6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn istoric român a avut o întrevedere cu fostul spion rus Alexander...

Un istoric român a avut o întrevedere cu fostul spion rus Alexander Litvinenko, cu doi ani înainte să fie ucis

Istoricul român şi fostul preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, a avut o întâlnire cu spionul rus Alexander Litvinenko, în 2004, la Londra, cu doi înainte ca el să fie otrăvit, informează Digi24.

Astfel, istoricul Marius Oprea a dezvăluit că a ajuns să îl cunoască pe Litvinenko prin intermediul unui disident antisovietic şi adversar al preşedintelui rus Vladimir Putin, Vladimir Bukovsky, în timpul şederii sale la Cambridge, unde urma să scrie o carte despre comunism cu ajutorul lui Bukovsky.

Într-o înregistrare audio a discuţiei pe care istoricul a avut-o cu Litvinenko, cel din urmă a vorbit despre regimul lui Putin, precizând că “în Rusia nu mai există jurnalism, doar propagandă”, care doreşte să introducă, în mintea cetăţeanului rus, “ideea că prăbuşirea URSS a fost rezultatul manipulării de către CIA şi de către serviciile secrete din vest”.

Totodată, fostul spion a subliniat că în Rusia se promovează ideea că Imperiul Sovietic şi fostul lagăr socialist trebuie refăcute.

“Şi ei, încet-încet prin companiile petroliere preiau puterea, încep să se implice în treburile interne ale statelor vecine: Ucraina, Belarus, Polonia, România şi Bulgaria”, i-a spus Alexander Litvinenko lui Marius Oprea.

Citeşte şi: Marea Britanie: Preşedintele Putin ar fi aprobat asasinarea lui Litvinenko

Mai mult, istoricul Marius Oprea a dezvăluit că Aleksander Litvinenko a ajuns să dezerteze din cauză că seviciul de informaţii se transformase “într-o organizaţie de tip criminal”.

Potrivit unei anchete publice, asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko a fost “probabil” aprobată de către preşedintele Vladimir Putin. Litvinenko a decedat la vârsta de 43 de ani, la Londra, în 2006, la câteva zile după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe care a ingerat-o dintr-o ceaşcă de ceai.

Citeşte şi: UPDATE Marea Britanie: Ambasadorul Rusiei la Londra, convocat, în cazul morţii lui Litvinenko

O anchetă publică referitoare la moartea acestui fost agent KGB, care a fugit în Marea Britanie în 1999, a fost deschisă în ianuarie 2015.

Judecătorul Sir Robert Owen a declarat că este “probabil” ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă