13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialToamna începe cu proteste: Transportatorii, în stradă, din cauza scumpirii RCA

Toamna începe cu proteste: Transportatorii, în stradă, din cauza scumpirii RCA

Prima săptămână de după încheierea vacanţelor începe cu ample tensiuni sociale. Transportatorii profesioniști au ieșit în stradă, așa cum au anunţat încă din vară, blocând mai multe șosele din Capitală și din ţară.

Transportatorii au blocat Șoseaua de Centură a Capitalei, în semn de protest faţă de scumpirea poliţelor de asigurare auto obligatorie. Astfel, ieri, pentru mai multe ore, traficul rutier a fost blocat la intersecţia dintre centura orașului cu drumul care duce către suburbia Popești- Leordeni, din cauza unui grup de autovehicule care au sta­ţionat pe suprafaţa carosabilă, după cum a comunicat Centrul Infotrafic al Poliției Române. Mai mult, aceeași sursă a precizat că traficul s-a desfășurat cu dificultate și între localităţile Mogoșoaia și Otopeni, respectiv Tunari și Otopeni, din cauza unei coloane de autocamioane care a circulat special cu viteză redusă, pe prima bandă.

Totodată, aproximativ 80 de șoferi de camioane, autobuze, microbuze, afiliaţi la Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), dar și conducători de autoturisme au protestat ieri dimineaţă pe Șoseaua de Centură a orașului Buzău tot împotriva scumpirii excesive a RCA. Șoferii autovehiculelor au mers cu viteze de până la 30 de kilometri la oră. „Protestatarii au autorizații din partea tuturor instituțiilor abilitate; mai multe echipaje de poliție se află în zonă pentru ca circulația să se desfășoare în condiții acceptabile“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, comisarul Doinița Mihalache, potrivit Agerpres.

Protest uriaș, anunţat pentru 15 septembrie

Transportatorii au anunţat încă de pe 19 august că vor intra în grevă japoneză, astfel că vor circula cu 30 km/h pe toate drumurile din România, în semn de nemulțumire față de prețurile RCA. Totodată, ei au amenințat că vor continua protestele până când primele poliţelor de răspundere civilă auto vor fi reduse la 4.907 lei pe an. „Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri (UNTR) din România atrage atenția Guvernului, Parlamentului și Președinției României că transportatorii rutieri s-au săturat de lipsa de măsuri a autorităților față de criza din piața RCA, după ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an. Astfel, în semn de protest, transportatorii rutieri vor demara o grevă japoneză și vor circula zilnic o oră cu 30 km/h, oriunde se află în România, până când primele RCA vor fi reduse la valorile maximale conforme cu datele cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013-2015, de către compania de consultanță Milliman la cererea ASF. Totodată, transportatorii rutieri care participă la greva japoneză sunt invitați să-și pună în parbrizul autovehiculelor o pancartă A4 cu mesajul «Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h – Vreau să trăiesc», mesaj care indică falimentul în care sunt aruncați transportatorii de către Guvern, Parlament, Președinție, Autoritatea de Supraveghere Financiară și asigurători”, preciza UNTR într-un comunicat de presă. Totodată, ei au anunțat organizarea unui mare protest, la nivel național, pe 15 septembrie.

Protestatarii au avertizat că „majoritatea operatorilor de transport sunt aduși la faliment după ce tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă și persoane s-au majorat cu peste 300% față de anul precedent și cu peste 500% față de anul 2014. Astfel, o poliță RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la prețul de 22.000 lei pe an, față de 4.000 lei în 2014. Totodată, UNTRR atrage atenția asupra dezastrului care există în firmele de asigurare care nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spatele transportatorilor rutieri ineficiența lor, având costuri de administrare extrem de mari deduse în special din încasările RCA. Practic, piața asigurărilor a ajuns un «Vest sălbatic», unde fiecare firmă de asigurare își stabilește tarifele fără a lua în calcul riscurile și sustenabilitatea, iar ASF este în stare doar să trimită asigurătorii în faliment“, a precizat UNTRR.

Patronatele din transporturile rutiere, respectiv UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM, solicită de urgență Guvernului să intervină prin Legea concurenței nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede soluția de emitere a unei hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieței.

„Se circulă cu viteza la care se gândesc guvernanţii la noi“

Zeci de transportatori au protestat, ieri după-amiază, și în judeţul Vaslui, pe drumul european E 581, între localităţile Bârlad și Crasna, precum și pe DN 24, între Crasna și Vaslui, faţă de scumpirea poliţelor RCA, iar traficul rutier s-a desfășurat greu, formându-se coloane de mașini pe câţiva kilometri, potrivit News.ro. Aproape 300 de mașini – de la camioane, bascultante, microbuze sau mașini mici – au participat la un protest similar, împotriva preţurilor uriașe ale asigurărilor civile auto, și pe Șoseaua de Centură a Aradului.

„Se circulă cu viteza la care se gândesc guvernanţii la noi, cu 10-20 km la oră, nu mai repede. Noi suntem în discuţii cu Guvernul de opt luni de zile, la care Guvernul nu a făcut nici cea mai mică mișcare. Este un ultim avertisment înainte de data de 15 septembrie. Dacă Guvernul nu conștientizează că dărâmă o activitate care face 5,5 la sută din PIB, o să vadă în data pe 15 septembrie ce se poate întâmpla: o manifestare cum nu a mai existat în România, se pot bloca șosele, se pot închide frontiere, cea mai mare manifestaţie care a existat vreodată în România o să fie pe data de 15 septembrie. Depinde și de transportatori, nu numai de organizaţii. Toată lumea plătește RCA abuzivă a mafiei lui Mișu Negriţoiu, această echipă de mafioţi, care nu încetează să fure banii românilor”, a declarat președintele Asociaţiei Profesionale a Transportatorilor Europa 2002, Adrian Pop, citat de Mediafax. Conform transportatorilor, în vestul ţării proteste au mai avut loc și în Timișoara, Oradea, Baia Mare și Satu Mare.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România atrage atenția Guvernului, Parlamentului și Președinției României că transportatorii rutieri s-au săturat de lipsa de măsuri a autorităților față de criza din piața RCA, după ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an. Majoritatea operatorilor de transport sunt aduși la faliment după ce tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă și persoane s-au majorat cu peste 300% față de anul precedent și cu peste 500% față de anul 2014.“

 

Comunicat al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă