22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialTrupul neînsufleţit al cascadorului Szobi Cseh a fost depus la capela cimitirului...

Trupul neînsufleţit al cascadorului Szobi Cseh a fost depus la capela cimitirului Bellu

Trupul neînsufleţit al cascadorului Szobi Cseh, care a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, a fost depus sâmbătă dimineaţă la capela cimitirului Bellu din Capitală, câteva zeci de persoane venind să-i aducă un ultim omagiu, scrie Mediafax.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al cascadorului Szobi Cseh a fost adus la capela cimitirului Bellu sâmbătă, în jurul orei 10.00.

Coroane de flori din partea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta au fost aduse la capelă, alături de altele din partea familiei şi prietenilor.

Tot din partea Preşedinţiei au fost aduse familiei medalia şi brevetul Ordinul Naţional Steaua României – în grad de Cavaler, care i-au fost acordate postmortem cascadorului vineri, pentru talentul şi profesionalismul dovedite în cinematografie, teatru şi televiziune, precum şi pentru implicarea în combaterea unor fenomene sociale negative.

Înmormântarea va avea loc duminică, la ora 15.00, la cimitirul Bellu.

Cascadorul Szobi Cseh a murit în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu.

Cascadorul a decedat după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale, hepatice, cardiace şi pulmonare severe, acesta nerăspunzând la tratamentul intensiv aplicat, preciza, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Cseh a fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză şi boală renală. A primit tratament citostatic şi radioterapie, având atunci o evoluţie a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.

Szobi Cseh a fost cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la "Amen" de Costa-Gavras.

Promotorul şcolii de cascadorie din România, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje şi de televiziune, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii.

Szoby Cseh a jucat în filme precum "Inimă de ţigan" (Alexandru Fotea, Iura Luncaşu, 2007), "Totul se plăteşte" (1986), "Colierul de turcoaze" (1985), "Masca de argint" (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria "Mărgelatu"), "Burebista" (1980), "Profetul, aurul şi ardelenii", de Dan Piţa, "Un august în flăcări" (1974), "Un comisar acuză", de Sergiu Nicolaescu.

Din 1967, Szoby Cseh a fost promotorul şcolii de cascadorie din România. A ocupat până în 1979 poziţia de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea şi consilier de lupte al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), ipostază în care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse în perioada respectivă de studiourile cinematografice române, care conţineau secvenţe de acţiune-lupte, şi a făcut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.

Pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România, fiind ales preşedinte al acesteia.

Szoby Cseh a fost pasionat şi de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei De Arte Da Vinci.

Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, iniţiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea şi combaterea comportamentului antisocial la copii – pentru integrarea socială a copiilor fără posibilităţi materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiţi de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenţă şi delincvenţă juvenilă.

Cascadorul Szobi Cseh a mai fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

 

Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă