traian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliștilor răpiți. Ce a declarat fostul șef de stat

Fostul președinte Traian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliștilor răpiți, după ce Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea de redeschidere a dosarului.  Traian Băsescu este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în acest dosar.

De asemenea, instanța a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga.

Traian Băsescu a declarat că nu îl suprinde decizia instanței și că va da o declarație pentru a clarifica lucrurile.

”Nu mă surprinde decizia pentru că plângerea depusă de Vadim Tudor nu a putut să fie verificată când eram președinte. A putut fi chemat Vasile Blaga, care și-a dat declarația și a fost scos di cauză de procurori. Cu certitudine trebuie să am și eu ocazia să dau o declarația ca să clarific lucrurile. Nu dețin drepturi de secretizare al acestui dosar. Este secretizat de SRI și de SIE și nu am dreptul să fac niciun fel de declarații legat de conținutul dosarului. Suntem în fața unei delațiuni a vestitului fost tribun Vadim Tudor. În afară de declarația lui Vasile Blaga trebuie să fie și declarația mea. Când un președinte este acuzat că pentru a salva niște oameni și-a însușit bani acest lucru nu poate fi decât umilitor și pentru președinte și pentru țară”, a spus Băsescu pentru Digi 24. 

Dosarul a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 în urma unei decizii din 6 august a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că această instanţă este competentă să judece cazul, pentru că Traian Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială.

Citește și: Ce spune Traian Băsescu despre deschiderea dosarului răpirii jurnaliștilor

Traian Băsescu şi copreşedintele PNL Vasile Blaga au fost la ICCJ, în 6 august, fiind citaţi în acest dosar, și au stat la instanță doar câteva minute, întrucât nu au mai avut loc audieri, după ce procurorul de caz a invocat o excepție de necompetență materială a instanței și a cerut ca dosarul să fie retrimis la Judecătoria Sectorului 5.

Procurorul a menționat că, în cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost închisă în 2010, printr-o decizie de neîncepere a urmăririi penale. Față de Traian Băsescu, însă, nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea funcției de președinte al României.

În 2012, Corneliu Vadim Tudor depunea o plângere penală în care i-a acuzat pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în anul 2005.

Citește și: Traian Băsescu a fost audiat în dosarul răpirii jurnaliștilor din Irak. Verdictul, pe 21 octombrie

Corneliu Vadim Tudor şi-a motivat plângerea prin afirmaţiile făcute de fostul procuror Ciprian Nastasiu, într-o carte. Suma despre care se vorbeşte este de aproape 4 milioane de dolari.

Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12-13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu de faptul că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

Jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad în martie 2005. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

România și Bulgaria au stabilit noi măsuri la frontierele comune pentru sezonul estival

Secretarul de stat pentru ordine și siguranță publică, chestor general de poliție Bogdan Despescu, a avut o întrevedere de lucru la Ruse, în Bulgaria,...

Resortul Lebăda Neagră deținut de Toma Sandu, închis de inspectorii DSV din cauza neregulilor grave

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) au închis resortul Lebăda Neagră, deținut de Toma Sandu, după ce au descoperit multiple nereguli în cadrul unei inspecții...
Ultima oră
Pe aceeași temă