9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUn fost oficial al statului român, arestat pentru terorism

Un fost oficial al statului român, arestat pentru terorism

Doi români, din care unul a ocupat o funcție importantă în cadrul Administrației naționale a rezervelor de stat și probleme speciale, au fost inculpaţi pentru terorism în Statele Unite. Cei doi fuseseră arestaţi la începutul săptămânii în Muntenegru, în timp ce încercau să vândă armament grupării teroriste columbiene FARC.

Potrivit unui comunicat al Parchetului federal din New York, procurorul Preet Bharara şi Michele Leonhart, administrator al Agenţiei americane antidrog (DEA), au anunţat arestarea traficanţilor internaţionali de arme Cristian Vintilă, Virgil Flaviu Georgescu şi Massimo Romagnoli, un fost politician italian. Aceştia sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea vânzării unor cantităţi mari de armament militar organizaţiei teroriste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care urma să fie folosit pentru a ucide cetăţeni americani în Columbia.

Apropiat de Hrebenciuc

Cristian Vintilă a fost în 2013 director general în cadrul aparatului propriu al Administrației naționale a rezervelor de stat și probleme speciale. Potrivit declarației sale de avere depusă în luna mai a anului 2013, Vintilă apărea ca un om modest. El deținea un teren de 283 de metri pătrați, intravilan, în Bacău. El mai avea o casă de locuit de 108 mp dobândită în anul 2006 și un apartament de două camere de 60 mp achiziționat în 1996. El susține că în 2012 nu a avut alte venituri decât cele din funcția de director general, iar ele se cifrau la suma de 40.000 lei. Pe site-ul instituției mai sus menționate se precizează că Vintilă Cristian a părăsit această funcție anul trecut. Potrivit Ziarului de Bacău, Cristian Vintilă a mai ocupat poziția de consilier județean în Bacău și este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, reținut la rândul lui de către autorități. Ziaristul Alex Costache susține că "potrivit unor surse judiciare bine informate, Vintilă era consilierul lui Viorel Hrebenciuc".

Cristian Vintilă are 44 de ani este divorțat și are doi copii. În 2004, a candidat fără succes la postul de deputat. A fost asociat cu alți lideri ai PSD în Barter Group, firmă intrată în faliment și închisă. Ultimele studii din CV-ul său sunt „Afaceri Interne”, la Academia de Poliție, și „Științe Militare și Informații”, la Academia de Informații „Mihai Viteazul” Colegiul Național de Informații.

Voiau să ucidă civili

Românii Vintilă şi Georgescu au fost arestaţi luni în Podgoriţa, Muntenegru. Alături de un cetățean american încercau să vândă armament militar, de la pistoale până la lansatoare de rachete, unor persoane despre care credeau că sunt asociate cu o grupare teroristă. Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, începând din mai 2014, Vintilă este traficant de arme stabilit în România, Romagnoli este un traficant de arme stabilit în Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit în România, potrivit Mediafax. În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat în vederea vânzării unui arsenal de arme, inclusiv arme automate şi tunuri antiaeriene, ştiind că armele urmau să ajungă la FARC, care urma să le folosească împotriva Statelor Unite. În cursul unor întrevederi şi discuţii telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse care lucrează cu Agenţia americană antidrog (DEA) şi care au precizat că le achiziţionează pentru FARC.

Autoritățile române, implicate

Vintilă, Romagnoli şi Georgescu au convenit să le furnizeze armele surselor ştiind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetăţeni americani şi, în particular, pentru a doborî elicoptere şi avioane americane. Romagnoli s-a angajat de asemenea să furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzacţia să pară legitimă. În timpul întrevederilor înregistrate, cei trei au prezentat surselor cataloage cu armament militar şi au discutat despre modalitatea de plată şi livrare a armelor.

Vintilă le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale şi arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate şi lansatoare de rachete, precum şi o mostră de Certificat de utilizator. Cei trei suspecţi sunt vizaţi de două acuzaţii de terorism, respectiv conspiraţie în vederea uciderii unor ofiţeri sau angajaţi ai SUA (pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă) şi conspiraţie în vederea furnizării de sprijin material sau resurse unei organizaţii teroriste străine (pentru care pedeapsa maximă este 15 ani de închisoare).

La operațiunea de amploare au participat procurorii DIICOT în cooperare cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, precum şi cu Serviciul Român de Informaţii.

Cele mai citite

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă