22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUcraineni răniţi în accidentul de pe Autostrada Soarelui, audiaţi în spitale. Ce...

Ucraineni răniţi în accidentul de pe Autostrada Soarelui, audiaţi în spitale. Ce au povestit

Mai mulţi cetăţeni ucraineni răniţi în accidentul de pe autostrada A2 au fost audiaţi în spitale sau la Poliţia Autostrăzi. Majoritatea au declarat că dormeau şi s-au trezit abia după ce autocarul s-a răsturnat. Surse din Poliţie au declarat răniţii din spitale au fost audiaţi cu acordul medicilor şi cu sprijinul unor traducători, informează Mediafax. 

Citeşte şi: Şoferul autocarului răsturnat pe Autostrada Soarelui, în comă

Anchetatorii iau în calcul, ca ipoteze principale de lucru, fie o defecţiune tehnică la autocar, fie culpa şoferului bulgar, în vârstă de 33 de ani, printre care şi posibilitatea ca acesta să fi adormit la volan. În acelaşi timp, nu este exclusă nici varianta ca şoferul să fi încercat să evite un accident rutier.

Poliţiştii aşteaptă şi rezultatele anchetei făcute de reprezentanţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, care verifică, între altele, datele înregistrate de aparatul tahograf, pentru a se stabili, în funcţie de opririle autocarului, dacă şoferul a respectat timpii de odihnă.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Ancheta este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară.

Conform anchetatorilor, până în acest moment, mai mulţi răniţi au formulat deja plângere, însă au existat şi cazuri în care pasagerii au refuzat să depună plângere.

Autocarul în care se aflau 53 de ucraineni, adulţi şi copii, şi care se îndrepta spre Bucureşti s-a răsturnat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.00, pe Autostrada Soarelui. În urma accidentului, o adolescentă de 17 ani şi o femeie au decedat, 48 de persoane, dintre care 21 de copii, au fost trasportate la mai multe spitale din Capitală, iar trei au refuzat transferul spre unităţile medicale.

Directorul Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Poliţiei Române, Ramona Dabija, a spus că în autocar se aflau doi şoferi bulgari, mai mulţi elevi care au fost în tabără, două familii şi alte persoane care se întorceau din vacanţă.

Ramona Dabija a precizat că la locul producerii accidentului nu sunt urme de frânare. Autocarul a fost transportat la sediul Poliţiei Autostrăzi pentru a fi efectuată o expertiză şi pentru a se stabili care au fost cauzele accidentului.

Reprezentanţii Consulatului Ucrainei la Bucureşti, împreună cu ofiţeri ai Poliţiei Române, au mers încă de duminică în spitalele din Capitală, pentru identificarea persoanelor rănite în accidentul care a avut loc pe Autostrada Soarelui, în noapta de sâmbătă spre duminică, şi pentru a afla mai multe date despre starea acestora, în vederea repatrierii cetăţenilor ucraineni.

La Spitalul de Urgenţă Floreasca mai sunt internaţi, luni, patru ucraineni, doi în stare gravă, la Terapie Intensivă, şi alţi doi în secţii, în cazul celor din urmă fiind luată în calcul externarea lor, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Bogdan Opriţa.

În urma accidentului, la Spitalul Floreasca au fost aduse 13 persoane, dintre care au rămas internate opt. Şoferul autocarului şi un alt bărbat sunt în stare gravă, primul având un traumatism cranio- cerebral grav şi fiind în comă, iar celălalt suferind o amputaţie de braţ.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), pacienţii au fost internaţi 24 de ore pentru supraveghere, potrivit protocoalelor medicale, iar starea lor este bună, astfel că toţi vor fi externaţi luni. După accident au fost duse la SUUB opt persoane care au suferit multiple contuzii, dintre care un bărbat, trei femei şi patru copii.

“Toţi pacienţii vor fi externaţi, starea lor este bună. Luni dimineaţă erau consiliaţi psihologic de un medic al spitalului”, a spus purtătorul de cuvânt al SUUB, Leonard Grecescu.

Şi la Spitalul “Sfântul Pantelimon”, persoanele rănite în urma accidentului de pe Autostrada Soarelui erau supuse unei noi evaluări, după care se va stabili externarea lor. La ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţi ai Consulatului Ucrainei discutau cu conducerea spitalului. Şapte adulţi şi trei copii au fost duşi după accident la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Pantelimon”.

Marea majoritate a copiilor internaţi la Spitalul “Grigore Alexandrescu” vor părăsi spitalul luni, o decizie legată de plecarea acestora urmând să fie luată în câteva ore. La Spitalul “Grigore Alexandrescu” au fost duşi după accident zece copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani, care au suferit traumatisme minore.

“Majoritatea copiilor ar putea părăsi spitalul astăzi, probabil în două ore vom stabili care sunt aceşti copii”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful Unităţii de Primiri Urgenţe, dr. Elena Petrişor.

De la Spitalul de Copii “Marie Curie” vor fi externate patru persoane, respectiv un adult şi trei copii.

“Vor părăsi spitalul un adult şi trei copii şi va mai rămâne un copil, doar din prudenţă, probabil încă o zi”, a declarat pentru MEDIAFAX managerului spitalului, Dan Buzatu.

La Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdsar- Arseni” au fost internate 11 persoane, două fiind în stare gravă. Nouă persoane au fost deja externate, iar în unitatea sanitară au rămas, luni, doi pacienţi, unul la chirurgie plastică şi celălalt la neurochirurgie cervico-medulară.

Nouă dintre cei 48 de ucraineni răniţi în accidentul petrecut pe autostrada A2 au fost îmbarcaţi în autocar şi au plecat spre Ucraina, un alt grup urmând să plece spre casă în cursul zilei de luni, au spus reprezentanţii Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

“Deja nouă persoane au fost astăzi dimineaţă (luni dimineaţă, n.r.) îmbarcate în autocar şi au plecat. Este vorba, în total, despre 48 de persoane aflate în spitale din Bucureşti. O parte cred că vor pleca astăzi (n.r. – luni), deja sunt pregătiţi pentru plecare. În privinţa a peste zece persoane, medicii au unele rezerve şi se consultă dacă acestea pot fi transportate sau este necesar să rămână o perioadă pentru îngrijiri în spitalele din Bucureşti”, a declarat secretarul I Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, Valerii Chernenko.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă