13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTuriștii străini încearcă Marea Neagră cu degetul

Turiștii străini încearcă Marea Neagră cu degetul

Circa 5.000 de turiști străini vor sosi în această vară pe litoralul românesc.

Hotelierii de pe litoral încearcă, în 2015, să se întoarcă în trecut cu aproximativ 30 de ani. Visează la vremurile bune când stațiunile erau pline de turiști străini și speră ca de acum înainte aceste timpuri să revină. Spre deosebire de anii de vârf ai litoralului românesc, piețele-țintă nu mai sunt cele din Germania sau din nordul Europei. În anii trecuți au mai existat încercări de a aduce un număr mare de vizitatori din aceste zone, dar de fiecare dată au eșuat, din motive care încep cu prețurile și calitatea serviciilor și care ajung la prezența câinilor fără stăpân pe străzi, toate în contextul unei concurențe extrem de puternice de la țări precum Bulgaria, Grecia, Turcia și Spania.

Marile speranțe vin din Israel

Anul acesta, speranțele hotelierilor sunt îndreptate către piețe inedite. Cel mai important număr de turiști este așteptat din Israel. ­„Ceea ce a ­început anul trecut ca un ­proiect-pilot, cu un zbor pe săptămână, se dezvoltă în acest an la două zboruri pe săptămână, este vorba de joi şi duminică, sosesc peste 4.500 de pasageri din Israel pe care îi aşteptăm în vacanţă, în mod special în Mamaia, dar şi la un hotel din Eforie Nord”, a precizat, într-o conferință de presă, Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării. Aceasta a spus că acești turiști vor cheltui circa 3,5 milioane de euro în vacanțe.

”Am estimat undeva la două milioane de euro încasările din serviciile de cazare şi masă pentru aceşti 4.500 de turişti, adăugăm peste 1,5 milioane de euro din încasările în atracţii, tururi locale, intrări la toate atracţiile şi excursiile pe care le organizăm şi depăşim un volum de trei milioane de euro de încasări”, a explicat Corina Martin. ”Primele curse charter din Tel Aviv vor sosi în data de 6 iunie”, a declarat Adrian Jiga, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu“. Corina Martin a spus că israelienii vor veni în special în Mamaia, dar o parte dintre ei a ales Eforie Nord.

Chartere din Paris și Minsk

Reprezentantul aeroportului a precizat că în acest an mai sunt așteptate chartere din Paris/ Strassbourg (operate de două companii), dar și din Minsk. Lista pentru la vară rămâne deschise, spune Jiga. Este însă greu de crezut că traficul pe aeroport va fi mult mai mare decât cel anunțat până acum. De fapt, purtătorul de cuvânt al instituției spune că speră ca în acest an pe aeroportul constănțean să se înregistreze un trafic comercial de 50.000 de persoane. Cifra este ridicolă dacă o comparăm cu marile aeroporturi din țară (și excludem de aici Otopeniul). Ne gândim de exemplu la Cluj, unde se înregistrează un trafic de pasageri de 20 de ori mai mare. În această vară, din Kogălniceanu se va zbura regulat spre Turcia (Istanbul), Italia (Bergamo) și Anglia (Londra). În acest moment există numai curse regulate de Istanbul. Numărul turiștilor nu va fi însă foarte mare, majoritatea celor care vor zbura pe aceste curse fiind români care vor să plece.

Ce s-a întâmplat în 2014

Anul trecut, zborurile charter de pe AIMC au fost operate de companiile aeriene Europe Airpost, cu care au venit 956 de turişti din Franţa, Air Niki (1.742 turişti din Austria), Blue Air (1.326 turişti din Israel), Travel Service (568 turişti din Franţa), Belavia (450 turişti din Belarus), SAS (113 turişti din Norvegia), Denim A/L (92 de turişti din Danemarca) şi Braathens Regional AB (35 de turişti din Suedia). Din cei 1,9 milioane de străini ajunşi în 2014 în România, majoritatea (1,48 milioane) au mers în Bucureşti şi în oraşele reşedinţă de judeţ, la munte s-au dus 132.014, în timp ce pe litoral au ajuns doar 31.325 turişti (1,6% din total), iar în Deltă doar 13.482 (0,7%). Cei mai mulţi dintre străinii ajunşi pe litoral au fost germani (5.155), americani (4.229), francezi (2.516) şi polonezi (2.180).

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă