11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialUn avocat, un expert evaluator şi un executor judecătoresc sunt urmăriți penal...

Un avocat, un expert evaluator şi un executor judecătoresc sunt urmăriți penal de DIICOT, în dosarul de devalizare a Băilor Herculane. Prejudiciul este estimat la 123 de milioane de lei

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a început, vineri, urmărirea a patru persoane, între care un avocat, un expert evaluator și un executor judecătoresc, în dosarul privind devalizarea stațiunii Băile Herculane. Anchetatorii precizează că prejudiciul este de aproximativ 123 de milioane de lei.

Procurorii DIICOT Biroul Teritorial Caraș-Severin cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul  Direcţei Generale Anticorupţie- Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin au efectuat acte de urmărire penală în dosarul penal privind devalizarea SC Argirom Internațional SA București, SC Aeroportul Caransebeș SA (Aeroportul din Municipiul Caransebeș), SC HERCULES SA, fiind dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a mai multe persoane. 

Astfel, avocatul Dorin Marescu și Iancu Hrelescu sunt suspectați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  și complicitate la infractiunea de delapidare.

Totodată, procurorii au dispus punerea în miscare a acțiunii penal față de expertul evaluator Petru Adian Andrițoiu, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infractiunea de delapidare. Și executorul judecătoresc Sima Ion este vizat de DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infractiunea de delapidare.

Procurorii DIICOT prcizează că, în perioada decembrie 2007  – august 2008, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către inculpaţii Armaș Iosif, Marescu Dorin, Hrelescu Iancu, având drept scop însușirea principalelor active ale SC Argirom Internațional SA și SC HERCULES SA. În perioada menționată, inculpatul Armaș Iosif ar fi înstrăinat cu sprijinul inculpatului Marescu Dorin, către inculpatul Hrelescu Iancu, 60 % din acțiunile deținute de SC Argirom Internațional SA la SC Aeroportul Caransebeș SA, contra unei suprafețe de ½ dintr-un teren de 7.406 mp, cu o valoare de piață de 19.033 Euro.

Ulterior, ar fi procedat la înstrăinarea celor 60 % acțiuni către SC Excav Prod SRL Caransebeș contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decât valoarea la care au fost dobândite), cunoscând că acțiunile provin din săvârșirea de infracțiuni, mai precizază DIICOT.

Potrivit sursei citate, în aceeași perioadă, ar fi fost însușite de către membrii grupului, pentru inculpatul Hrelescu Iancu sau pentru alții, prin acte fictive, un număr de șapt imobile (hoteluri, băi termale, restaurante cu o valoare de circulație de aproximativ 4.032.800 lei și 400.000 de EURO) din patrimoniul SC Herclues SA unde SC Argirom Internațional SA era acționar majoritar, cu sprijinul expertului evaluator ANEVAR Andrițoiu Adrian Petru și a executorului judecătoresc Sima Ion.

Imobilele dobândite ar fi fost înstrăinate ulterior către SC EXCAV PROD SRL, chiar și cu un preț de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul la care a fost achiziționat prin executare silită.

 În data de 19.03.2008 SC Argirom Internațional SA a intrat în insolvență, creditorul majoritar fiind Ministerul Administrației și Internelor – Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale UT 350, care deține o creanță de aproximativ 10 milioane de euro. Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 123 de milioane de lei, valoarea creanțelor împotriva SC Argirom Internațional SA.

 Astfel, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 45 de imobile – clădiri (hoteluri, restaurante, spații comerciale, băi termale, ștranduri) și asupra a 30 de imobile – terenuri.

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă