2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialÎnchisoare pe viaţă pentru asasinul lui „American Sniper“

Închisoare pe viaţă pentru asasinul lui „American Sniper“

Eddie Ray Routh, un veteran al Marinei americane, care l-a ucis pe Chris Kyle, fostul trăgător de elită în Navy SEAL care a inspirat filmul „American Sniper“, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de juriul tribunalului din Texas, care l-a declarat vinovat de asasinat şi a respins teza potrivit căreia ar fi fost nebun în acel moment. Routh l-a ucis şi pe amicul lui Kyle, fiind judecat şi condamnat pentru dublă crimă. Verdictul a fost anunţat în sala de audieri aflată în apropierea unui cinematograf unde a rulat „American Sniper“ în timpul procesului.

Timp de două săptămâni, acest proces a captivat America din cauza personalităţii uneia dintre victime, Chris Kyle, numit şi „Legenda”,  autor al autobiografiei de succes care a inspirat  filmul „American Sniper”, a cărei adaptare pentru marele ecran făcută de Clint Eastwood a dominat box office-ul american mai multe săptămâni.

Procesul din SUA al asasinului lui Chris Kyle s-a încheiat cu condamnarea la închisoare pe viaţă pentru Eddie Ray Routh, 27 ani, fost puşcaş marin, juriul texan respingând ipoteza nebuniei, invocată de apărare. Routh a primit marţi seară o pedeapsă care exclude orice posibilitate de eliberare.

Erou pentru unii, ticălos pentru alţii, Chris Kyle, 38 ani, s-a lăudat singur că a ucis 255 de persoane în timpul celor patru stagii făcute în Irak, chiar dacă oficial el este creditat cu moartea a 160 de persoane.  În ce priveşte amicul său, Chad Littlefield, 35 ani, era un trăgător de elită care proteja puşcaşii marini în Irak şi împuşcăturile sale aveau o precizie mortală, insurgenţii ajungând să îl numească „Diavolul din Ramadi”. Chris Kyle şi prietenul său Chad Littlefield au fost omorâţi de Eddie Ray Routh în standul de tir din Glen Rose, la sud-vest de Fort Worth, Texas, la 2 februarie 2013. Avocaţii acuzatului au susţinut că Routh, clientul lor, suferea de „psihoză”, tulburare mentală gravă din cauza căreia bolnavul pierde contactul cu realitatea. Fostul puşcaş ieşise din tratament psihiatric o săptămână înaintea întâlnirii cu cei doi soldaţi. În prima zi a procesului, procurorul a descris cum corpurile celor două victime au fost găsite ciuruite de gloanţe, în special în spate, la standul de tir unde merseseră toţi trei.

Fugă şi minciuni

După împuşcături, acuzatul a fugit la bordul camionetei lui Chris Kyle, înainte de a fi arestat în aceeaşi zi. După serviciul în Marină, Routh a fost diag-nosticat cu tulburări de stres post-traumatic şi psihoză, iar părinţii lui au depus mărturie că avea tendinţe suicidare şi paranoice în săptămânile care au precedat împuşcăturile. El a folosit două arme de mână ale lui Kyle pentru a trage în cei doi prieteni de 13 ori. În interogatorii şi interacţiuni filmate şi înregistrări ale poliţiei prezentate juriului texan, Routh a dat explicaţii derutante, mergând de la faptul că i-a ucis pentru că se temea că cei doi l-ar fi putut ucide sau că i-ar fi luat sufletul.

Contrazis de experţi

Experţii în sănătate mentală care l-au examinat pe Routh au declarat juraţilor că el nu a fost direct implicat în luptele din Irak şi că a minţit când a relatat că a pus corpuri de bebeluşi într-o groapă comună în Haiti, în timpul unei operaţiuni umanitare după cutremurul devastator din insulă, pentru că el s-a aflat în majoritatea timpului la bordul unei nave. Doi experţi au declarat că acuzatul nu era nebun şi s-au întrebat dacă îşi exagera traumatismul pe care l-a avut în Marină pentru a obţine indemnizaţie de invaliditate şi mizase pe schizofrenie pentru a scăpa de închisoare. Routh a făcut declaraţii bizare în timpul procesului cum că în jurul lui sunt indivizi jumătate porci jumătate oameni, sau că în atelierul unde lucra colegii erau canibali care voiau să îl omoare şi să îl mănânce. Dar, în multe din aceste declaraţii experţii au văzut imitarea unor scene din serialele americane. 

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă