11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialBREAKING NEWS. Proteste de amploare în întreaga țară, cu peste 300.000 de...

BREAKING NEWS. Proteste de amploare în întreaga țară, cu peste 300.000 de oameni, după ordonanța PSD: Dragnea, nu uita, România nu-i a ta! Încercare de deturnare a protestelor, de către galeriile echipelor Dinamo, Steaua și Rapid. Suporterii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, membri PSD. Cinci persoane, rănite, iar zeci, reținute -surse | FOTO + VIDEO LIVE

Sute de mii de oameni protestează, în toata țara, miercuri seară, față de decizia Guvernului Grindeanu de a modfica Codul Penal prin OUG. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că ”nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occidentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau ”fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case. 


UPDATE 00:48: Cinci persoane au fost rănite, conform Digi 24. O persoană a fost deja externată, la ora transmiterii acestei știri. 

Jandarmii au reușit să stabilizeze situația, în Piața Victoriei din Capitală. 


00.30: Oamenii legii au confiscat mai multe cocktailuri Molotov, două cuțite și materiale pirotehnice. Digi 24  transmite că ar fi fost 50 de persoane care au aruncat cu obiecte în jandarmi, iar acestea ar fi fost duse la audieri. 

 


00.20: Ultrașii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, a acuzat fosta soție a patronului echipei FC Dinamo București, Ionuț Negoiță, într-o postare pe Facebook. Frații Negoiță sunt membri PSD. 

Șase persoane au fost reținute, miercuri noapte, în urma protestului, a declarat, pentru agenția Agerpres, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache. 

“Fratii Negoita au strans galeria echipei de fotbal Dinamo la Rin Grand Hotel si i-au adus cu autobuzele la protest inarmati cu petarde si lacrimogene ca sa strice protestul din aceasta seara, Fratii Negoita sunt membri PSD cu dosare penale care beneficeaza de legea gratierii!” , a scris Carmen Negoiță pe Facebook. 


23.45: Sunt patru persoane rănite – doi jandarmi și doi protestatari, în urma conflictelor din Piața Victoriei, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.


23.00 Sunt violențe în Piața Victoriei din Capitală, dar și la Cluj. 

Corespondentul Rl, Roxana Petre: La București, suporterii galeriilor au aruncat cu petarde, iar protestatarii au început să strige ”fără violențe!” și ”nu așa!”. Jandarmii i-au îndemnat pe oameni să plece din Piața Victoriei. Foarte mulți protestatari s-au conformat și pleacă din fața sediului Guvernului. Jandarmii au aruncat cu gaze lacrimogene. 

După fiecare petardă, se strigă ”fără violență”, jandarmii au făcut un cordon și încearcă să-i îndepărteze pe oameni. 

După plecarea multor protestatari, corespondenta RL la fața locului a remarcat mulți oameni cu PET-uri cu alcool, 

Pe Calea Victoriei, în zona blocurilor, mai mulți protestatari violenți au aruncat cu sticle şi cu bulgări de zăpadă în jandarmi, care au intervenit din nou cu gaze lacrimogene. Ei au incendiat un panou publicitar, iar pompierii au intervenit. 

Mai multi oameni au fost răniți. Conform Digi 24, ar fi vorba de trei jandarmi răniți și mai mulți portestatari intoxicați cu gaze lacrimogene. 

Conform surselor RL, galeriile echipelor de fotbal din București au mobilizat ultrași, care au aruncat cu petarde în jandarmi, provocând dispersarea manifestanților. Cei de la Rapid ar fi mobilizat 200 de oameni, cei de la Dinamo – 4-500, iar cei de la Steaua ar fi fost pregătiți cu grupuri mici, începând cu ora 19.00, pentru a-i indigna pe suporterii dinamoviști. Înainte, a fost un meci de handbal, la Sal Dinamo din Capitală. 

Claudiu Pădurean: La Cluj, oamenii au spart o placă cu însemnele PSD de pe sediul partidului. 


22.10:  Premierul Sorin Grindeanu a adresat, miercuri, o scrisoare către oficialii europeni, în care explică raţiunile din spatele OUG privind modificarea Codurilor penale şi a proiectului privind graţierea, dând asigurări că Executivul susţine lupta anticorupţie.

“Doresc să vă asigur de deschiderea mea de a continua dialogul cudumneavoastră, inclusiv la Bruxelles, şi reiterez angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei. În aceste eforturi contăm pe sprijinul şi susţinerea Comisiei Europene, dar şi pe o evaluare echilibrată şi corectă din partea acesteia, care să ţină cont de cadrul constituţional naţional şi de substanţa concretă a prevederilor legislative, nu doar de reacţiile din spaţiul public şi mediatic”, a scris Grindeanu. 


21.35: La Cluj sunt, la ora transmiterii acestei știri, 45.000 oameni, iar la Timișoara sunt 15.000.  Piața Victoriei din Capitală și străzile adiacente, precum și stația de metrou Victoriei sunt blocate. În total, sunt peste 300.000 de oameni în stradă. 

21.20: Dacian Cioloș îi solicită public lui Grindeanu să abroge OUG: Cum veți explica că unii pot să fure 45.000 de euro fără să fie pedepsiți penal? Duceți România la periferia Europei

În București, Metrorex ar putea suplimenta numărul de metrouri, conform Agerpres. 

Corespondenta Rl, Ondine Gherguț: peste 150.000 de oameni protestează în Capitală. 

Corespondentul Rl Ticu Ciobotaru: La Galați, numărul manifestanților a crescut la 3.000 după ce foarte mulți tineri s-au alăturat coloanei care străbate principale străzi din oraș. După ce a străbătut străzile Domnească și Brăilei, de la Inelul de Rocadă coloana s-a întors către centrul orașului, potrivit unora dintre manifestanți aceștia dorind să se întoarcă în zona sediului PSD.

Corespondentul Rl Claudiu Pădurean din Cluj: Cel mai mare miting din ultimii 20 de ani.

Corespondentul Rl Cristian Hagi, Constanța: Peste 5.000 de oameni, in stradă. 

Cluj: 


21.00: Sute de români din Marea Britanie s-au mobilizat și protestează, la Londra, Helsinki, Frankfurt, Washington, Oslo, Zurich, Paris și Dublin. 

Paris: 

Londra:

20.55:  Circa 100 de jandarmi sunt grupaţi, la această oră, pe Bulevardul Iancu de Hunedoara din Capitală, în apropierea Guvernului, în eventualitatea sosirii câtorva sute de suporteri care au asistat la meciul de handbal masculin Dinamo-Steaua. Forţele de ordine sunt pregătite să intervină cu gaze lacrimogene, în cazul în care ar apărea manifestări violente.

La ora transmiterii acestei știri, în București protestează aproximativ 125.000 de oameni. 


20.45: Peste 200.000 de oameni sunt în stradă, la ora transmiterii acestei știri, nemullțumiți de acțiunile Guvernului Grindeanu. 

ALARMĂ. Șase ambasade își exprimă îngrijorarea față de Ordonanța PSD. Țările partenere cer Guvernului să nu “dea înapoi” lupta anticorupție

Nou bilanț privind numărul protestarilor, la ora 20.00: Timișoara – 10000; Brașov – 7.000; Miercurea Ciuc – 200; Galați – 1.100; Tulcea – 400; Brăila – 200; Focșani – 350; Oradea – 4.000; Constanța – 1.500; Alba Iulia -3500; Buzău 300; Cluj 35000; Bacău – 4000; Tg Mureș 6.000; Iasi 4000; Sibiu 10.000; Piatra Neamț 1.000; Suceava 1.000; Pitești 3000; Bistrița 450 și Arad 1000. La București sunt aproximativ 100.000 de oameni. 


20.20: Numărul total al persoanelor care s-au adunat în Piața Victoriei a ajuns la peste 100.000, iar oamenii continuă să vină și să scandeze împotriva OUG date de Guvernul Grindeanu. Reporterii România Liberă anunță că traficul de la metrou a fost sugrumat de numărul prea mare de călători care circulă către stația de metrou Piața Victoriei. Astfel, ieșirile de la metrou aproape s-au blocat.

Aici puteți vedea situația în timp real din Piața Victoriei, acolo unde oamenii s-au adunat.

19.45: Corespondenții RL din Piața Victoriei transmit că, în acest moment, sunt peste 60.000 de oameni în fața Guvernului. În țară, s-au adunat peste 75.000 oameni: Cluj – 15.ooo, Timișoara – 10.000, Sibiu – 10.000, Brașov – 5.000 și Iași – 5.000.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, încearcă pentru a doua oară să “albească” Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codurilor penale: Nu e nimic secret, ilegal sau imoral în caracterul acestei ordonanțe

Trei persoane care consumau alcool la protestul din Capitală au fost amendate de jandarmi, în urma unei sesizări primite din partea unor participanți la protest, a declarat, pentru agenția Agerpres, Georgian Enache. 

19.20: Numărul protestatarilor din Capitală a crescut la aproximativ 30.000, în vreme ce în aproximativ 40 de localități din țară sunt în stradă peste 40.000 oameni. 

Oamenii strigă: Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!

Cluj: 

Timișoara

 


19.10 Jurnaliștii României Libere transmit că numărul protestatarilor din Piața Victoriei crește foarte rapid, la această oră fiind 15.000 de persoane în stradă. Oamenii strigă: ”DNA să vină să vă ia! Să vă fie frică, țara se ridică!”, ”Comuniștii!”. 

 La Constanța, sunt peste 1.000 de persoane în stradă, la Brașov și Timișoara s-au adunat peste 6.000 de oameni.

Brașov: 

 


Citiți și opinii ale intelectualilor despre gestul Guvernului Grindeanu de a adopta modificări la Codul Penal prin OUG: 

Filosoful Andrei Pleșu atacă dur Cabinetul Grindeanu: Este prima dată când membrii unui guvern românesc au gândire de repetenți, vorbire de semi-analfabeți și fire de ticălos


18.55: Protestatarii s-au strâns deja în număr mare în mai multe orașe din București. Potrivit postului Digi24, peste 10.000 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei, iar în toată țara s-au strâns peste 25.000 pe protestatari. 

Toate bulevardele din jurul Pieţei Victoria au fost închise. Nu se mai poate circula pe Şoseaua Kiseleff.

La Timişoara s-au strâns peste 4.000 de oameni, la Iaşi 3.000 şi la Braşov 2.000 de oameni.


18.44: Jandarmeria a mobilizat efective militare din jurul Capitalei, pentru a preveni violențele pe timpul protestelor de la București. 

Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, maiorul Georgian Enache, a declarat pentru România Liberă că “s-a luat legătura” cu unitățile de jandarmi din județele adiacente Capitalei, astfel încât “dacă vom avea o prezență numeroasă (a protestatarilor – n.n.), putem apela și la efective din județele apropiate”.

Citiți aici: Jandarmeria a mobilizat efective militare din jurul Capitalei, pentru a preveni violențele pe timpul protestelor de la București


18.30 Trupa Voltaj a ieșit alături de protestatarii din București, în Piața Victoriei.

Citește aici: Trupa Voltaj, la protestele din Piața Victoriei: “Uneori România are nevoie de noi!” | VIDEO


17.45: Lumea începe să se strângă în București, în rondul din Piața Victoriei, aproximativ 5.000 de protestatari fiind deja acolo. Jandarmii s-au mobilizat, iar jurnaliștii au fost evacuați din clădirea Guvernului. Printre protestatari s-au înregistrat și foarte multe persoane care au adus mâncare, ceaiuri calde, gustări, sandvișuri sau lichide, toate fiindu-le servite celor din stradă, pentru a rezista împotriva frigului.


16.16: Paginile protestelor din Capitală:

​​NU Legilor Graţierii si NU Dezincriminarilor: D-Days


16.10: Internauții îndeamnă la calm:

„Se zvonește că PSD își va chema (nu public) susținătorii (oameni plătiți) pentru a ne ține piept manifestației, pentru a ne provoca. Zvonul vine din instituții ale statului, bugetari. Vor să ripostăm, vor să devenim violenți să scoată tot ce e mai urât la suprafață. Sper să nu se repete episodul, că atunci când a fost suspendat Traian Băsescu, unde a fost nevoie de intervenția jandarmilor. Hai să ne întoarcem acasă, la cei dragi pe picioarele noastre. Mergem să protestăm, nu să murim, s-a murit în ’89 e suficient”, avertizează o persoană.

 Alexandru Bazavan: Cum protestăm?

 1. Pașnic-Ieșim în stradă că se ne arătăm dezaprobarea pentru Ordonanțele Guvernului. Violentă nu ne va ajută, pentru că va fi întâmpinată de violență și intrăm într-un cerc vicios. Fii acolo prezent, scandează lucrurile în care tu crezi (nu neapărat ce scandează ceilalți). 

 2. Lăsați forțele de ordine să-și facă treaba-Polițiștii și jandarmii sunt acolo că să împiedice violența, dar vor răspunde dacă sunt provocați (asta e job-ul lor). Majoritatea dintre ei sunt acolo pentru că au primit ordin, iar dacă n-ar avea statut special de polițist sau militar (în cazul jandarmilor) probabil că mulți ar fi alături de protestatari. Ei nu-l apăra pe Dragnea & co. și cum au dovedit multe situații s-au comportat foarte frumos cu protestatarii atâta timp cât aceștia n-au exagerat. Nici măcar nu-i înjurați. 

 3. Unde-s mulți puterea crește-Puterea noastră de protest ține de numărul nostru. Două lucruri pe care poți să le faci că să ajuți protestul e să îi chemi pe cei apropiați să protesteze, dacă aceștia sunt împotriva ordanantelor și să vii la protest după oră 7PM când ajunge majoritatea. Dacă îți consumi energia când sunt puțini oameni, s-ar putea să te simți bine, dar cifrele de participare vor fi mici (20.000 de oameni pe parcursul zilei, dar maxim 2000 în orice moment nu dă bine). Salvează-ți energia și vino seară, atunci vom fi mulți. 

 4. Pregătește-te-O să fie frig, o să ți se facă foame/sete. Ai grijă de ține să ai tot ce-ți trebuie că să poți sta cât vrei la protest. 

 5. Uită-te în jur-Fii atent la cei din jurul tău, calmează-i pe cei care exagerează, ajută-i cu apa sau mâncare pe cei care nu-s pregătiți. Tu ești o celulă dintr-un organism mare care se formează în zonă de protest. Ai puterea să decizi pentru ține, dar ține cont și de restul.”
  

 

16.00: Ministrul Justiţiei a ținut, miercuri, o conferinţă de presă inopinată la Camera Deputaţilor, în sala de grup a PSD, el transmiţând protestarilor un apel la calm.

„Noi am comunicat, dar din păcate s-a comunicat trunchiat, fiecare citeşte legea cum doreşte şi o interpretează în acelaşi fel. Doresc să transmit un semnal de calm, toţi cei care protestează, e un drept constituţional al dumnealor. Şi la Mnisterul Justiţiei, toţi cei care au dorit să protesteze, i-am aşteptat, am discutat cu dumnealor, în schimb oportunitatea este a ministrului, iar ultimul cuvânt îl aveţi dumneavoastră, colegii mei parlamentari”, a spus Iordache în sala de grup a PSD, unde se aflau deputaţii PSD şi reprezentanţii presei.


Citiți și: FOTO: PSD-istul Codrin Ștefănescu incită la contra-manifestație. Alegătorii social-democrați propun: Să rupeți capul mitingiștilor din țară. Să le tăiem macaroana acestor securiști

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, îi întreabă pe susținătorii partidului, dacă și formațiunea ar trebui să realizeze un miting „cu adevărat uriaș”, pentru „salvarea” României. Întrebarea sa a stârnit numeroase reacții din partea internauților. Printre aceștia, mulți dintre alegătorii social-democraților se arată favorabili unor acțiuni radicale împotriva persoanelor care protestează la nivel național. „Să rupeți capul mitingiștilor din țară”, îl îndeamnă o femeie.


11.59: Și la Cluj-Napoca va avea loc un protest, în Piața Unirii, începând cu ora 19.00.

„Ne-am săturat de măsurile corupte luate de acest Guvern Corupt! JOS GUVERNUL!!! JOS PSD-ul! Sloganurile zilei: 1. JOS GUVERNUL; 1. Alegeri aticipate! ; 2. DNA mergi si la CNA!; 3. ANTENA 3 – Cei mai mincinosi!; 4. ROMANIA TV – INCHIDE-TE!; 5. PSD Ciuma Rosie!; 5. Televiziuni nu mai dati minciuni!; 6. DNA sa vina sa va ia!; 7. Clujul cere fara gratiere!; 8. Democratie nu amnistie!; 9. Dragnea nu uita asteptam si cartea ta!
10, Ceausescu n-a murit estre Dragnea travestit!”, scriu organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

11.41: Un protest este anunțat și la Sibiu.

„De azi ieșim în stradă în fiecare zi până învingem! Sibiul spune NU legii grațierii, Sibiul nu acceptă un guvern penal ce ne ignoră, ne jignește, ne consideră niște prosti!”, notează organizatorii, pe Facebook.

Protestul va avea loc în Piața Mare, începând cu ora 19.00.

Primăria Municipiului Sibiu a anunțat că a avizat un protest care va avea loc miercuri, timp de șase ore, pe un traseu pe care s-a mărșăluit și la Revoluție în 1989, manifestanții urmând să treacă prin fața sediului PSD, al Prefecturii, dar și prin fața casei președintelui Klaus Iohannis. Organizatorii protestului susțin că vor ieși în stradă „împotriva ordonanțelor privind grațierea și amnistia”.

„Primăria Sibiu a primit o cerere pentru avizarea unei adunări pe domeniul public în data de 1 februarie. Organizatorii declară că scopul este un protest împotriva ordonanțelor privind grațierea și amnistia. Comisia de Avizare a Adunărilor Publice a analizat și a aprobat desfășurarea protestului pe domeniul public în data de 1 februarie, în intervalul orar 17 — 23, pe următorul traseu: Piața Mare — str. N. Bălcescu — str. Andrei Șaguna — Instituția Prefectului — str. A. Șaguna — Piața Unirii — Calea Dumbrăvii — b-dul Mihai Viteazu — str. Rahovei — str. Semaforului — str. Ștefan cel Mare — str. Bâlea — str. Hermann Oberth — str. Constituției — str. General Magheru — str. Avram Iancu — Piața Mare”, se arată în comunicatul Primăriei Sibiu.

11.06: Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 1.500. Ei strigă „România cere fără graţiere”, „Zi de zi aici vom fi”, „Nu scăpaţi”. Manifestanţii au pancarte cu mesaje precum „Dragnea, groparul ţării”, „Vă vedem”, „Tura de dimineaţă”.

10.29: Peste o mie de persoane cer demisia Guvernului.

09.51: Circa 200 de oameni protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi.


Un nou protest are loc, miercuri dimineața, la Palatul Victoriei, în semn de nemulțumire față de decizia Guvernului Grindeanu de a adopta prin OUG legea grațierii și modificarea Codurilor Penale, în ciuda protestelor masive de stradă. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat că decizia a fost luată pentru a evita o decizie pilot a CEDO. Mii de oameni au ieșit în stradă în toată țara, cerând demisia Guvernului Grindeanu.

„1 Februarie e ziua decisivă: ordonanţa pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, a.k.a. Ordonanţa Dragnea, intră în şedinţa de guvern. Vino mâine la Piaţa Victoriei, începând cu ora 9 dimineata, să le arătăm că nu pot face tot ce vor, discreționar. Că aceasta este şi țara noastră. Îi putem lăsa să câştige sau le putem ţine piept. Sute de mii de români ne-au arătat clar, în ultimele două săptămâni, că avem o şansă. România e şi a noastră şi, dacă o vrem democratică, pentru noi şi copiii noştri, trebuie să luptăm pentru ea! Luaţi-vă şi prietenii sau invitaţi-i direct de pe pagina acestui eveniment! Dacă nu puteţi ajunge în cursul zilei, vă aşteptăm seara, începând cu ora 18.”, precizează organizatorii evenimentului pe Facebook.

Până la această oră, și-au anunțat participarea 4,600 de persoane. Alte 4,600 au anunțat că vor participa. De eveniment s-au arătat interesați alți 42.000 de oameni.

Totodată, pe Facebook a mai fost creat un alt eveniment, numit „Jos Guvernul”. Astfel, 12.000 de persoane și-au anunțat participarea, alte 10.000 s-au arătat interesate, iar 52.000 s-au arătat interesați de eveniment. Manifestația este anunțată pentru ora 19.00, la Piața Victoriei.

Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară.


Citiți și: BREAKING NEWS. Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO


Citiți și:Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM. Şeful statului: Este o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte, noaptea, fără avizul CSM, un document atât de sensibil cum este codul penal 


O necesitate folosită ca paravan pentru interese ascunse. De ce se opun magistraţii proiectului de ordonanță al graţierii şi schimbării legislaţiei privind abuzul în serviciu fără dezbatere publică

Intenţia coaliţiei aflate la guvernare de a modifica Codul Penal fără dezbatere publică şi de a oferi graţierea la urgenţă inclusiv pentru persoane condamnate cu suspendare a stârnit furia societăţii civile şi reacţii dure din partea magistraţilor.


 VIDEO. Ce conține ordonanța privind grațierea. Abuzul în serviciu sau obținerea de foloase necuvenite pot fi grațiate. Luarea și darea de mită și traficul de influență NU sunt pe lista infracțiunilor care pot fi iertate

Proiectul de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Justiției prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată. Prevederile se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.


Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

 


Silviu Sergiu, senior editor:
REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 



Presa occidentală comentează deciziile de aprobare a grațierii și de modificare a Codului Penal: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție
În America, prima relatare a fost cea a agenției Associated Press, preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Decizia Guvernului Grindeanu a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie.
 
Ziarul The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară… continuarea aici!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă