14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNoi date ale anchetei în celebrul dosar ”Jaf armat pe A1”. Tulli...

Noi date ale anchetei în celebrul dosar ”Jaf armat pe A1”. Tulli Renato, unul dintre evadații de la Secția 19, trimis în judecată

Jaful de acum aproximtiv cinci ani de pe Autostrada București-Pitești, când un turc și un român au fost prădați de 22 de kilograme de aur, a revenit în atenția magistraților. Tulli Renato, unul dintre cei doi bărbați care au evadat săptămâna trecută de la Secția 19, a fost trimis în judecată după ce ar fi fost dat de gol de capul rețelei, un celebru membru al clanului Duduianu. Anchetatorii încă nu au identificat toate persoanele implicate în jaf.

Potrivit Partchetului General, Tulli Renato și Cuşcă Constantin Orlando au fost trimiși în judecată la 10 martie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată sub forma complicităţii, cei doi urmând a fi prezentați, marți, 15 martie, cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Piteşti.

Citește și: Arestări în cazul celor doi evadaţi de o secţie de poliţie din Bucureşti. Soţia lui Tulli Renato a ajuns după gratii

Potrivit referatului procurorilor, ”La data de 9 august 2011, inculpaţii Tulli Renato Marius şi Cuşcă Constantin Orlando i-au ajutat pe inculpaţii Simion Chirilă Ip Rustem, Ioniţă Florian Alberto şi alte persoane neidentificate până în prezent, toţi mascaţi (prin acoperirea feţei cu cagule), să le deposedeze pe persoanele vătămate G. M.A (Mihnea Alexandru Ghigeanu n.r). şi K.H. (Huseyin Karabacak n.r) de cca. 22 kg bijuterii din aur, cu o valoare de aproximativ 2.400.000 lei, în zona km 83 al autostrăzii A1 Bucureşti – Piteşti, prin ameninţare cu un pistol şi exercitare de violenţe”.

Cei doi deținători ai ”comorii” erau angajați ai firmei Diamanti Veri, specializată în comercializarea de bijuterii. Aurul se afla în trei genți, în portbagaj și mergeau la niște prezentări  în diferite orașe din țară, în vederea comercializării bijuteriilor.

Infractorii au atact la fel ca în filmele de acțiune. Procurorii arată că interlopul bucureștean Simion Chirilă Ip Rustem, considerat capul rețelei, și Ioniţă Florian Alberto, în timp ce se deplasau cu un autoturism Honda Accord, împreună cu alte persoane rămase până în prezent neidentificate, au procedat la  oprirea autoturismului cu care se deplasau persoanele vătămate, prin folosirea unui baston reflectorizant, similar celui folosit de organele de poliţie.

Inculpaţii Tulli Renato Marius şi Cuşcă Constantin Orlando s-au deplasat cu un alt autoturism, cu rolul de a urmări autoturismul cu care se deplasau persoanele vătămate, iar ulterior au pus autoturismul la dispoziţia autorilor faptei pentru ca aceştia să-şi continue deplasarea, având asupra lor bijuteriile din aur sustrase, în scopul îngreunării identificării lor.

Capul rețelei, prins după ADN. De supărare, și-a dat în gât locoteneții

În data de 4 martie 2014, inculpatul Simion Chirilă Ip Rustem a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 6 ani şi 8 luni închisoare, iar inculpatul Ioniţă Florian Alberto este arestat preventiv începând cu data de 22 ianuarie 2016. Ip-Rustem, și-a recunoscut faptele și a furnizat și numele celorlați cinci complici.Simion-Chirilă Ip-Rustem este recidivist și a mai fost condamnat pentru același gen de infracțiuni, săvârșite cu același mod de operare. 

Anchetatorii au arătat că, înainte de a pleca de la locul faptei, cei trei infractori cu cagule i-au deposedat pe cei doi angajați ai firmei Diamanti Veri de telefoanele mobile și cheile mașinii, pentru a-i împiedica să anunțe poliția sau să îi urmărească cu mașina. Însă telefonul turcului, un iPhone 4, a fost găsit aruncat în iarbă, la circa 5 metri de banda de urgență. De pe telefonul său au fost prelevate urme microbiologice (probe ADN), care, ulterior, s-a stabilit că sunt identice cu profilul genetic al probei biologice recoltate de la Ip-Rustem. Același profil genetic a fost identificat și pe CD-ul găsit în CD Player-ul autoturismului Honda în care se aflaseră infractorii mascați.

La începutul anchetei, s-a luat în considerare și ipoteza ca jaful să fi fost o înscenare a firmei turcești, pentru că bijuteriile au fost transportate fără a fi securizate. la o asemenea cantitate de aur, era normal să se fi folosit o mașină de transport valori blindată și păzită.

Cei doi angajați au fost testați la poligraf, însă rezultatul nu a fost concludent. Conform avizului de însoțire a mărfii, prezentat de către turcul Huseyin Karabacak organelor de poliție sosite la fața locului, valoarea celor 22,88 kg bijuterii din aur este de 2.411.713,26 lei. 

Cercetările penale au fost efectuate de către lucrătorii de poliţie din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale şi I.P.J. Argeş – Serviciul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

Cele mai citite

O femeie de 34 de ani i-a furat banii bătrânei pe care o îngrijea de pe cardul acesteia

O femeie în vârstă de 34 ani din Oradea, care fusese angajată ca menajeră în locuinţa unei pensionare din municipiu, a ajuns în anchetă...

Creșterea salariului minim: Prioritatea liderului PSD Marcel Ciolacu

Premierul Ciolacu susține majorarea salariului minim de la 1 iulie Premierul Marcel Ciolacu a confirmat intenția fermă a Guvernului de a implementa, începând cu 1...

Cum arată joburile viitorului. 62% dintre elevii români aspiră să lucreze în domeniul IT

Domeniul IT&C este cel mai atractiv pentru liceeni atunci când vine vorba despre viitorul lor loc de muncă (62%), urmat de zona de creare...
Ultima oră
Pe aceeași temă