16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCAZ SCANDALOS. Un bărbat a murit pe stradă pentru că ambulanţierii au...

CAZ SCANDALOS. Un bărbat a murit pe stradă pentru că ambulanţierii au crezut că e om al străzii şi nu au vrut să îl ajute. Abia după ce a intervenit poliţia, au sosit două echipaje, dar era prea târziu

Un bărbat de 62 de ani din Iaşi a murit cu zile, deoarece ambulanţa a ajuns abia la 22 de minute după primul apel dat de o persoană care a asistat la momentul când acesta a căzut pe stradă. 

Deşi Gabriela Onofrei, martora la criza care l-a secerat pe bărbat, a sunat imediat la serviciul de urgenţă 112, dispecerii care i-au răspuns s-au interesat în primul rând dacă ieşeanul care avea nevoie de ajutor este om al străzii.

29 decembrie 2016. Copou, mai exact Bulevardul Carol, chiar la intersecția care duce la Gaudeamus. Eu sunt la plimbare cu Bobi când văd un om care cade efectiv în moalele capului și rămâne înțepenit. Nimeni în stângă, nimeni în dreapta, nimeni… În timp ce traversez, sun la 112, urmează un protocol infinit de lung, în care descriu ce se întâmplă”, a povestit Gabriela Onofrei pe pagina sa de Facebook

Urmează un dialog halucinant cu dispecerii de la serviciul de urgenţă, relatat de Gabriela Onofrei.

Eu: A cazut în cap, nu mișcă… veniți repde… vă rog!

Vocea1 din telefon: Spuneți-mi… e caz social? Pare om al străzii? 
Intrebarea mea: Cum adică? 
Vocea1 din telefon: Adică, e curat? Pare alcoolizat? 
Încep să investighez masa enormă și prăbușită din fața mea. Omul, cam la 60 și ceva de ani, nu avea noroi nici sub unghii, nici pe ghete… 
Eu: e curat, pare om de la țară venit la oraș…

Mă mai întreabă unde sunt exact, să mă localizeze ușor și apoi zice că îmi face legătura cu salvarea. Deja trecuseră 5 minute, se opriseră alți tineri, au vazut că omul urinase și au concluzionat sec ca e băut și au plecat…

Vocea 2 din telefon – salvarea: Alo! Ce s-a întâmplat? 
Nu îmi vine sa cred, omul întors abia respira… vedeam că se pierde, mă enervez și țip:
Eu: Am mai zis odată! Veniți pe Carol I, la intersecția cu Gaudeamus în Copou, un om moare!

Vocea 2 din telefon: Ce aveți doamnă? Ce țipați la mine? Am mai vorbit până acum ca să știu despre ce e vorba? Cine e persoana?
Iarăși începe un dialog ciudat pe care nervii nu mă lasă să mi-l amintesc cuvânt cu cuvânt. Vocea din salvare a concluzionat rapid că o fi un om al străzii și când o ajunge, o ajunge!”

 

Au trecut muți tineri pe lângă incident, povesteşte Gabriela Onofrei. “O doamnă și un domn, complet străini amândoi, cu vârsta peste 70 de ani, au fost singurii care au stat lângă mine. Domnul încerca să îi ia pulsul, doamna era îngrozită de ce nu vine salvarea. Am mai sunat la salvare. La fel, mi s-a spus ca dacă am sunat odată, să nu mai sun, că o să vină. Între timp ajunge poliția. Doamna, elegantă și în etate, țipă la polițiști că lumea moare pe stradă și salvarea nu vine… Poliția este pe punctul de a constata decesul. Plângând, le spun că am sunat de două ori salvarea, și nu vine nimeni. Dau să îl învelesc, să nu îi fie frig, dar era rece și corpul întărit, privirea pierdută în abis. Poliția sună pentru a treia oară să spună să vină mai repede salvarea. Plâng. Omul din fața mea pare că s-a dus. După ce am relatat polițiștilor cum a căzut, în cap, cu fața și cum nu a mai mișcat, îmi dau seama că mai mult nu aveam ce face…”

Din păcate, bărbatul a murit, deşi un echipaj al ambulanţei şi unul SMURD au ajuns în cele din urmă, după intervenţia telefonică a poliţiştilor. Medicii au încercat să îl resusciteze pe cel căzut, dar în cele din urmă au trebuit să constate decesul. 

 


Citeşte şi Ambulanţa te salvează numai dacă miroşi a parfum | OPINIE

În momentul în care cei care au misiunea să ne salveze ne abandonează pe baza unor prejudecăţi, înseamnă că mai avem mult de lucru până când să ne simţim în siguranţă în acea lume amabilă spre care tânjim. În momentul în care cei care sunt plătiţi să ne salveze ne ignoră pe baza unor preconcepţii, înseamnă că suntem departe de ceea ce ar trebui să fie un serviciu public bazat pe „siguranţă şi încredere”.


 

Întrebat de reporterii Pro Tv dacă este normal ca dispecerii de la 112 să se intereseze care este starea socială a unui om care are nevoie de ajutor, Florin Agapi, director Serviciului de Ambulanţă Iaşi, a răspuns: “Aceste lucruri, dacă este caz social, dacă nu este caz social, dacă este om al străzii au fost puse întrebări de operatorul 112. 
Reporter: Detalii despre faptul că este băut sau este caz social au importanţă
 pentru cineva?

Florin Agapi: N-aş putea să vă spun, în mod normal nu, că este o persoană căzută în stradă, indiferent de starea socială, ar trebui să intervenim”

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă