15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialTrei inculpaţi din dosarul şefului CJ Harghita şi-au recunoscut faptele

Trei inculpaţi din dosarul şefului CJ Harghita şi-au recunoscut faptele

Trei inculpați din procesul președintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, și-au recunoscut faptele și au cerut să fie judecați prin procedură simplificată, transmite Mediafax.

Marţi, la Tribunalul Harghita a avut loc un nou termen în procesul în care şeful CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru mai multe fapte de corupţie, între care abuz în serviciu, alături de alte persoane.

Citește și: Motivul HILAR pentru care procesul șefului CJ Harghita a fost AMÂNAT

Julia Imre Madarasz, asociat şi administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi uz de fals în formă continuată, Imre Attila Madarasz, director în cadrul aceleiași firme, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi uz de fals, și Daniel Cristian Mandache, fost angajat al Societăţii de Construcţii Căi Ferate Iaşi – Laborator Central în perioada 2007 – decembrie 2012, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, și-au recunoscut faptele în faţa instanţei și au solicitat să fie judecaţi în procedura simplificată.

Instanţa a dispus disjungerea cauzei şi judecarea celor trei în procedură simplificată, ei urmând să beneficieze de prevederile legii penale mai favorabile.

Citește și: Borboly Csaba: Nu aş vrea să fiu bunic prin Skype. Migrația tinerilor trebuie oprită prin schimbarea modului de a face politică

“S-a disjuns cauza deoarece există posibilitatea legală ca inculpații să își manifeste opțiunea de a se judeca numai pe probele existente la dosar până la trimiterea în judecată, probe care au fost administrate în cursul urmăririi penale de către organele de cercetare penală. Şi-au manifestat dorinţa trei dintre inculpaţi, care vor beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei care va rezulta în final”, a afirmat, la finalul ședinței de judecată, Emil Moldovan, avocatul numit din oficiu al lui Daniel Cristian Mandache.

Cei trei au declarat în faţa judecătorului că doresc să fie judecați în procedură simplificată de recunoaștere, că își menţin declaraţiile date în cursul urmării penale şi că îşi recunosc faptele reţinute în rechizitoriu.

De asemenea, ei au fost de acord să presteze muncă în folosul comunităţii, dacă vor fi condamnaţi la o pedeapsă neprivativă de libertate.

Citește și: Preşedintele CJ Harghita, verificat de DNA pentru fapte de corupţie

Procurorul a cerut pedeapsa cu închisoarea și interzicerea unor drepturi pentru cei trei, în timp ce avocaţii au solicitat pedepse neprivative de libertate, amânarea pedepsei şi prestarea de muncă în folosul comunităţii.

Instanţa a rămas în pronunţare, iar sentinţa urmează să fie comunicată în 6 noiembrie.

În cazul celorlalți inculpați, între care și președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, dosarul își urmează cursul, următorul termen pentru cauza disjunsă fiind stabilit de judecătorul Tribunalului Harghita pentru 8 decembrie.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată, în 2013, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Palffy Domokos, consilier judeţean în Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, Sofalvi Laszlo, vicepreşedinte al CJ Harghita în perioada 2008- iulie 2012, Csiszer Botond Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Kelemen Csongor, şef serviciu al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Direcţiei Economice din CJ Harghita, şi Biro Ema, consilier la Direcţia Generală Economică din cadrul CJ Harghita.

În acelaşi dosar au fost trimişi Sajo Tibor, administrator de drept al SC Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat şi administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, şi Imre Madarasz Attila, director în cadrul SC Bridge Road Construct SRL, Kosa Petru, primar al comunei Mihăileni, judeţul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, funcţionar în cadrul CJ Harghita – Direcţia Drumuri Judeţene în perioada 1997 – ianuarie 2010, în prezent inginer constructor în cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, şi Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF Iaşi – Laborator Central, în perioada 2007 – decembrie 2012.

Citește și: Şeful CJ Harghita anunţă că va candida pentru un nou mandat la conducerea instituţiei

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

Anchetatorii mai arătau că, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod “nelegal şi nejustificat” decontarea sumei de 672.051,59 de lei în favoarea SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 de lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt.

Dosarul a intrat iniţial pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş, primul termen fiind în 21 octombrie 2013, iar în martie 2014 a fost strămutat la Tribunalul Harghita.

Cele mai citite

SMIS, stăpâna consultanței mascate în învățământ! Scrie proiecte gratuite și vinde logouri supravaluate

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL au explodat în 2023 după ce a pus mâna pe zeci de contracte de...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă