19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUn militar s-a rănit grav încercând să pornească o centrală de încălzire....

Un militar s-a rănit grav încercând să pornească o centrală de încălzire. A ajuns la spital cu arsuri pe 90% din suprafaţa corpului

Un militar din cadrul Bazei de sprijin logistic 'Muntenia' se află în stare foarte gravă, cu arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, după ce a suferit un accident în timpul serviciului de pază, miercuri, în jurul orei 16,00, la Cabana militară de instruire Cheia, informează Ministerul Apărării Naționale. Accidentul s-a petrecut când militarul a încercat să pună în funcţiune instalaţia de încălzire a cabanei.

Potrivit unui comunicat primit de la MApN, este vorba despre caporalului clasa a III-a Georgel Guţă, în vârstă de 31 de ani, angajat al MApN din anul 2009. Acestuia i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost, apoi, transportat de un echipaj al ISU, sesizat prin Serviciul de urgenţă 112, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) din Bucureşti.
Pacientul a fost evaluat, în jurul orei 18.50, la Unitatea de Primire Urgenţă a SUUMC, de către o echipă multidisciplinară, constituită din medici specialişti în: urgenţă, ATI, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi arsuri, ORL, oftalmologie şi pneumo-ftiziologie.
În urma consultului de specialitate, echipa medicală a constatat că pacientul are arsuri de gradul III şi IV pe aproximativ 90% din suprafaţa corpului, cu interesare facială, torace anterior şi posterior, abdomen drept (hemitrunchi drept), ambele membre superioare şi inferioare, cu suspiciune de arsuri de căi aeriene superioare. 
În urma investigaţiilor clinice şi paraclinice şi după asigurarea suportului ventilator necesar, bronhoscopia cu lavaj şi reechilibrarea volemică s-a dispus intervenţia chirurgicală de urgenţă pentru toaleta primară a leziunilor de arsură şi a  plăgilor, precum şi pentru realizarea inciziilor de decompresie. 
Ulterior intervenţiei chirurgicale, pacientul va fi spitalizat în Secţia de ATI, acesta necesitând tratament post-operator de susţinere a funcţiilor vitale, antibioterapie cu spectru larg, reechilibrare volemică şi hidroelectrolitică, analgezie multimodală, profilaxie anticoagulantă şi a ulcerului de stress, nutriţie peros. 
Starea pacientului este foarte gravă, cu prognostic rezervat.
Cazul este cercetat de către Parchetul Militar. De asemenea, comandantul Bazei a numit o comisie pentru investigaţii de ordin administrativ cu privire la producerea evenimentului.
Conducerea Ministerului Apărării Naţionale urmăreşte cu atenţie evoluţia stării medicale a militarului accidentat. 

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă