19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialUn fost director al Institutului de Geologie și mai mulți angajați, urmăriți...

Un fost director al Institutului de Geologie și mai mulți angajați, urmăriți penal pentru abuz în serviciu

Un fost director al Institutului de Geologie al României (IGR) și mai mulți angajați din cadrul instituției au fost puși sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, informează Parchetul pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. 

Astfel, Ştefan Grigorescu, la data faptelor director general al Institutului de Geologie al României, este urmărit penal pentru abuz în serviciu în formă continuată, Eugen-Adrian Ilie, la data faptelor expert achiziţii publice în cadrul IGR, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi două infracţiuni de fals intelectual, Mihaela Moisescu şi Tania Paulina Robu, ambele îndeplinind, la data faptelor, funcţia de director economic în cadrul IGR, pentru câte o infracţiune de abuz în serviciu. 

Totodată, Pavel Bogdan Babici, administrator al SC Tecon SRL, dar şi societatea în cauză sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu. 

Potrivit procurorilor, în noiembrie 2011, IGR şi SC Tecon SRLau încheiat un contract pentru elabrarea unui studiu de fezabilitate pentru „Reabilitarea și consolidarea Muzeului Național de Geologie”, fără să respecte dispozițiile legale privind achiziţiile publice. Valoarea contractului a fost de 14.500 euro fără TVA, în condiţiile în care elaborarea studiului de fezabilitate este prevăzută de H.G. nr. 28/2008 doar în situaţia obiectivelor de investiţie noi. 

Astfel, procurorii precizează că nu a fost efectuată o analiză reală cu privire la valoarea serviciilor prestate, stabilindu-se ca valoare o sumă mai mică de 15.000 euro în vederea alegerii procedurii de achiziţie directă. Mai mult, o parte din documente au fost întocmite, în fals, ulterior încheierii contractului, de către inculpatul Eugen Adrian Ilie, informează sursa citată.

În acest caz, poliţişti specializaţi în investigarea fraudelor din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, sub supravegherea procurorului de caz, au efectuat percheziţii la cinci adrese, ridicând o serie de bunuri având legătură cu cauza. 

Totodată, Eugen Adrian Ilie a fost reţinut şi prezentat, la data de 31 mai, cu propunere de arestare preventivă, cerere respinsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, care, a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Mai mult, procurorii au dispus măsura controlului judiciar şi faţă de Pavel Bogdan Babici. 

Procurorii au instituit sechestru asupra bunurilor inculpaţilor pentru recuperarea prejudiciului total cauzat Institutului Geologic al României în cuantum de 354.000 euro. 

Cele mai citite

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...
Ultima oră
Pe aceeași temă