30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialTun imobiliar de 12 hectare pe Faleza Dunării

Tun imobiliar de 12 hectare pe Faleza Dunării

La o lună și jumătate de la alegeri, noul primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD), a și pus bazele unui viitor tun imobiliar, inițiind dezmembrarea, în vederea concesionării, a celor 12 hectare pe care se află Plaja „Dunărea”, ultima bază de agrement care mai putea deveni funcțională la Galați. Ideea concesionării plajei nu e nouă, a fost încercată și de fostul primar, Marius Stan (UNPR), dar fără șanse de reușită.

Însă fostul primar încercase concesionarea administrării bazei de agrement, ceea ce presupunea păstrarea funcționalității ca plajă publică, în timp ce primarul Pucheanu pregătește concesionarea bucată cu bucată, pe loturi de teren, noua abordare fiind evident una care deschide calea unor  afaceri imobiliare cu terenurile din cea mai importantă zonă a Galațiului, Faleza Dunării. La începutul anilor ’90, când a fost amenajată în zona Turnului de Televiziune, Plaja „Dunărea” era o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber.

În ultimii ani nu a mai fost administrată și Direcția de Sănătate Publică Galați nu a mai acordat autorizație de funcționare. A fost utilizată și în cazul Plajei „Dunărea” aceeași metodă, cu instituțiile publice care nu sunt în stare să administreze și în consecință trebuie să fie vândută sau concesionată. Noul primar, Ionuț Pucheanu, își începuse mandatul printr-o acțiune „hei-rup”-istă, de încercare de redeschidere a plajei chiar și fără bazinele de înot, numai cu dușuri și nisip, adică cu „băi de soare”. Între timp, se pare că și-a schimbat opțiunea ca plaja să fie administrată de municipalitate, inițiind dezmembrarea terenurilor.

Marea dezmembrare

La ședința Consiliului Municipal (CLM) Galați de pe data de 28 iulie, consilierii municipali vor avea pe ordinea de zi și proiectul de hotărâre nr. 34/13.07.2016, cu privire la „dezlipirea în 4 loturi a terenului în suprafață totală de 115.720 mp, situat în municipiul Galați, str. Saturn nr. 25”. Adică Plaja „Dunărea”. Lotul 1, cu o suprafață de 20.387 mp, este „plajă cu nisip”, Lotul 2, de 6.910 mp este constituit de terenuri pe care se află drumurile de acces, Lotul 3 – „piscine, dușuri”, în suprafață de 26.629 mp, este terenul pe care se află cele două bazine mari și bazinele pentru copii, dar și dușurile, grupuri sanitare etc., iar Lotul 4 – „versantul” este suprafața de 61.974 mp de terenuri de pe Faleza Dunării pe care nu se află nici un fel de construcții.

Un „tun“ de 30 milioane euro?

În special cele peste 6 hectare ale versantului falezei pot fi o afacere imobiliară de succes, pentru că este o suprafață generosă, permițând construirea unui ansambu rezidențial pe Faleza Dunării, zona cu cele mai scumpe locuințe din Galați. În perioada 2003-2004, o companie de construcții din Israel intenționa să construiască pe același teren Proiectul „Marina”, un ansambul rezidențial de sute de milioane de euro. În imediata apropiere a Plajei „Dunărea” se află Baza Sportivă „Siderurgistul”, ale cărei terenuri, de 4,4 hectare, sunt evaluate la 10 milioane de euro. În aceste condiții, înseamnă că valoarea celor 12 hectare pe care se află plaja ar fi de 30 de milioane de euro.

Consilierii PNL se opun dezmembrării

Lotizarea terenurilor de la Plaja „Dunărea” nu va fi votată de consilierii municipali ai PNL. Potrivit fostului viceprimar Nicușor Ciumacenco, președinte organizației municipale PNL Galați, dezmembrarea terenurilor deschide calea tunurilor imobiliare: „Poate că actuala administrație nu este ticăloasă. Poate că la un moment dat la conducerea orașului vine o administrație ticăloasă, care găsește o  suprafață de aproape 12 hectare gata lotizată și începe: Lotul 1, plaja cu nisip o vindem cuiva! Lotul 2 – drumul de acces, punem barieră și am rezolvat problema. Lotul 3 – partea de  piscine, aceea de se vinde cel mai ușor. Iar Lotul 4, versantul falezei, putem foarte bine să ne trezim cu niște blocuri pe acolo!”, ne-a declarat Nicușor Ciumacenco.   .

Există riscul de a fi concesionate doar zonele cu potențial maxim de profit și minim investițional.“ Nicușor Ciumacenco, fost viceprimar (PNL)

SOLUȚIE. Reabilitare cu fonduri europene

Fostul viceprimar spune că municipalitatea trebuie să păstreze baza de agrement și să găsească surse de finanțare pentru a o reabilita: „Prin lotizarea și concesionarea separată se pierde șansa unei investiții unitare. Există riscul de a fi concesionate doar zonele cu potențial maxim de profit și minim investițional. Din punctul nostru de vedere, este obligatorie păstrarea caracterului unitar și organizarea unei licitații naționale sau chiar internaționale pentru construirea pe această locație a unui parc acvatic de distracții prin atragerea unei finanțări europene prin Programul Operațional Regional – Axa 4”, a mai adăugat Ciumacenco.

Cele mai citite

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă