10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTransilvania, în pelerinaj la Nicula

Transilvania, în pelerinaj la Nicula

Aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat sâmbătă la Nicula, cel mai important centru de pelerinaj din Transilvania. Oamenii vin an de an ca să se închine în fața unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, despre care cred că ar fi făcătoare de minuni. La vechea mănăstire de la marginea satului, liturghia a fost condusă de mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, iar în biserica greco-catolică din sat liturghia a fost pontificată de episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Oamenii au început să se adune la Nicula încă de miercuri. Ei se strâng în fiecare 15 august din toate colțurile țării, atrași de faima unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus. Icoana a fost pictată în anul 1681 de către preotul Luca din Iclod și, potrivit rapoartelor armatei austriece, ar fi lăcrimat în anul 1699. De atunci, Nicula este cel mai important loc de pelerinaj din Transilvania, care îi atrage deopotrivă pe ortodocși și pe greco-catolici. De la bun început, împăratul romano-german la care a ajuns icoana spre a fi examinată a decis ca ea să fie așezată într-o biserică aparte, unde să poată fi venerată de oricine, indiferent de originea etnică sau confesiunea religioasă.

Din anul 1767, Papa Clement al XIII-lea a acordat pelerinilor de la Nicula indulgență plenară, adică iertarea tuturor păca­telor. În perioada 1875-1879, episcopul greco-catolic de Gherla a ridicat o nouă biserică de zid, pentru a adăposti icoana, iar în anul 1928 Papa Pius al XI-lea a acordat acestei biserici statutul de sanctuar marian. Mănăstirea a fost înființată în anul 1936, de către cardinalul Iuliu Hossu.  Însă călugării greco-catolici au fost arestați în anul 1948, iar mănăstirea a fost dată în administrarea Bisericii Orto­doxe. În incinta mănăs­tirii, în ultimii ani, ortodocșii au ridicat o nouă biserică de zid. De aceea, greco-catolicii au cerut ca, pe viitor, să își poată celebra liturghia în vechea biserică, în așa fel încât cre­din­cioșii celor două biserici surori să se poată bucura îm­preună de această sărbătoare. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă