19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTrei grupări infracționale, destructurate de DIICOT. 33 de persoane, audiate într-un dosar...

Trei grupări infracționale, destructurate de DIICOT. 33 de persoane, audiate într-un dosar de fraude informatice și spălare de bani

Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 20 de percheziții domiciliare în Sibiu, Vâlcea, Braşov și București, în vederea destructurării a trei grupări infracționale constituite pentru săvârșirea de infracţiuni informatice şi spălare de bani.

Astfel, la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Sibiu  vor fi aduse, în vederea audierii, 33 de persoane.

Procurorii anticorupție au descoperit că, în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat transfrontalier care a acţionat atât pe raza judeţului Sibiu cât şi pe teritoriul Marii Britanii, care retrăgeau în mod fraudulos bani proveniți din săvârşirea de fraude informatice de către alţi membri ai unor  grupări  infracţionale.

Citește și: Galați: Percheziții DIICOT la traficanții de droguri

Așadar, sumele de bani obţinute din vânzări fictive de bunuri prin internet erau transmise  prin sisteme de transfer rapid  iar ulterior  ridicate în numele destinatarului iniţial (identitatea fictivă folosită de autorii fraudelor informatice în relaţia cu partea vătămată) de către persoane  racolate  de către membrii grupării stabiliţi în Marea Britanie, respectiv agenti autorizaţi să efectueze astfel de operaţiuni.

Totodată, din cercetările efectuate în cauză, există suspiciunea rezonabilă că gruparea  din Sibiu a fost sprijinita de către suspectul P. G. A., ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Vâlcea – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Astfel, s-a reţinut că în cursul anului 2014,  suspectul P.G.A, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a luat la cunoştinţă despre faptul că membrii grupării sunt cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiuni în domeniul criminalităţii informatice. Ulterior, ofițerul i-a divulgat suspectului  N. V.  date confidențiale privind obiectul și existența acestui dosar penal precum şi faptul  că  urmează sa fie efectuate  percheziţii domiciliare.

Citește și: Șase procurori candidează pentru șefia DIICOT. Vezi CV-urile lor

Prin acest mod de operare, în perioada ianuarie 2012-ianuarie 2014, au fost prejudiciate  peste  580 de persoane, cu o sumă de 850.000 USD.

Totodată,  procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a  două grupări sprijinite şi coordonate de gruparea din Sibiu  care au acţionat pe raza municipiilor Braşov şi Râmnicu Vâlcea.

Astfel, în perioada ianuarie 2012 –  2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, grupul infracţional organizat care a acţionat  pe raza municipiului Braşov,  a prejudiciat mai multe persoane vătămate din  Europa de Est,  prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice  privind diverse bunuri ce erau postate fictiv spre vânzare pe site-uri de licitaţii online, în special din ţări din Europa de Est (Federaţia Rusă, Uzbekistan, Turkmenistan, Ucraina, Kazahstan), în scopul  obţinerii de beneficii materiale ilicite.

În ceea ce priveşte gruparea din Râmnicu Vâlcea, denumită „JUST”, aceasta era specializată  în comiterea de fraude informatice prin intermediul unor site-uri de vânzări online din Spania, Portugalia,  Brazilia, Mexic, S.U.A,  în aceeaşi modalitatea descrisă mai sus.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă