11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUna caldă, alta rece, pentru Petre Tobă. Comisia de Știinţe Militare din...

Una caldă, alta rece, pentru Petre Tobă. Comisia de Știinţe Militare din CNATDCU l-a spălat de plagiat

UPDATE 14.35. Comisia de lucru care a concluzionat că Petre Tobă nu a plagiat în teza sa de doctorat se alcătuiește la recomandarea membrilor Comisiei de Științe Militare. Raportul comisiei de lucru trebuie asumat de toți cei șapte membri ai Comisiei de Științe Militare. 

Altfel zis, comisia de lucru care a întocmit raportul este instrumentul de lucru a Comisiei de Științe Militare.

Potrivit Regulamentului de atestare şi funcţionare a CNATDCU din 24.03.2016, în cazul unei sesizări de plagiat, preşedintele şi membrii Comisiei de specialitate (în cazul nostru de Ştiinţe Militare) au un rol decisiv. “Preşedintele Consiliului General al CNATDCU solicită preşedintelui comisie de specialitate a CNATDCU cu atribuţii în domeniul tezei de doctorat (Comisia de Științe militare în cazul nostru), numirea în termen de cinci zile lucrătoare a unei comisii de lucru, formată din 3 experţi care pot fi membri ai CNATDCU şi/sau experţi externi, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilităţile sau conflictul de interese”.

Membrii Comisiei de Ştiinţe Militare au un rol important în alegerea echipei de evaluatori a tezei de doctorat. “Preşedintele Comisiei de specialitate solicită electronic membrilor acestei comisii propuneri nominale privind membrii CNATDCU sau experţii externi care urmează să fie desemnaţi evaluatori.  Lista cuprinzând aceste propuneri este supusă confirmării electronice a membrilor comisiei de specialitate (Militare n.noastră)”, se arată în Regulamentul CNATDCU. Apoi, “Raportul comisiei de lucru este comunicat spre consultare membrilor comisiei de specialitate a CNATDCU. Dacă în termen de trei zile de la comunicare, comisia de specialitat nu formulează obiecţiuni şi nu solicită un vot formal, se consideră că raportul comisiei de lucru a fost avizat de Comisia de specialitate a CNATDCU”, se arată în regulament. 

UPDATE 14.00. Raportul Comisiei Militare a CNATDCU va fi dezbătut în cadrul Consiliului General al CNATDCU. Membri Consiliului – în număr de 47 – vor trebuie să voteze dacă își asumă concluziile Comisiei și, implicit, verdictul de neplagiat dat în cazul lui Petre Tobă. Dacă se va vota împotriva raportului Comisiei Militare, atunci teza de doctorat a lui Tobă va fi reanalizată. Decizia se ia cu majoritate simplă. 

UPDATE 13.30România liberă a atras atenția în câteva rînduri asupra faptul că tocmai componeța Comisiei de Științe Militare a CNATDCU, chemată să judece acuzațiile de plagiat la adresa lui Petre Tobă, ridică serioase suspiciuni privind obiectivitatea verdictului final.

Acest lucru se datorează existenței unui istoric de legături directe și indirecte între cei șapte membrii ai Comisiei de științe militare și Petre Tobă. Astfel, din Comisia de Științe Militare a CNATDCU fac parte trei cadre didactice de la Universitatea Națională de Apărare Carol I. Această instituție a anunțat, în urmă cu o săptămână, că recomandă menținerea titlului academic. Membrii Comisiei de Științe Militare care sunt și profesori la Univeritatea Națională de Apărare Carol I sunt: Ioan Crăciun (vicepreședintele Comisiei), Daniel Dumitru și Minculete Gheorghe.

Alţi doi membri (din cei şapte ai Comisiei de Ştiinţe Militare) sunt cadre didactice la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București, acolo unde Petre Tobă a absolvit Facultatea de Drept. Este vorba de președintele Comisiei, Ștefan Prună, și de Marius Pantea.

Suspiciunile de conflict de interese pleacă chiar de la președintele Comisiei de Științșe Militare care este profesorul Eugen Prună de la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza unde Petre Tobă şi-a obţinut licenţa. Într-o altă speţă în care s-a dovedit o legătură între un preşedinte al unei Comisii a CNATDCU şi persoana incriminată s-a luat o decizie radicală. Fostul preşedinte a Comisiei Juridice a CNATDCU, Gabriel Boroi, s-a autosuspendat după o sesizare a ziarului România Liberă  care a constatat că acesta se antepronunţase cu privire la plagiatului fostului premier Victor Ponta. Pe de altă parte, nu este clar cine face parte din echipa de experţi chemaţi să judece doctoratul lui Petre Tobă aceştia putând fii chiar membri ai Comisiei de Ştiinţe Militare.

Citeşte şi Universitatea de Apărare i-a sărit în ajutor lui Petre Tobă

UPDATE 13.10. Putătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a confirmat pentru România liberă, că în această dimineaţă, Comisia de Ştiinţe Militare a CNATDCU a înaintat raportul de analiză  privind acuzaţiile de plagiat din teza de doctorat a lui Petre Tobă. Raportul Comisiei constată că aspectele sesizate nu constituie plagiat şi recomandă menţinerea titlului de doctor acordat domnului Petre Tobă.

Petre Tobă şi-a dat demisia ieri, 1 septembrie, din funcţia de ministru de Interne şi astăzi a aflat decizia din raportul CNATDCU: trei dintre cei șapte membri propun menținerea titlului de doctor acordat lui Petre Tobă prin ordinul 5223 din 29 august 2011.

Cei trei membri, Prof univ dr. Țupulan Marin-Claudiu, conf. univ. dr. Mihalache Veronica și cercetător științific II dr. Niță Cristian, concluzionează că pe toate cele 14 aspecte analizate, teza de doctorat a fostului ministru nu poate fi acuzată de plagiat luând în considerare: înțelesul pe care norma legală (Legea 206/2004) o conferea noțiunii de plagiat inclusiv la data elaborării tezei de doctorat (2008-2010), nivelul exigențelor în domeniul militar, informații și securitate națională la nivelul anului 2011 și nu la cele din prezent, cât și practica de la nivelul Universității Naționale de Apărare „CAROL I” din acea perioadă. 

Referitor la cel mai mediatizat aspect – plagiatul după teza de doctorat a lui Ionel Tucmuruz, comisia CNATDCU a constatat că “nu constituie plagiat întrucât materialul care prezintă similitudini constituie opera comună conform legii 8/1996 privind drepturile de autor, fiind rezultatul unor activități de cercetare științifică desfășurate în comun de Petre Tobă și Ionel Tucmuruz. Lucrarea acestuia din urmă – “Crima organizată transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru națiuni” a fost publicată în 2011, ulterior așadar susținerii tezei de doctorat de către Petre Tobă.” În plus, cei doi au parcurs programul studiilor universitare de doctorat în aceeași perioadă și sub îndrumarea aceluiași conducător de doctorat.

Nici în cazul paginilor similare cu cartea “Cooperarea internațională judiciară și polițienească”, semnată de Cristian Eduard Ștefan și Ligia Teodora PIntilie nu se poate vorbi de plagiat “întrucât materialele au fost preluate personal de Eduard Ștefan de la Petre Tobă, iar restul similitudinilor provind din faptul că ambele lucrări au avut la bază fondul documentar al MAI, fapt certificat de Eduard Ștefan”, mai precizează raportul CNATDCU.

Cu privire la celelalte aspecte pe care presa le-a incriminat, raportul comun clarifică faptul că multe dintre materialele folosite sunt preluări din acte normative, mape documentare, documente interne folosite de lucrătorii operative sau expresii uzuale indispensabile limbajului de specialitate. O altă categorie de materiale sunt temele de pregătire de specialitate elaborate pe parcursul activității în cadrul Poliției Române.

Acest gen de utilizare în cadrul cercetării doctorale au fost considerate texte de natură administrativă care, conform prevederilor art. 9 lit. b), nu sunt protejate de drepturi de autor, motiv pentru care au fost preluate în teza de doctorat fără citări. Este și cazul altor documente, sinteze și lucrări realizate de Petre Tobă și prezentate la conferințe și prelegeri de-a lungul timpului.

Un alt gen de informații susceptibile că ar fi copiate sunt elemente constitutive literaturii de specialitate circumscrise domeniului Științei Militare, Informați și Ordine Publică, se mai precizează în raportul comun al CNATDCU.

La punctul 13 al raportului, cei trei membri ai comisiei subliniază lipsa oricărui sprijin din partea Ministerului Educației. Pe 30 august, primeau un email cu un răspuns de la secretariatul tehnic în care li se spunea că urmează să primească cât mai repede posibil documentele solicitate în data de 22 august.

Reamintim că joi, 1 septembrie, Petre Tobă și-a dat demisia din functia de ministru de Interne, precizând că vrea să evite implicarea MAI într-un scandal public în prag de alegeri. Decizia a fost luată după ce în aceeași zi, procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a ministrului Tobă, în dosarul deturnării de fonduri de la Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a condus Poliţia Română în ultimii trei ani, iar toamna trecută a devenit unul dintre membrii guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă