11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn nou motiv de tensiune în Guvern: UDMR se opune unei decizii...

Un nou motiv de tensiune în Guvern: UDMR se opune unei decizii “ridicole” a MAE

După poziția avută de MAE pe tema inițiativei cetățenești pentru protecția minorităților naționale, aparținând UDMR, reprezentanții Uniunii au un alt motiv de nemulțumire față de partenerii lor de guvernare: ministerul condus de Titus Corlățean a respins solicitarea Ungariei de a deschide birouri consulare la Oradea și la Târgu Mureș. 

Secretarul-şef al UDMR, Peter Kovacs, a declarat, vineri, că liderii de la minister nu au discutat această problemă cu UDMR, un motiv în plus ca aceştia să-şi reconsidere decizia. El a apreciat, pentru MTI, că respingerea solicitării Ungariei în baza principiilor reciprocităţii şi proporţionalităţii este "ridicolă".

"Comunitatea de 1,3 milioane de etnici maghiari din România nu se poate compara cu cele câteva mii de etnici români care trăiesc în Ungaria. Când este vorba despre relaţiile ungaro-române, ar fi frumos dacă ministrul român de externe Titus Corlăţean şi-ar aminti că faptele vorbesc mai puternic decât vorbele", a declarat Kovacs, conform Mediafax.

România a respins joi solicitarea Ungariei de a deschide două noi birouri consulare pe teritoriul său. O purtătoare de cuvânt a Ministerului ungar de Externe, Anna Nagy, a catalogat decizia ca fiind de "neînţeles" şi contrară practicilor europene.

Contactat de MTI, ministerul român a declarat că a respins solicitarea ungurească în baza principiilor reciprocităţii şi proporţionalităţii.

Ministerul ungar de Externe l-a convocat ulterior pe ambasadorul român pe tema deciziei Bucureştiului. Ambasadorul Alexandru Victor Micula a schimbat note verbale cu adjunctul secretarului de stat Vince Szalay-Bobrovniczky şi a promis să transmită solicitarea Ungariei, astfel încât partea română să-şi reconsidere decizia.

Potrivit notei verbale, solicitarea Ungariei nu vizează deschiderea unor consulate generale, ci unor birouri consulare în cadrul consulatelor generale de la Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

În prezent, Ungaria are un birou consular la sediul ambasadei din Bucureşti şi consulate generale la Cluj şi Miercurea Ciuc. România are o ambasadă şi un birou consular la Budapesta şi consulate generale la Szeged şi Gyula.

Citește și: Corlăţean răspunde UDMR: "Exprimarea poziţiei statului român nu poate fi supusă nici negocierii, nici compromisului politic"

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă