20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu: Sunt suspect pentru că am deranjat-o pe Firea

Traian Băsescu: Sunt suspect pentru că am deranjat-o pe Firea

UPDATE 17.30: Fostul președinte a declarat că se va prezenta la Parchet, după ce aflat că este suspect în dosar de șantaj intentat de senatoarea PSD Gabriela Firea. 

”Am primit o scrisoare prin care aflu că sunt suspect pentru că am făcut o declarație. Rog organele statului să se uite în Grivco să vadă câți bani au fost transferați de doamna Firea de la Crescent, în 2007-2011, când era administrator la o firmă din grupul Grivco. Dacă își aduce aminte să fi semnat împrumuturi de 400.000 de euro și 1.800.000 de dolari de la Crescent și a transferat din firma securității la o companie din grupul lui Voiculescu, să se spovedească public Oreste e la fel de cinstit ca Firea”, a precizat fostul șef al statului.

Traian Băsescu spune că a primit documente de la Elena Udrea, ce i-au fost livrate de ziaristul Oreste, în schimbul a 10.000 de euro. 

„A primit doamna Udrea un bilețel galben pe care scria 10.000 de euro, de la un ziarist Oreste. El îi ceruse Elenei Udrea aceși bani pentru a-i da aceste documente. Udrea mi le-a dat mie, eu le-am dat insituțiilor statului”, a mai spus fostul președinte. 

De asemenea, Train Băsescu a apreciat că Oreste și Firea sunt ”doi caraghioși”.

———-

Fostul şef de stat, Traian Băsescu, a fost pus sub acuzare de Parchetul General în dosarul de şantaj care o priveşte pe senatoarea PSD Gabriela Firea, informează Televiziunea Română.

Citește și: Avocat: Traian Băsescu, citat de procurori, pentru a fi audiat în dosarul de şantaj

Urmărirea penală a fost începută pentru ameninţare, potrivit jurnalistul Alexandru Costache pentru StirileTVR.ro.

Traian Băsescu a fost citat, miercuri, la ora 11.00, la Parchetul General, unde i se va aduce oficial la cunoştinţă calitatea de suspect în acest caz. 

Avocatul Lucian Bolcaş a precizat că Traian Băsescu a fost citat de procurori pentru a da explicaţii în acest dosar şi ar urma să se prezinte la audieri în cursul zilei de miercuri, potrivit Mediafax.

Apărătorul Gabrielei Firea a adăugat că va asista la audierea fostului şef al statului.

“E dreptul părţii vătămate să asiste la etapele de procedură şi am să îmi exercit acest drept”, a afirmat Lucian Bolcaş.

Anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de şantaj, întrucât fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate.

Cercetările în acest dosar au fost suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu.

Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Anchetatorii au constatat că în această cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, astfel că a fost dispusă, prin ordonanţă, suspendarea urmăririi penale. Articolul 84, alineatul 2 din Constituţie prevede că “preşedintele României se bucură de imunitate”.

Această problemă a ajuns pe masa judecătorilor Curţii Consituţionale, care au decis în 13 noiembrie 2014 că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională, respingând excepţia ridicată în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plângerea sa referitoare la faptul că ar fi fost şantajată de Traian Băsescu.

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat dispoziţiile articolului 312 alineatul 2 din Codul de procedură penală, potrivit cărora “suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis în 20 iunie sesizarea Curţii Constituţionale privind suspendarea urmăririi penale a lui Traian Băsescu, din motive de imunitate. Ulterior, în 24 iulie, ICCJ a respins, ca inadmisibila, plângerea formulata de Gabriela Firea referitoare la decizia procurorilor de suspendare a urmăririi penale a lui Băsescu.

Plângerea de la ICCJ a fost depusă în 28 mai, de avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcaş, după ce Parchetul instanţei supreme a decis suspendarea anchetării preşedintelui Traian Băsescu “pentru calomnie”. Avocatul a arătat în cerere că imunitatea preşedintelui nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă