21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTuriștii străini se grăbesc să părăsească Tunisia. ONU condamnă atentatele de vineri

Turiștii străini se grăbesc să părăsească Tunisia. ONU condamnă atentatele de vineri

Sute de turiști străini au fost transportați cu autocarele spre aeroportul Enfidha, pentru a fi evacuați din Tunisia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după atacul terorist asupra unui hotel din regiune, atac soldat cu 38 de morți.

Potrivit unui jurnalist AFP, pe panoul de plecări din aeroportul situat la mijlocul drumului între Tunis și Sousse erau afișate 13 zboruri, cu orele de decolare între 23.15 și 05.40 ora locală (22.15 și 04.40 GMT), cu destinația Londra, Manchester, Amsterdam, Bruxelles și Saint-Petersburg.

În jurul orei locale 02.30 (01.30 GMT), fluxul de autocare cu turiști continua să se îndrepte spre aeroportul Enfidha.

"Ne este frică. Locul nu este sigur", a declarat, pentru AFP, un tânăr pe numele Leon, originar din Țara Galilor.

Bilanțul atacului îndreptat împotriva hotelului Riu Imperial Marhaba din Port el Kataoui, situat la circa 140 de km de Tunis și în apropiere de orașul Sousse, se ridica vineri seara la 38 de morți, majoritatea britanici, potrivit premierului tunisian Habib Essid, dar și "germani, belgieni și francezi".

Atacurile comise vineri în Franța, Tunisia și Kuweit au fost condamnate cu fermitate de secretarul general și Consiliul de Securitate al ONU, care au cerut ca autorii acestora să fie deferiți justiției, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ban Ki-moon a promis că aceste "atacuri înfiorătoare" nu vor reuși să slăbească hotărârea comunității internaționale de a combate violența, ci vor întări angajamentul de a-i învinge "pe cei implicați în crime, distrugeri și anihilarea culturii și dezvoltării umane".

Atacurile sângeroase au fost condamnate și de lideri musulmani. Al-Azhar, prestigioasă instituție a islamului, cu sediul în Egipt, a precizat, printr-un comunicat, că "îndeamnă comunitatea internațională să combată această grupare teroristă (Statul Islamic – n.r.) în toate modurile posibile".

În Tunisia, 38 de persoane, printre care turiști străini, au fost ucise, de un individ înarmat care a deschis focul la orele prânzului într-un hotel și pe o plajă din stațiunea Sousse, cel mai grav atentat din istoria recentă a unei țări care se confruntă cu creșterea amenințării jihadiste după revoluția din 2011. Atentatul a fost revendicat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă de gruparea extremistă sunnită Statul Islamic (SI).

În Franța, un bărbat a fost decapitat într-un atentat jihadist comis la un centru industrial sensibil din apropiere de Lyon (centru-est), al cărui autor presupus a fost arestat.

În Kuweit, un atentat împotriva șiiților, revendicat de SI, a vizat o moschee din capitală, făcând cel puțin 27 de morți, potrivit unui bilanț oficial. Guvernul kuweitian a declarat ziua de sâmbătă zi de doliu național.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă