15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialUn fost judecător de la Tribunalul Buzău și un om de afaceri...

Un fost judecător de la Tribunalul Buzău și un om de afaceri sunt cercetați într-un dosar de luare de mită

Procurorii DIICOT îi cercetează pe Mihail Gabriel Stănescu, fost judecător la Tribunalul Buzău, și pe omul de afaceri Dorin Marinescu, într-un dosar de luare de mită.

Potrivit unui comunicat transmis joi de DIICOT, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Gabriel Stănescu, judecător la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal la data săvârșirii faptelor, pentru comiterea a șase infracțiuni de luare de mită.

Conform aceluiași comunicat, Dorin Marinescu, administrator pe perioada derulării activității infracționale la SC Bachus Dealurile Istriței SRL Buzău, fostă SC Continental Serv Impex SRL Buzău, este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la fals în evidențele contabile, ultraj, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită.

Procurorii de la Biroul Teritorial Buzău al DIICOT au solicitat Curții de Apel Ploiești, la data de 8 noiembrie, luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Dorin Marinescu și a măsurii preventive a arestului la domiciliu față de Mihail Gabriel Stănescu. Instanța a dispus arestarea preventivă a lui Marinescu pentru o perioadă de 30 zile, dar a respins propunerea de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu față de fostul magistrat.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2012 — decembrie 2015, inculpatul Marinescu Dorin împreună cu suspecții R. P. și B. G., în calitate de lucrători cu atribuții de recepție și gestiune, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și neevidențierea tuturor veniturilor rezultate din comercializarea de vin alb și roșu ori de băuturi intermediare, calificate ca fiind vin (băuturi care aveau în componență alcool etilic, ca materie primă accizabilă, pentru care societatea comercială referită nu avea autorizație de antrepozit fiscal) și însușirea de sume de bani din patrimoniul SC Continental Serv Impex SRL Buzău prin justificări fictive de achiziții de materii prime, acoperite cu înregistrări inexacte în conturile contabile specifice", afirmă DIICOT.

Procurorii mai susțin că ascunderea sursei impozabile sau taxabile s-a realizat prin cumpărarea unei cantități de struguri mult mai mare decât cea înscrisă în documentele de achiziție, surplusul rezultat fiind transformat în must nefermentat obținut fără evidențiere contabilă și supus procesului de vinificație. Produsul final obținut, respectiv vin alb, roșu sau băutură intermediară definită ca vin, era comercializat fără înregistrarea veniturilor în evidențele contabile, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de 9,6 milioane de lei.

"Totodată s-a reținut că în timpul controlului efectuat de către inspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală, în perioada 16.06. — 30.09.2015, inculpatul Marinescu Dorin și suspecta R. P. au refuzat să pună la dispoziția echipei de control documentele contabile solicitate, au interzis echipei de control pătrunderea în spațiile unui punct de lucru situat în comuna Breaza (…) prin interpunerea unui număr de patru câini, în vederea blocării accesului la respectivele spații. De asemenea, inculpatul Marinescu Dorin a amenințat telefonic un membru din echipa de control cu acte de violență și executarea pe viitor a unei pedepse privative de libertate, înscenând totodată, în timpul controlului, furtul unor documente de evidență contabilă, a unui laptop și a unui telefon mobil", subliniază comunicatul DIICOT.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă