21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUn nou dosar penal pentru Gheorghe Ștefan

Un nou dosar penal pentru Gheorghe Ștefan

Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este cercetat de procurorii DNA într-un nou dosar penal, pentru atribuirea unui contract al Poştei Române privind servicii de încasare electronică a facturilor, informează un comunicat remis de DNA.

În acest dosar, Gheorghe Ștefan este  acuzat de spălare de bani, trafic de influenţă şi de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În același dosar, sunt cercetați și coordonatorul Direcţiei comerciale din CN Poşta Română SA Florin Aurelian Ciubotaru, pentru abuz în serviciu, omul de afaceri Marian Constantinof, pentru complicitate la abuz în serviciu și Cosmin Dragoș Mihăiescu, tot pentru abuz în serviciu.

Procurorii susțin că, în 2009, Gheorghe Ştefan, în calitate de primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al unui partid politic, fiind membru în biroul permanent naţional al partidului, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcţia de director general adjunct, având în coordonare Direcţia comercială a CN Poşta Română.

“Ulterior, Gheorghe Ştefan şi Ciobotaru Florin Aurelian au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comercială nou înfiinţată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relaţia contractuală cu CN Poşta Română SA, privind prestarea, în unităţile poştale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS”, au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

În schimbul intervenţiei sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru să înceteze contractele Poştei cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL, pe care Marian Constantinof o controla prin interpuşi, Gheorghe Ștefan i-ar fi cerut omului de afaceri să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obţinut firma Posh Telecom, în executarea contractelor încredinţate.

“În acest context, Gheorghe Ştefan a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru Florin Aurelian pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL şi CN Poșta Română. La rândul său, Florin Ciobotaru Aurelian a exercitat presiuni asupra angajaţilor din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaţilor amintiţi, Florin Ciobotaru Aurelian a apelat la cunoştinţele juridice ale lui Mihăilescu Cosmin Dragoş (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-i oferi sprijin în încetarea raporturilor comerciale dintre companie şi SC Smart Telecom Solutions SRL”, au precizat procurorii.

Astfel, contractele dintre Poşta Română şi SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denunţate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru şi Cosmin Dragoş Mihăilescu, în calitate de consilier juridic “delegat” de un cabinet de avocatură. În acest fel, Poşta Română şi-a asumat riscul plăţii unor daune interese compensatorii.

“După parcurgerea procedurilor judiciare declanşate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluţionarea litigiului comercial cu CN Poşta Română SA, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro”, au mai arătat procurorii.

Ulterior, Ciobotaru a negociat şi a încheiat, în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziţie transparente şi legale, fără o justificare economică şi în condiţii dezavantajoase pentru compania naţională, un contract de asociere în participaţiune, susţin anchetatorii.

“Este de precizat că CN Poşta Română SA a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL şi apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participaţiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziţie publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unităţile poştale ale companiei. În realitate, în ambele cazuri, reţeaua de terminale POS aparţinea Payzone Romania SA (care a instalat terminalele, care deţinea platforma de operare şi un „call-center” pentru oferirea de consultanţă şi service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât şi Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă – cu aceste societăţi comerciale CN Poşta Română SA a acceptat nejustificat să îşi împartă profitul”, au precizat procurorii, în documentul citat.

Anchetatorii susţin că prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relaţia comercială pe care în realitate o desfăşura cu Payzone Romania SA, Poşta Română SA a achitat nejustificat, în perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979,56 de euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746,12 euro, reprezentând TVA.

Procurorii îl mai acuză pe Gheorghe Ştefan că i-a cerut lui Marian Constantinof să achite din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma de 302.845,48 lei către o societate controlată prin interpuși de primarul din Piatra Neamț, pentru achiziționarea de publicitate în municipiu. Această societate comercială ar fi direcţionat o parte din banii încasaţi către o televiziune la care asociaţi erau copiii lui Gheorghe Ştefan.

Tot la solicitarea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof ar fi achitat costurile deplasării și ale unui cantonament efectuat în Italia de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Costul transportului şi al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei şi 35.306 euro, au mai arătat anchetatorii.

De asemenea, în 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, ar fi plătit 10.000 de lei pentru Gheorghe Ștefan și soția acestuia, reprezentând costul unui sejur la Mamaia.

Anchetatorii au mai stabilit că Gheorghe Ștefan și-ar fi dat acordul ca o parte din sumele necuvenite pretinse de acesta să fie direcționate, la cererea lui Ciobotaru, sub forma unor sponsorizări, către o asociație sportivă a unei persoane din familia omului de afaceri. Astfel, în iulie și septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost făcute două plăți în favoarea asociației, în valoare totală de 62.000 de lei.

Valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ștefan sau altora, la cererea acestuia, este de 422.138,07 lei (aproximativ 100.000 de euro) și 35.306 euro, a precizat DNA.

Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ este cercetat și în dosarul Microsoft, pentru trafic de influență și spălare de bani. În acest dosar el a fost plasat în arest la domiciliu, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă.

Gheorghe Ştefan este în arest la domiciliu din 15 aprilie, după ce a stat în arest preventiv timp de aproape şase luni, din octombrie 2014, în dosarul “Microsoft”, în care a fost trimis în judecată alături de Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae. Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În dosarul “Microsoft” sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Fostul primar Gheorghe Ştefan mai este cercetat într-un dosar în care sunt urmăriţi penal şi preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi de Narcisa Iorga, fost membru CNA, în legătură cu intervenţii pentru licenţa Giga TV.

Citește și: Audieri în lanț, în dosarul CNA

În acel dosar, Gheorghe Ştefan, care controla Giga TV la data faptelor, este acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului. Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că s-ar fi implicat în determinarea unor funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV. Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat lui Gheorghe Ştefan în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă