13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUn român, condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia. Cum...

Un român, condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia. Cum ajung românii victimele reţelelor internaţionale

Un român în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia pentru trafic de droguri, relatează Mediafax citând New Straits Times. Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării.

Citeşte şi: Unde şi pentru ce poţi fi condamnat la moarte

Bărbatul, un şofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut. Bărbatul a ascultat verdictul cu calm şi cu un zâmbet încremenit pe faţă.

Citeşte şi: Români condamnaţi la moarte în străinătate

Acesta este unul dintre numeroasele cazuri de români implicaţi în traficul international de droguri, de obicei în rol de cărăuşi. România liberă a realizat, în urmă cu patru ani, o amplă analiză a acestei probleme, arătând cum sunt ademeniţi zeci de tineri români de reţelele internaţionale. Citeşte aici cum a ajuns Suceava pe harta traficului mondial de droguri.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că hotărârea de condamnare la moarte pentru trafic de droguri a cetăţeanului român în Malaezia nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală.

 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/732d00cc5ea482528f73b5f1a8926a72/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a convocat pe reprezentantul Ambasadei Malaeziei la Bucureşti, informează un comunicat al MAE, remis redacţiei. Corlăţean face apel la autorităţile malaeziene să evite aplicarea pedepsei capitale în cazul românului.

Totodată, ministrul român de Externe i-a scris omologului său malaezian să reanalizeze cazul bărbatului de 21 de ani implicat în traficul de droguri.

“Pentru România şi pentru Uniunea Europeană pedeapsa capitala este inacceptabilă şi contravine valorilor umane statuate la nivel internaţional. Pedeapsa capitală constituie un afront la demnitatea umană, încalcă drepturile condamnaţilor şi nu este de natură să prevină în vreun fel crimele – acesta este şi apelul comun transmis de 42 de miniştri de Externe ai statelor membre ale Consiliului Europei, semnat inclusiv de partea română, în data de 10 octombrie, cu prilejul  Zilei mondiale împotriva pedepsei capitale”, arată MAE în comunicat.

“Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român si este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz. Totodată, este menţinut contactul permanent cu acesta, cu familia sa şi autorităţile locale. Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, informează MAE.

În precizare se arată că Prin intermediul MAE, cetăţeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât şi de legătura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.

“În marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o discuţie cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părţii române cu privire la situaţia cetăţenilor români, cât şi faptul că autorităţile române urmăresc atent desfăşurarea proceselor. Cetăţeanul român a fost vizitat periodic de către reprezentantul Ambasadei. La iniţiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor române (DIICOT, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi consulul Ambasadei României în Malaezia). Ca urmare a activităţii acestui grup de lucru, autorităţile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaţilor”, informează MAE.

Malaezia are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului şi consumului de droguri, arată Ministerul Afacerilor Externe. Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat- indiferent de naţionalitate şi de cantitatea transportată- persoanelor implicate în traficul de droguri.

Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu sunt sancţionaţi atât cu închisoarea pe termen lung, cât şi cu pedepse corporale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă