14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn nou scandal penal la Imprimeriile Coresi

Un nou scandal penal la Imprimeriile Coresi

După scandalul legat de administrarea patrimoniului companiei de stat, liderii sindicali sunt șantajați că vor fi dați afară.

Denunțurile penale împotriva conducerii Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi se adună tot mai multe. După denunțurile înregistrate la Judecătoria Cluj-Napoca și la DNA, membrii conducerii companiei de stat ar putea răspunde, pentru alte infracțiuni de care sunt acuzați, în fața procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Și asta pentru că, după izbucnirea scandalului legat de modul în care este administrat patrimoniul companiei de stat, au început represaliile. Liderii de sindicat din cadrul imprimeriilor locale din Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, aflate în subordinea companiei de stat, au fost amenințați că vor fi concediați după ce Mircia Giurgiu a depus un denunț penal la DNA împotriva directorului Ilie Marius Bogdan. Ca urmare a șantajării liderilor de sindicat, există posibilitatea depunerii unui nou denunț penal, de data aceasta la DIICOT, pentru șantaj și pentru constituirea unui grup infracțional organizat, spune fostul deputat Mircia Giurgiu. El a mai declarat că, pe lângă denunțurile penale, liderii sindicali vor porni și acțiuni bazate pe Codul Muncii, pentru a-și apăra drepturile.

De asemenea, sindicaliștii vor ieși în stradă pentru a protesta atât împotriva devalizării companiei de stat, cât și împotriva amenințărilor care au fost adresate liderilor de sindicat. Acțiunile sindicale vor fi sprijinite și de liderii Blocului Național Sindical, confederația la care este afiliată Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România (USTR). Represaliile împotriva liderilor de sindicat nu reprezintă o premieră. În trecut, soția lui Mircia Giurgiu a fost concediată de la Imprimeria Ardealul pentru că actualul lider sindical a deranjat conducerea companiei. Mircia Giurgiu, care era în acea perioadă deputat, nu a dorit să protesteze public, pentru a nu fi acuzat că s-ar folosi de calitatea de parlamentar pentru a-i proteja pe membrii familiei sale. “Vă informăm că în urma prezentării situaţiei dezastruoase în care a ajuns CNI Coresi SA, ca urmare a managementului defectuos al directorului general interimar Ilie Marius Bogdan, acesta a avut o reacţie incredibilă şi a început să ameninţe liderii de sindicat că vor fi daţi afară, deoarece aceştia mi-ar fi prezentat informaţii legate de activitatea companiei“, a spus Mircia Giurgiu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Dosar aflat pe rolul DNA

Liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România spune că șantajul la adresa liderilor de sindicat din imprimeriile deținute de statul român a început după ce „am formulat denunţuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca şi la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva directorului Ilie Marius Bogdan, a societăţii de insolvenţă, a ministrului Culturii şi a prim-ministrului, prin care am arătat grava stare de fapt pe care actuala conducere a creat-o. Faptul că aceştia sunt deranjaţi de o asemenea manieră pentru că informaţiile pe care doar ei le mânuiau au ajuns publice nu poate să denote decât intenţia de fraudare a patrimoniului CNI Coresi SA. De altfel, îi reamintesc domnului director general interimar că această companie este una cu capital integral de stat, motiv pentru care toate deciziile ce privesc soarta locurilor de muncă și gestionarea patrimoniului fac parte din sfera informaţiilor publice. În plus, îl asigur că m-am deplasat personal la Craiova, pentru a vedea terenul pentru care se pregăteşte plata a 145 euro/mp de către CNI Coresi SA, teren situat într-o râpă, fără nici un fel de utilităţi, am hotărât astfel să revin în mişcarea sindicală pentru salvarea acestei companii, cu sucursalele sale – Cluj-Napoca, Oradea, Craiova – şi sediul central – Casa Presei Libere“, a afirmat Mircia Giurgiu. Liderul sindical afirmă că, de fapt, aceste afaceri imobiliare ar fi în beneficiul membrilor conducerii companiei de stat, nu al companiei propriu-zise, care ar fi devalizată intenționat.

Sindicaliștii pregătesc proteste de stradă

Liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România spune că va organiza și proteste de stradă, împreună cu liderii altor organizații sindicale din cadrul Blocului Național Sindical. Înainte de anul 2004, Imprimeria Ardealul urma să fie vândută printr-o operațiune asemănătoare cu cea preconizată de actuala conducere, însă Guvernul PSD a renunțat la manevră, în urma unor proteste de stradă, în condițiile în care premierul de atunci, condamnatul penal Năstase Adrian, se confrunta cu acuze publice de corupție, iar scandalul legat de vânzarea imprimeriei clujene i-ar fi fragilizat și mai mult poziția. „Totodată, îi transmit aceluiaşi domn, Ilie Marius Bogdan, că USTR va apăra drepturile şi interesele tuturor salariaţilor, ale liderilor de sindicat şi va lupta pentru evitarea fraudării Statului Român. Am luat, de altfel, legătura şi cu domnul Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, care ne-a asigurat de întreaga susţinere atât personal, cât şi a confederaţiei. Aşa cum am arătat prin intermediul denunţurilor formulate, reprezentanţii autorităţilor publice locale doresc şi susţin trecerea sucursalelor în administrarea Consiliilor Judeţene. Este astfel vorba despre domnul Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj, domnul Vakar Istvan – preşedinte interimar al CJ Cluj, domnul Mihai Seplecan – consilier judeţean, fost preşedinte interimar al CJ Cluj şi domnul Pop Claudiu Adrian – prefectul judeţului Bihor. Nu în ultimul rând, atrag atenţia tuturor celor cu atribuţii în luarea deciziilor că toţi cei care au fost şi vor fi vizaţi de încercări de intimidare din partea conducerii CNI Coresi SA, a salariaţilor şi a liderilor de sindicat vor avea tot suportul nostru, al USTR, inclusiv pe cale judiciară, prin plângeri penale individuale“, a mai spus fostul deputat Mircia Giurgiu.

Ilie Marius Bogdan: „Faptele sunt reale!“

La rândul său, Ilie Marius Bogdan a declarat, într-un interviu telefonic, că că “faptele, în mare măsură, sunt reale. Însă nu există nici un fel de fraudă. Imprimeriile din Cluj, Oradea, Craiova și București sunt pe pierdere. Vânzarea sediilor și construirea altora noi sunt necesare pentru că ne-am restrâns activitatea, în conformitate cu noile cerințe ale pieței. Statul român nu
ne-a dat nici un leu de la înființare, din 1952, iar pentru a retehnologiza și pentru a avea sedii noi, occidentale, trebuie să facem aceste vânzări, care au fost aprobate de adunarea generală a creditorilor. Dacă autoritățile județene vor imprimeriile, le așteptăm la licitație. Nu le putem da moca!“.

Însă transferul unor bunuri sau al unor unități de producție din patrimoniul statului român în cel al colectivităților locale sau județene nu este o noutate. Guvernul a transferat astfel dreptul de proprietate asupra clădirilor unor școli sau spitale, dar și asupra unor unități economice, cum ar fi aeroportul internațional din Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă