11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUn fost adjunct de la Hidroelectrica Argeș, trimis în judecată, alături de...

Un fost adjunct de la Hidroelectrica Argeș, trimis în judecată, alături de MAMA lui. Ce acuzații îi aduc procurorii

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Octavian Oprea, fost adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, pentru că ar fi luat mită 164.000 de lei pentru a favoriza o firmă, bani din care  și-a cumpărat o mașină de lux, pe care a trecut-o pe numele mamei sale, potrivit Mediafax. 

Astfel, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti l-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Florian Octavian Oprea, director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, în formă continuată, luare de mită şi fals intelectual.

Ştefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul firmei Asnet Telecom, la data faptelor, a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, dare de mită, spălarea banilor, în formă continuată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, iar Nicolae Florin Stoian, asociat în cadrul firmei Asnet Telecom, la data faptelor, de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi spălarea banilor, în formă continuată. Cei doi asociaţi ai firmei Asnet Telecom au fost trimişi şi ei în judecată în stare de arest.

Citește și: Hidroelectrica, listată la bursă în timp ce se află în insolvență. Borza: O să încercăm “o aroganţă”

În acelaşi dosar, vor ajunge în faţa judecătorilor şi Filoftia Oprea, mama fostului adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, pentru spălarea banilor, dar şi Nicolae Arman, director tehnic la SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, în formă continuată şi fals intelectual.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Vasile Oae, șef al laboratorului Metrologie – PRAM din cadrul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pe Nicolae Emil Stăticescu Vasile, șef serviciu comercial în cadrul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, la data faptei, pentru aceeaşi infracţiune, dar în formă continuată.

Potrivit rechizitoiului, în 2011, Octavian Florian Oprea, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş a acceptat promisiunea şi a primit de la Ștefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul firmei Asnet Telecom, suma de 164.505,99 de lei, pentru ca societatea acestuia din urmă să beneficieze de două contracte, atribuite în mod preferenţial, privind implementarea unor sisteme software de monitorizare şi diagnosticare la Centrala Hidroelectrică Noapteş.

“În perioada martie- iulie 2011, inculpații Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în sensul că au aprobat și au admis la plată, în mod nelegal, cele două contracte sus menționate, în valoare de 637.088,13 lei. Totodată, cu referire la cele două contracte încheiate, inculpații Oprea Octavian Florian și Arman Nicolae, în calitate de reprezentanți ai beneficiarului, Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș, respectiv SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, au semnat un proces verbal de punere în funcțiune, în care erau menționate aspecte necorespunzătoare adevărului”, susţin procurorii în rechizitoriu.

Citește și: Un fost director al Hidroelectrica, condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu

Conform anchetatorilor, întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu au existat situații de lucrări, iar sistemele respective sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare.

Mai mult, procurorii susţin că, pentru atribuirea celor două contracte preferenţial firmei Asnet Telecom, Oprea şi Arman ar fi beneficiat şi de ajutorul lui Vasile Oae în calitate de șef al laboratorului Metrologie – PRAM şi a lui Nicolae Emil Stăticescu Vasile, în calitate de șef al șef serviciu comercial, ambii din cadrul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA.

“Activitatea infracțională a inculpaților a determinat producerea unei pagube de 637.088,13 lei în patrimoniul Societății comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA București, care constituie totodată și un folos necuvenit pentru societatea comercială respectivă”, se mai artă în documentul citat.

Citește și: Prețul record la care Hidroelectrica a achiziţionat un sistem informatic

Cu banii primiţi mită Octavian Oprea, fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, şi-ar fi cumpărat o maşină de lux pe numele mamei sale.

“Provenienţa reală a sumei de 164.505,99 lei, primită cu titlu de mită, a fost disimulată de către inculpata Oprea Filoftia, mama inculpatului Oprea Octavian Florian, prin achiziţionarea unui autoturism pe numele acesteia, operaţiune realizată în urma unor acţiuni de ascundere şi disimulare a originii ilicite prin transferuri bancare repetate, realizate fără vreun titlu legal sau sub false motivații și prin punerea la dispoziție a unor sume de bani fără vreun titlu legal, de către inculpații Vulparu Ștefan și Stoian Florin Nicolae”, susţin procurorii în rechizitoriu.

Astfel, în perioada 03 iunie- 09 septembrie 2011, Florin Nicolae Stoian, reprezentant al întreprinderii individuale cu același nume, la instigarea lui Ştefan Vulparu, a emis și înregistrat în evidenţa contabilă a entității pe care o reprezenta, opt facturi fiscale privind contravaloarea unor pretinse lucrări executate pentru firma Asnet Telecom, beneficiară a celor două contracte, în condiţiile în care acele lucrări nu au fost realizate.

Procurorii susţin că, facturile nu exprimau operaţiuni economice reale, fiind realizate doar scriptic în scopul de a constitui suport pentru decontarea unor lucrări de către firma respectivă şi pentru pretinsa justificare a unor transferuri bancare.

Anchetatorii au instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale lui Florian Octavian Oprea, Ştefan Vulparu, Florin Nicolae Stoian, Nicolae Arman, Vasile Oae şi Filoftia Oprea.

Dosarul va fi judecat de Tribunalului Argeş.

Octavian Oprea, fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, şi cei doi asociaţi ai firmei Asnet Telecom, Ştefan Vulparu şi Florin Nicolae Stoian, au fost arestaţi, pe 16 iulie, de Tribunalul Argeş.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă