17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialTrei busturi din bronz au fost furate, în Timişoara. Suspecții, duși la...

Trei busturi din bronz au fost furate, în Timişoara. Suspecții, duși la audieri

Trei tineri suspectați că au furat trei busturi din bronz, din Timișoara, au fost prinși miercuri seară și duși la audieri, informează Mediafax.

Cei trei tineri, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, au fost identificați de polițiști ca fiind principalii suspecți în cazul furturilor ale lui Victor Babeş, Aurel Cândea și Emanuil Ungureanu, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș, Ionuț Bocancea.

”Cei trei suspecți sunt din localitățile Bucovăț și Moșnița Nouă din județul Timiș și se află la audieri, la sediul IPJ Timiș. Ei sunt cercetați pentru furt”, a declarat Ionuț Bocancea.

Citește și: Doi tineri care au furat trei busturi din Parcul Copou din Iaşi, condamnaţi la închisoare

Busturile din bronz ale lui Victor Babeș și Aurel Cândea, realizate de sculptorul Romul Ladea, au fost furate, duminică și luni, de pe soclurile de pe o stradă din Timișoara, polițiștii declanșând o anchetă în acest caz, pentru prinderea autorilor furtului.

Ulterior, poliţiştii timișoreni au descoperit, marți, în curtea unui bărbat, în timp ce căutau persoanele care au furat busturile din bronz ale lui Victor Babeş și Aurel Cândea, bucăţi dintr-o statuie ce-l înfățișa pe Emanuil Ungureanu și a cărei dispariţie nu fusese sesizată. Bucățile respective au fost găsite în curtea unui bărbat din oraș.

Poliţiştii nu au putut preciza când a fost furat cel de-al treilea bust din bronz care îl înfățișa pe Emanuil Ungureanu și care a fost realizat în anul 1931 de către sculptorul Gheorghe Groza. Bustul era amplasat în Piața Iancu Huniade din centrul Timișoarei.

Bustul lui Victor Babeș era amplasat în fața Institutului de Sănătate Publică de pe bulevardul Victor Babeș din Timișoara. Bustul a fost turnat în bronz în anul 1930 și a fost așezat pe un soclu realizat din marmură de Rușchița. Victor Babeș a fost un celebru bacteriolog și morfopatolog, membru al Academiei Române din 1893.

Bustul doctorului Aurel Cândea se afla pe aceeași stradă, la o distanță de doar câțiva metri de cel al bustului lui Victor Babeș, chiar în fața Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Bega. A fost realizat în anul 1931, în urma unor donații ale medicilor din clinică. Aurel Cândea a fost primul director al Clinicii Bega din Timișoara.

Cele trei statui se află pe lista monumentelor istorice din Timișoara.

Cele mai citite

Ședința de guvern se ține la Brașov

Ședința de guvern programată în ziua de 14 mai 2024 se va desfășura în municipiul Brașov, anunță un comunicat transmis de la Palatul Victoria. Nu...

Guvernul va aproba subvenții de 365 de milioane de lei pentru fermieri

Guvernul Ciolacu urmează să aprobe suplimentarea cu 365 de milioane de lei a subvențiilor pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Suplimentarea este aferentă...

Curtea Constituțională discută sesizarea privind comasarea alegerilor

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie.Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă