8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nou dosar pentru fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov. Care sunt...

Un nou dosar pentru fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov. Care sunt acuzaţiile

Procurorii anticorupţie au deschis un nou dosar pe numele lui Darius Vâlcov. Fostul ministru este acuzat de trafic de influenţă făcut pentru atribuirea unor contracte de achiziții publice. În schimbul traficului de influență pentru atribuirea contractului, fostul ministru al Finanțelor și fostul primar al Slatinei percepea un comision de 10% din valoarea contractului. 

Citeşte şi: STENOGRAMELE “VÂLCOV” dezvăluie cum se folosea ministrul de Finanțe de negrișori să-i cumpere valuta pentru tablouri: ”Nu puteam să urc cu ei (leii) în mașină, îmi rupeau mâna!”

Fostul ministru al Finanţelor se află la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă noile acuzaţii. 

Procurorii arată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale, că în 2014, anterior semnării în iulie 2014, a unui contract având ca obiect reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din două localități din județul Olt, Vâlcov i-a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză), prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA, ce urmau a fi încasate de societatea comercială reprezentată de omul de afaceri, în urma încheierii contractului cu S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., respectiv 1.700.000 lei. 

Banii au fost pretinși de Vâlcov în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din cadrul S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., astfel încât societatea pe care o reprezenta denunțătorul să încheie acel contract şi să primească banii la timp.

Ulterior, fostul ministru a primit de la omul de afaceri, prin intermediari, suma de suma de 1.700.000 lei, în două tranșe (în luna septembrie 2014 și în luna februarie 2015).

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată. 

Citeşte şi: Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, trimis în judecată, în dosarul TABLOURILOR

Potrivit procurorilor, începând din 2011 şi până la data reţinerii sale, Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru. Vâlcov s-ar fi folosit de informațiile obţinute când a ocupat cele trei funcţii pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, deţinute de fostul ministru al Finanţelor, dar administrate prin interpuși.

De asemenea, fostul ministru mai este cercetat într-un dosar pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Darius Vâlcov se află în arest preventiv din 2 aprilie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă