14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUn avion Blue Air, cu 116 pasageri, a ieşit de pe pista...

Un avion Blue Air, cu 116 pasageri, a ieşit de pe pista aeroportului din Cluj. ROMATSA ar fi avertizat piloții că pe pistă este ZĂPADĂ

UPDATE 22.30: Reprezentanții companiei Blue Air solicită directorului general al Aeroportului din Cluj, David Ciceo, să-și retragă declarațiile “eronate și incriminante” la adresa operatorului aerian și să prezinte scuze publice pentru “dezinformarea deliberată” a publicului și pasagerilor Blue Air.

Citeşte şi: Reprezentanţii Blue Air acuză conducerea aeroportului din Cluj de dezinformare

Compania reiterează, într-un comunicat remis joi Agerpres, că aeronava implicată în incidentul de pe Aeroportul Cluj a decolat de la Otopeni alimentată cu suficient carburant pentru a efectua misiunea de zbor, pentru a putea survola un timp limitat aeroportul de destinație și pentru a ajunge la un aeroport de rezervă cu cel puțin rezerva minimă legală de combustibil.

UPDATE 15.35: ROMATSA precizează că, la ora 07.52, piloților aeronavei Blue Air li s-a comunicat că ”pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu”, iar opt minute mai târziu, avionul a aterizat. 

Redăm comunicatul ROMATSA:

 ”La ora 07:20 aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire. Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 07:51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport. La ora 7:52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 08:00 aeronava Blue Air a aterizat. ROMATSA nu are niciun fel de atribuţii privind curăţarea pistei şi nici stabilirea stării acesteia. ROMATSA primeşte informaţiile privind starea pistei de la aeroport şi le comunică piloţilor”.

UPDATE 14.20: Aeroportul Internațional din Cluj s-a redeschis, iar toate cele trei aeronave ale companiei Wizz Air, de la Paris, Valencia şi Luton, care l-au survolat, prima dintre curse mai bine de o oră,

UPDATE: Directorul aeroportului a declarat presei că erau condiții bune pentru aterizare, contrazicându-i pe piloții Blue Air, care susțineau că au cerut permisiune pentru aterizare pentru că nu aveau combustibil suficient. 

“Avionul a ieșit de pe pistă pe o distanță de circa 20 de metri. Condițiile de aterizare pe aeroportul clujean erau bune, iar piloții cunoșteau aceste condiții. S-au luat măsuri conform standardelor internaționale. Au ieșit de pe pistă ca să poată ateriza, dar condițiile erau corespunzătoare. Era o frânare 3, în condițiile în care frânare 1 înseamnă cea mai slabă, iar 5 cea mai bună. În condiții de ninsoare, erau condiții corespunzătoare de aterizare. Vizibilitatea era corespunzătoare pentru aterizarea pe aeroportul clujean, în cursul dimineții, înainte de sosirea cursei Blue Air, au mai fost operate zboruri pe aeroportul clujean fără nicio problemă”, a spus Ciceo.

Întrebat dacă piloții ar fi solicitat turnului de control să aterizeze pentru că aeronava nu mai avea combustibil suficient, Ciceo a confirmat această solicitare și a precizat că, în acel moment, utilajele aeroportului deszăpezeau, dar condițiile de aterizare erau bune.

Directorul aeroportului a spus că traficul aerian ar putea să fie reluat în jurul orei 14.00, după ce avionul de tip Airbus 737 al companiei Blue Air va fi adus de la capătul pistei pe platformă.

 

——

Un avion Boeing 737 al companiei Blue Air, cu 116 pasageri la bord, care efectua o cursă charter de la București, a ieșit, joi, de pe pista Aeroportului Internațional “Avram Iancu” din Cluj, la aterizare, informează Mediafax.

Nu sunt persoane rănite, dar potrivit Digi 24, o femeie aflată în avion a fost pe punctul să leșine, din cauza emoției.

Directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la București spre Barcelona a ieșit de pe pistă, la capătul dinspre oraş al pistei, la aterizarea pe aeroportul clujean, de unde trebuia să mai ia pasageri.

“În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcați în bune condiții. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică și de la aeroport va investiga cauzele incidentului”, a spus Ciceo.

Pe de altă parte, Alex Bucur, un pasager care s-a aflat in avion, a declarat la Digi 24 că pista aeroportului nu era deszăpezită în momentul incidentului. Potrivit acestuia, în unele locuri zăpada era înaltă de un metru. “Abia când am ajuns pe câmp cu avionul au iesit să deszăpezească”, spune martorul.

Un alt pasager din avion, Alexandru Mihai Marin, a declarat la Digi 24 că “pista era acoperită de zăpadă și gheață. Pilotul a dat dovadă de profesionalism, deoarece acum suntem în viață. Putea sa se întâmple o tragedie”.

Manevra pilotului a fost complicată și de faptul că pista aeroportului din Cluj este relativ scurtă, de numai 2100 de metri.

Alexandru Mihai Marin a spus că pasagerii așteaptă să li se aducă apă și mâncare, iar la aeroport este așteptat un autocar care să ducă pasagerii la Sibiu, de unde vor continua cursa spre Barcelona.

Punctul de vedere al companiei Blue Air a fost exprimat prin următorul comunicat de presă:

“Aeronava care efectua zborul de tip charter numarul OB 9301 pe ruta Otopeni – Cluj – Barcelona la aterizarea la Cluj a intampinat un incident minor depasind cu aproximativ 5-10m suprafata pistei. Aterizarea s-a efectuat in conditii meteo dificile, ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport. La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Toti pasagerii au fost debarcati in conditii normale, acestia fiind transferati in terminalul de plecari unde primesc suport din partea companiei si a aeroportului. A fost deschisa o ancheta de catre CIAS (Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile). Vom reveni cu detalii in ceea ce priveste posibilele cauze care au dus la producerea prezentul incident”.

O serie de fotografii care confirmă declarațiile pasagerilor au fost difuzate de postul România TV.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă