13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn nou termen în procesul lui Vișinescu. Ce declarații a făcut torționarul

Un nou termen în procesul lui Vișinescu. Ce declarații a făcut torționarul

Fostul comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a susținut, miercuri, că în sala de judecată au fost chemate doar persoane care dau declarații împotriva lui și niciuna din cele solicitate de el, respectiv martori sau reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), informază Mediafax.

"Nu văd pe nimeni de la Direcţia Penitenciarelor, să vină cineva şi de la ei. De ce nu vine? Din ordinul lor am făcut, nu de capul meu", a spus el.

"Este gardianul care a fost pe tură în noaptea în care a murit Mihalache. Ar spulbera… De ce nu-l aduceţi? El a fost acolo, o să vedeţi că n-am împuns pe nimeni cu cuţitul", a menționat Vişinescu, referindu-se la o declaraţie făcută de un martor la termenul anterior, potrivit căreia comandantul penitenciarului ar fi înfipt o baionetă în inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura că acesta a murit.

Fostul comandant al închisorii a fost întrebat de judecătoarea Carmen Veronica Găina dacă este de acord să dea o declaraţie în dosarul în care este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, cu precizarea că orice spune poate fi folosit împotriva lui, potrivit legii.

În acest context, între Vişinescu şi judecătoare a început un dialog, în care magistratul a încercat mai întâi să explice că ANP este parte în cauză, însă reprezentanţii instituţiei nu pot fi obligaţi să se prezinte la proces.

În replică, Alexandru Vişinescu a insistat să arate că la proces sunt prezente doar persoane "contra" lui. "Toţi sunt împotriva mea. Niciunul nu e cu mine. De ce nu chemaţi pe nimeni în favoarea mea? Chemaţi-l pe Nicu Dumitriu", i-a cerut Vişinescu judecătorului.

La momentul solicitării lui Vişinescu, grefierul de şedinţă a anunţat-o pe judecătoare că la dosarul cauzei s-a întors, de la ofiţerul delegat, mandatul de aducere emis pe numele martorului Nicu Dumitriu, cu menţiunea "imposibilitate de efectuare". Magistratul a dat citire acestui document şi a arătat că martorul solicitat cu insistenţă de Vişinescu a fost găsit, dar se deplasează cu mare greutate, fiind şi sub tratament medical intensiv. Astfel, ofiţerul care trebuia să-l aducă pe Nicu Dumitriu a constatat că nu poate executa mandatul emis de judecător.

Alexandru Vişinescu a insistat în continuare, pe ton ridicat, să fie adus la proces Nicu Dumitriu, gardian căruia el i-a fost comandant şi care ar fi fost pe tură în noaptea în care a murit Ion Mihalache.

Judecătorul i-a explicat lui Vişinescu, citind din acelaşi proces verbal al mandatului de aducere, că Dumitriu ar fi dat şi o foarte scurtă declaraţie poliţistului, în care arăta că nu ştie nimic despre acuzaţiile ce i se aduc lui Vişinescu.

În continuare, Vişinescu i-a spus judecătorului că "toată arhiva Râmnicului e la penitenciar, la Jilava, în depozit, se poate vedea tot acolo".

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă