15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUn roman a primit cea mai mare pedeapsa pentru frauda pe internet

Un roman a primit cea mai mare pedeapsa pentru frauda pe internet

Adrian Florin Fechete (39 ani) a primit in SUA cea mai mare pedeapsa din istoria fraudelor pe internet: 27 de ani de inchisoare, scrie presa de peste Ocean. El era seful unui grup de 21 de membri, care a furat 5.000.000 de dolari de la peste 2.000 de persoane, in special cumparatori de pe eBay. "Romania libera" va prezinta detalii din plangerea penala depusa de agentul special FBI impotriva grupului infractional.

Metoda prin care oamenii lui Florin Fechete, zis "Ade", ii pacaleau pe clientii eBay a fost dovedita de procurori in timpul procesului. Victimele licitau pentru produsele de pe eBay, insa nu ofereau o suma suficienta pentru a le putea cumpara. Membrii grupului lui "Ade" intrau pe fir, se dadeau drept vanzatorii de pe eBay si le trimiteau perdantilor un mesaj electronic prin care ii anuntau ca au o a doua sansa de a cumpara ceea ce tocmai pierdusera. "Victimele erau indrumate sa trimita banii prin Western Union pentru a fi ridicati de vanzator sau de agentul de vanzari, care se afla in imprejurimile orasului Chicago. Dupa ce trimitau banii, victimele nu primeau bunurile pentru care platisera", scrie Blessing in plangerea penala. Infractorii, aflati in SUA, transferau cea mai mare parte din acesti bani catre complicii din Romania.

 

La acest caz au lucrat impreuna FBI, Biroul de Imigrari si Politia din Chicago, care au urmarit operatiunile celor 21 de infractori din noiembrie 2003 pana in august 2006. Cel care a depus plangere penala, pe 11 decembrie 2006, impotriva grupului de infractori romani la Tribunalul Districtual de nord din Illinois, SUA, este agentul special FBI Michael Blessing, de la biroul din Chicago. Pentru a intocmi dosarul, Blessing a stat de vorba cu martori, ofiteri de politie, angajati ai Western Union si ai mai multor case de schimb valutar  din zona orasului Chicago. Plangerea are 80 de pagini si cuprinde doar esentialul: "Aceasta declaratie sub juramant nu contine toate informatiile pe care le detin autoritatile cu privire la aceasta investigatie, ci doar acele fapte care consider ca sunt necesare pentru a declansa cauza penala", a precizat agentul FBI.

Agentul FBI a povestit, printre altele, ca angajatii de la oficiile Western Union cer documente de identitate (si le fac fotocopii) ale celor care schimba valuta, depun sau ridica bani de la ei si introduc datele lor intr-o baza de date electronica. De exemplu, anchetatorii au observat ca mai multi dintre membrii grupului, care depuneau sau schimbau bani in aceeasi zi, furnizau aceeasi adresa ori numar de telefon. Apoi, inregistrarile telefonice autorizate au demonstrat ca membrii gruparii comunicau intre ei in timpul operatiunilor.

Adrian Florin Fechete a primit personal venituri transmise de victime ale schemei infractionale prin Western Union la case de schimb valutar din zona Chicago, in perioada noiembrie 2004-martie 2005, in valoare de circa 170.000 de dolari, se arata, printre altele, in plangerea penala. In plus, Fechete a recrutat mai multe persoane care au ridicat de la Western Union, in total 5 milioane dolari. Fechete a fost retinut in martie 2006 pentru posesie de documente de identitate falsificate pe internet, pasapoarte false si furt de identitate in forma agravanta. De pe telefonul lui mobil, autoritatile au putut identifica si alti membri ai retelei. Unul dintre infractori, Gary Michael Schneider, a fost arestat in octombrie 2005 si a colaborat cu autoritatile din Chicago, in speranta micsorarii considerabile a pedepsei sale.

 

Anchetatorii au descoperit ca membrii retelei foloseau zeci de identitati false, iar Fechete a vandut diferite tipuri de masini si aparaturi, printre care o motocicleta si un model de Chevrolet din anul 1956. El detinea legitimatii false din Wisconsin, din Illinois si Indiana si un pasaport canadian fals. Autoritatile au facut o lista cu 16 identitati folosite de acesta.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă