18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUE şi NATO fac front comun împotriva Rusiei, la Bruxelles

UE şi NATO fac front comun împotriva Rusiei, la Bruxelles

Miniştrii Apărării şi miniştrii de Externe din ţările UE se reunesc astăzi la Bruxelles, urmând să ia în discuţie o temă sensibilă: revizuirea Strategiei de Securitate a Uniunii Europene.

Ultimul document de acest tip fusese adoptat în anul 2003, înainte de izbucnirea crizei din Ucraina.

Tema va fi discutată astăzi şi în cadrul unui “dejun comun de lucru”, al miniştrilor de Externe şi ai Apărării, la care participă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Citeşte şi: Foto. Turcia cere NATO să se extindă în Balcani. Ce ţări pot fi primite în 2016

Miniştrii din UE şi secretarul general al NATO vor analiza “noile proocări de securitate din vecinătăţile estică şi sudică ale UE, precum şi modalităţile de consolidare a cooperării UE-NATO în acest context”, informează un comunicat al Ministerului român de Externe.

La evenimentul de astăzi de la Bruxelles, din partea României participă Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Intenţia UE de a-şi modifica Strategia de securitate, sub presiunea evenimentelor din Ucraina, se prefigura încă de acum trei luni, când a avut loc Reuniunea neoficială a miniştrilor Apărării din UE de la Riga (Letonia).

“Miniștrii au convenit asupra necesității de a revizui strategia europeană de securitate adoptată în 2003. Considerăm că trebuie să fie elaborată o strategie care să răspundă amenințărilor actuale și viitoare”, declara, cu acel prilej, ministrul  leton al Apărării, Raimonds Vejonis.

La Riga, miniştrii Apărării din UE luaseră în discuţie amenințările hibride și comunicarea strategică, operațiunile internaționale și unitățile de luptă ale UE, precum și modificarea situației privind securitatea pe plan global.

“Una dintre aceste provocări o reprezintă, fără îndoială, amenințările hibride, iar acțiunile Rusiei în Ucraina ne-au arătat cât de periculoase sunt ele pentru securitatea noastră”, preciza ministrul leton al Apărării.

Citeşte şi:  Analiză Stratfor: Cum răspunde Europa la ameninţările lui Putin

La Bruxelles sunt programate astăzi două evenimente paralele: reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE) şi reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA). O decizie oficială referitoare la modificarea Strategiei de Securitate a UE nu se va lua însă astăzi, ci abia la reuniunea Consiliului European dedicat securităţii şi apărării, programată la sfârşitul lunii iunie.

Ucraina – alături de UE

Deşi nu face parte din UE, Ucraina este şi ea reprezentată astăzi la Bruxelles, prin ministrul de Externe, Pavlo Klimkin. El va avea o întâlnire cu omologii din ţările UE, în cadrul reuniunii “Grupului de prieteni ai Ucrainei”.

Pe de altă parte, la Bruxelles se vor evalua, astăzi, operaţiunile şi misiunile militare desfăşurate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene.

De asemenea, se va analiza stadiul de implementare a măsurilor menite să asigure accesul întreprinderilor mici şi mijlocii din ţările UE pe piaţa echipamentelor militare.

Citeşte şi: Întreprinderile mici și mijlocii din România pot participa la programele de apărare ale Uniunii Europene

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă