10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn joc sinistru câștigă adepți pe Internet. Elevul de 17 ani care...

Un joc sinistru câștigă adepți pe Internet. Elevul de 17 ani care s-a sinucis la Codlea ar putea fi victima lui

Autoritățile nu au încă un verdict oficial asupra morţii băiatului de 17 ani, din Codlea, care a fost găsit spânzurat în pădure, dar tinerii din jurul acestuia încep să vehiculeze o ipoteză șocantă.

Colegii și profesorii susțin că nu au văzut la acest elev semne de depresie. Tinerii din comunitatea locală susțin acum că elevul s-a sinucis pentru că aşa i s-a cerut pe internet, în timpul unui joc sinistru, care a făcut victime şi în alte ţări, informează TVR.

Tudor, băiatul de 17 ani găsit spânzurat într-o pădure, era elev un liceu de prestigiu din Braşov. Pentru profesori, gestul său este inexplicabil. Îl ştiau ca pe un tânăr vesel, cu mulţi prieteni şi care învaţă bine.

Băiatul avea o malformaţie la picior şi trecuse prin mai multe operaţii. Dar fusese acceptat la o intervenţie în Italia care ar fi urmat să îl vindece complet. Vestea îl bucurase foarte mult.


Citește și: O profesoară a fost reținută pentru act sexual cu un minor. Elevul s-a sinucis. Femeia ar fi soție de preot

Anchetatorii susțin că femeia a întreținut relații sexuale cu un minor, care îi era elev, în clasa a XI-a, în perioada decembrie 2015 — iunie 2016. Pe 17 noiembrie 2016, băiatul a dispărut de acasă. În aceeași zi a fost semnalat un caz de suicid de pe podul care traversează râul Bistrița în Piatra Neamț.


Pe reţele de socializare, tinerii din Codlea cred că ştiu ce l-a făcut pe Tudor să-şi ia zilele. Ei cred că băiatul căzuse pradă unui joc periculos de pe internet.

Celor care se înscriu, jocul le desemnează un “stăpân”, adică o persoană care, timp de un anumit număr de zile, le dă tot felul de misiuni obligatorii. Uneori, le cere să se sinucidă.

150 de tineri din Rusia şi-au pus capăt vieţii anul trecut, la finalul acestui joc, care s-a extins acum în Europa. Deocamdată, procurorii nu confirmă această ipoteză.

Psihologii atrag atenţia că adolescenţii simt nevoia să aparţină unui grup şi sunt uşor de manipulat. Ei pot cădea în depresie, iar internetul, jocurile video şi reţelele de socializare le adâncesc tristeţea.

În Uniunea Europeană, media sinuciderilor este de 4 persoane la suta de mii de locuitori, în România ajunge la 6 persoane. Vârsta de risc este între 15 şi 19 ani.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă