15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn inculpat din dosarul Herţanu scapă de arest. Care este motivul

Un inculpat din dosarul Herţanu scapă de arest. Care este motivul

Liviu Munteanu, unul dintre oamenii de afaceri reţinuţi în dosarul privind fraudarea unor fonduri europene, în care este implicat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a recunoscut faptele de care este acuzat.  

Astfel, procurorii care anchetează dosarul de corupție în care este implicat cumnatul premierului Ponta nu vor cere arestarea preventivă a lui Liviu Munteanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL întrucât la audierile de marţi de la DNA Ploieşti acesta "a colaborat cu organele de anchetă". 

În schimb, anchetatorii îl vor pune, cel mai probabil, sub control judiciar pe administratorul S.C. Grossmann Engineering Group SRL.

Citeşte şi: Famiglia Ponta se clatină. Prietenul Ghiţă a dat o mână de ajutor

Anchetatorii din cadrul DNA Ploiești, care în noaptea de marți spre miercuri au reținut patru persoane în dosarul în care este urmărit penal cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, vor cere, miercuri după-amiază, Înaltei Curţi de Casație și Justiție, emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele a trei dintre cei patru inculpați reținuți în acest dosar.

Liviu Munteanu este urmărit penal pentru aderare la un grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală. El a fost adus, marți după-amiază, la sediul DNA Ploiești și audiat, iar miercuri, la ora 4.30, a fost scos din sediul DNA alături de ceilalți trei oameni de afaceri reținuți în acest dosar și dus în arestul IPJ Prahova, de la Câmpina.

Miercuri după-amiază, Iulian Herțanu, Mihail Marian Coman și Vladimirr Răzvan Ciorbă, oameni de afaceri inculpați în dosar, vor fi prezentați instanței supreme cu propunere de arestare preventivă.

Marţi, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti au făcut 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, de unde au ridicat zeci de saci cu documente contabile, juridice, precum şi documente aferente proiectelor de canalizare în oraşul Comarnic, în comuna Gorgota din judeţul Prahova, dar şi în alte localităţi, toate atribuite SC Grossmann Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Citeşte şi: REFERAT. Cumnatul premierului Ponta, REȚINUT, a organizat un grup infracțional, sprijinit de deputații PSD Ghiță și Vlad Cosma și de președintele CJ Prahova

În urma perchezițiilor, au fost duși cu mandat la DNA Ploiești Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu, precum și deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Audierile de la DNA Ploiești s-au încheiat după aproximativ 17 ore, respectiv în jurul orei 04.30, când Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a fost scos încătuşat din sediul instituţiei, fiind reţinut de către procurorii anticorupţie.

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier judeţean, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu, în timp ce deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, au fost puşi sub control judiciar.

Procurorii DNA Ploiești l-au reținut pe cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituire de grup infracțional organizat, de schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene, de evaziune fiscală. Prejudiciul total depășește 10,3 milioane de lei.

Citeşte şi: GALERIE FOTO. Cum se răzgândeşte Ponta când vine vorba despre dosarele penale ale familiei sale

Conform anchetatorilor, în perioada 2011- 2015, Herțanu, administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, Vladimir Ciorbă și Mihai Marian Coman au constituit un grup infracțional pentru a-și adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene.

Ei sunt acuzați că și-au însușit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinației fondurilor obținute prin proiectul cu finanțare europeană și prin sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

Procurorii spun că la grupul infracțional a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. Grossmann Engineering Group, începând cu 25 aprilie 2014, Liviu Munteanu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului.

 

Cele mai citite

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă