13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu prezintă bilanțul mandatului său prezidențial

Traian Băsescu prezintă bilanțul mandatului său prezidențial

Preşedintele Traian Băsescu va susţine astăzi, la ora 18,  o conferinţă de presă, în care își va prezenta bilanțul mandatului prezidențial.

Președintele în funcție a declarat în luna august că își va prezenta bilanțul celor două mandate după terminarea celui actual, scrie agerpres.ro.

Un bilanț realizat de agenția de presă de stat, Agerpres, menționează că Băsescu este primul președinte de după 1989 care a avut două mandate succesive.

După ce a fost ministru al Transporturilor, primar al Capitalei și președinte de partid, în 2004 Traian Băsescu a candidat pentru prima oară la alegerile prezidențiale, în contextul retragerii lui Theodor Stolojan, care invocase motive de sănătate.

În urma celui de-al doilea tur de scrutin, Băsescu a câștigat alegerile pentru prima funcție în stat în fața lui Adrian Năstase.

În timpul primului său mandat prezidențial, România a aderat la UE, în 2007. De asemenea, în 2006, șeful statului a prezentat, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, conduse și coordonate de istoricul și politologul Vladimir Tismăneanu.

"Bilețelul roz" și suspendarea

În 2007, cel de-al treilea președinte al României de după 1989 a fost suspendat din funcție de către Parlament.

Pe fondul scandalului "bilețelului roz", la inițiativa PSD, Parlamentul l-a suspendat pe președintele Traian Băsescu, însă rezultatul referendumului l-a reconfirmat în funcție.

El a încercat să introducă votul uninominal, însă referendumul organizat în acest sens nu a fost valabil din cauza numărului mic de votanți care s-au prezentat la urne.

Tot în primul mandat, președintele Băsescu a semnat decretul pentru organizarea referendumului de trecere de la sistemul parlamentar bicameral la cel unicameral în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Conform rezultatelor finale ale referendumului, 77,78% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezența fiind de 50,95%, referendumul fiind astfel validat.

În 2009, Traian Băsescu, susținut de PDL, și-a depus din nou candidatura la Președinție.

El a câștigat alegerile prezidențiale, în urma celui de-al doilea tur de scrutin, în fața lui Mircea Geoană.

În cadrul ceremoniei de validare de la CCR, Traian Băsescu declara că obiectivul său principal este ca fiecare român să simtă că președintele este și al lui, indiferent cum a votat la alegeri, scrie agerpres.ro.

În 2011, șeful statului a trimis Consiliului Legislativ un proiect de revizuire a Constituției, care a avut la bază proiectul Guvernului Boc. El susținea ca angajarea răspunderii Executivului în fața Parlamentului să se poate realiza doar o singură dată pe sesiune, exceptând legea de buget și a asigurărilor sociale. În viziunea președintelui Traian Băsescu, "urmărirea, percheziția, reținerea, arestarea sau trimiterea în judecată penală a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, se poate face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", eliminând prevederea din actuala Constituție și păstrată în varianta de revizuire a Guvernului Boc, conform căreia parlamentarii "nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei.

Și în cel de-al doilea mandat Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, la inițiativa USL, care invoca faptul că acesta "i s-a substituit lui Emil Boc nu doar ca prim-ministru, ci și ca președinte al PDL". După referendumul din 2012, care nu a fost validat tot din cauza prezenței alegătorilor, Băsescu a rămas șef al statului.

Klaus Iohannis, jurământ de învestitură

Președintele Traian Băsescu își încheie duminică deceniul de prim om al statului, succesorul său fiind Klaus Iohannis.

Preşedintele ales va depune jurământul de învestitură într-o şedinţă solemnă a Parlamentului, duminică, la ora 12.00. După jurământul din Parlament, preşedintele va merge la Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a mandatului. Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea în Palatul Cotroceni. După intonarea imnului de stat şi primirea de către Traian Băsescu şi consilierii prezidenţiali şi de stat, Klaus Iohannis va fi primit în biroul preşedintelui.

Aici, Traian Băsescu îi va înmâna lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, în baza căruia preşedintele conferă decoraţiile şi Ordinul Steaua României în grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului preşedintelui României.

După o scurtă discuţie privată, preşedintele Klaus Iohannis îl va însoţi pe Traian Băsescu la ieşirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima dată onorurile militare, înainte de a părăsi funcţia cea mai înaltă în stat.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă