10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUeli Steck a avut aceeași soartă ca Dor Geta Popescu. Celebrul alpinist...

Ueli Steck a avut aceeași soartă ca Dor Geta Popescu. Celebrul alpinist elvețian a fost descoperit mort pe Everest

Ueli Steck, un cunoscut alpinist elvețian, a fost descoperit mort duminică pe muntele Everest, acesta fiind primul deces din actualul sezon de alpinism pe cel mai înalt vârf din lume, au informat oficiali din turism.

Poreclit "Swiss Machine" ("Mașinăria elvețiană") pentru cățărările sale în viteză în Himalaya, alpinistul de 40 de ani încerca să atingă Everestul pe un traseu rar folosit.

"A alunecat pe o pantă lângă tabăra Camp 2 și a căzut pierzându-și viața", a declarat Durga Dutta Dhakal, directorul general al Departamentului pentru Turism din Nepal. Potrivit lui Dhakal, trupul neînsuflețit al lui Steck a fost dus la Lukla, cel mai apropiat aeroport de Everest. "Organizatorul expediției sale încearcă să aducă corpul din Lukla la Kathmandu", a adăugat el.

În 2013, o dispută între trei alpiniști europeni, printre care Steck, și ghizii nepalezi i-a forțat pe primii să renunțe la expediția din acel an. Altercația, produsă la 7.000 de metri altitudine, a condus și la anularea sezonului, desfășurat între lunile aprilie și mai.

Ueli, care mai urcase o dată pe Everest, se întorsese pe munte pentru prima dată de la incident. Potrivit unei informații postate de alpinistul Alan Arnette pe blogul său, Steck urca singur la momentul accidentului. Doi alpiniști l-au văzut căzând de pe Nuptse, un munte de 7.861 de metri situat lângă Everest. Steck încerca un nou traseu denumit "Lhotse Traverse", fără supliment de oxigen, a indicat revista americană Outside luna trecută.

Peste 5.000 de alpiniști au atins până în prezent Everestul, în ultimul an înregistrându-se un număr record de 645 de alpiniști care au ajuns pe vârf. 

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă