15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUDMR insistă pe nevoia de autonomie locală în administraţie

UDMR insistă pe nevoia de autonomie locală în administraţie

UDMR consideră că funcţionarea unităţilor administrativ-teritoriale trebuie să se bazeze pe două principii simple: cel al subsidiarităţii şi cel al autonomiei locale, a afirmat luni, în plen, deputatul Cseke Attila. 

"Unele autorităţi locale care s-au înfiinţat după 1990 prin reorganizări au rezultate chiar bune, comunitatea locală este mulţumită, iar principiul subsidiarităţii înseamnă a aduce mai aproape de cetăţean un serviciu public. Din acest punct de vedere, noi nu susţinem niciun fel de fuziune nici voluntară, mascată, nemascată sau impusă, ceea ce este aproape de cetăţean este cel mai bine", a declarat Cseke Attila, la "Ora prim-ministrului". 

Deputatul a susţinut totodată că nu există o obligaţie europeană pentru a crea regiuni administrative, există obligaţia de a avea regiuni de dezvoltare conform Regulamentului 1059/2003. "Din punctul nostru de vedere, astăzi, nu avem regiuni de dezvoltare care să respecte acest regulament", a spus el, potrivit Agerpres. Cseke Attila a adăugat că UDMR susţine descentralizarea. "Sunt şi astăzi la autorităţile locale unele responsabilităţi care nu au ce căuta acolo şi sunt foarte multe responsabilităţi care au ce căuta la autorităţile locale şi nu sunt acolo", a explicat deputatul. 

Potrivit acestuia, UDMR urmăreşte şi îşi doreşte proceduri administrative mai simple, reducerea birocraţiei, stabilitate şi siguranţă inclusiv financiară pentru profesioniştii din sistem şi o descentralizare profundă. "În ceea ce priveşte managementul funcţiei publice, UDMR este interesată în crearea unei legislaţii prin care să se susţină o perspectivă profesională, o carieră, un drum în cariera funcţionarului din administraţia centrală sau locală, care trebuie corelată cu o lege a salarizării prin care să nu mai existe acea diferenţiere între domeniile de activitate pentru aceeaşi funcţie şi aceeaşi muncă prestată", a precizat Cseke Attila. 

UDMR consideră că salarizarea trebuie să aibă în vedere chestiuni specifice şi să ofere posibilitatea acordării de stimulente în mediul rural, pentru că există o lipsă acută de personal calificat. Totodată, deputatul a pledat pentru o reglementare generală care să ofere posibilitatea autorităţilor locale de a acorda stimulente, într-un anumit procentaj, pentru cei performanţi. 

"Prefectul este o funcţie politică. Despre ceea ce credem că trebuie discutat este aceea că rolul prefectului este mult prea întărit. Nu vedem de ce un prefect are o putere mai mare sau prerogative mai mari decât un preşedinte de consiliu judeţean", a arătat, pe de altă parte, deputatul UDMR. 

Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă