6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei motive pentru care românii nu au invadat Marea Britanie

Trei motive pentru care românii nu au invadat Marea Britanie

Preconizata invazie a românilor şi bulgarilor în Regatul Unit nu a avut loc, aşa cum profeţeau Daily Mail şi alte publicaţii britanice.

Ultimele săptămâni ale anului 2013 au adus o adevărată isterie în presa britanică. Tabloide de genul Daily Mail au anunţat apocaliptic o adevărată invazie a românilor şi bulgarilor în Regatul Unit. Articolele despre români şi bulgari erau ilustrate cu cele mai şocante imagini cu romi din cele două ţări, după principiul ”Azi cu ce ne mai speriem cititorii?”. Însă ”profeţiile” jurnaliştilor din Regatul Unit nu s-au realizat, iar numărul românilor şi bulgarilor care au trecut Canalul Mânecii nu a fost deloc unul mare. Şi asta pentru că jurnaliştii de prin presa tabloidă din Marea Britanie au ignorat cu totul trei factori fundamentali, care influenţează migraţia românilor în Regatul Unit.

Valurile de migranţi români au ales Italia şi Spania

Primul dintre aceşti factori este faptul că marile valuri de migraţie din România s-au produs deja de câţiva ani. ”Românii care doreau să emigreze se află deja, de multă vreme, în Italia, în Spania sau în ţări precum Franţa sau Germania, pentru că cei care doreau să emigreze au profitat de libera circulaţie a persoanelor de care românii au beneficiat înainte de aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat deputatul de Mureş, Florin Urcan. El însuşi a muncit o perioadă în Italia, apoi s-a întors în România, unde a fondat o companie prosperă, apoi a devenit primar al oraşului Luduş şi, în cele din urmă, deputat. Cele mai mari comunităţi de migranţi români sunt în Italia şi în Spania, pentru că românii de generaţie mijlocie au ales cele două ţări latine, foarte apropiate ca mentalitate şi cultură de România, precum şi pentru faptul că spaniola şi italiana sunt uşor de învăţat.

Tinerii vorbitori de engleză preferă Statele Unite

Un al doilea factor complet ignorat de jurnaliştii britanici a fost faptul că tinerii români care vorbesc limba engleză şi care doresc să emigreze preferă să meargă în Statele Unite ale Americii, Canada, Australia sau Noua Zeelandă. Şi asta pentru că toate aceste ţări anglofone sunt ţări de emigranţi, în care tinerii români se integrează mult mai uşor decât în ţările europene. Mai mult, în condiţiile în care Europa se luptă cu criza economică, ţări precum Canada ori Australia sunt mai atractive decât Marea Britanie. Mai mult, există britanici care au trecut Canalul Mânecii în sens invers şi s-au stabilit în România. Există cazuri în care tineri britanici s-au mutat la Cluj ca să lucreze în industria IT, pe salarii româneşti, pentru că, de exemplu, în Cluj-Napoca, unde preţurile sunt mult mai mici decât în Regatul Unit, un tânăr britanic trăieşte mai bine cu 1.000 de euro pe lună decât ar trăi în Londra cu 1.500 de lire. Există firme britanice precum Thomsons Online Benefits care şi-au mutat la Cluj centrele globale de training, astfel că noi angajaţi din Londra, Singapore ori San Francisco sunt trimişi la Cluj pentru a fi pregătiţi. De asemenea, britanicii de la Endava preferă să îi păstreze pe tinerii informaticieni în centrele din România. Cu toate că salariile primite de informaticienii români sunt cu mult peste salariul mediu pe economie din România, ele sunt, evident, mai scăzute decât cele care recompensează munca informaticienilor în Marea Britanie.

Paşaportul maghiar, liberă trecere în Marea Britanie

Un alt factor priveşte efectiv Transilvania. Mai mult de 100.000 de etnici maghiari din Transilvania au primit şi cetăţenia maghiară, acordată de Guvernul condus de Viktor Orban. Unii dintre ei au plecat în Marea Britanie, dar cu paşaport maghiar, care le dădea instantaneu acces liber pe piaţa muncii, în contextul în care, până la 1 ianuarie 2014, existau restricţii pentru cetăţenii români şi bulgari. ”Dacă dorinţa ardelenilor să emigreze în Marea Britanie ar fi fost atât de arzătoare sunt convins că sute de mii dintre ei ar fi cerut şi primit deja cetăţenia maghiară şi ar fi plecat în Regatul Unit cu paşaport unguresc. Însă, în realitate, nu putem vorbi de o emigrare masivă”, a spus analistul Ana Luca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă