6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn senator confirmă acuzaţiile Elenei Udrea la adresa generalului Coldea

Un senator confirmă acuzaţiile Elenei Udrea la adresa generalului Coldea

Senatorul independent Valer Marian a declarat, într-un interviu pentru Cotidianul, că acuzaţiile aduse de Udrea lui Florian Coldea sunt "în mare parte veridice" şi că aceasta nu a spus nici măcar zece la sută din ceea ce ştie.

"Trebuie să avem în vedere că Elena Udrea a fost timp de un deceniu sfetnicul de taină al preşedintelui Traian Băsescu şi că a avut relaţii apropiate şi fructuoase atât cu şefii SRI, care au menajat-o în cazul Alro, cât şi cu şefii altor servicii secrete, respectiv cu foştii şefi ai serviciului secret al MAI, chestorii Virgil Ardelean şi Gelu Oltean, cu adjunctul directorului SPP pentru activitatea de informaţii, generalul Alexandru Burian, şi cu directorul STS, generalul Marcel Opriş", a spus Marian.

Senatorul a mai precizat faptul că el a fost una dintre puţinele persoane publice care i-au mai adus acuzaţii lui generalului Coldea. 

"Am afirmat că generalul Coldea este şeful de facto al SRI cu mult timp înaintea Elenei Udrea, respectiv începând din anul 2010, în mai multe declaraţii politice, ca "Răpirea din Irak: după 5 ani"(2010), "Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei" (2013) sau "Un altfel de bilanţ al SRI" (2014). George Maior a avut doar funcţie de reprezentare în calitate de director al SRI, conducerea operativă fiind asigurată de generalul Coldea, care colecta informaţiile adunate de toţi subalternii săi şi decidea modul lor de valorificare", a mai spus senatorul.

Valer Marian a mai spus că acest scandal a dus la o scădere a credibilităţii SRI şi că doar o demisie din partea lui Coldea ar mai putea repara imaginea instituţiei. 

Senatorul a apreciat că ascensiunea lui Coldea în SRI s-a făcut pe baza nepotismului şi că Florian Coldea este o persoană "lipsită de orizont intelectual". 

"Am motivat în mai multe declaraţii politice că ascensiunea fulminantă a generalului Coldea se bazează pe nepotism şi obedienţă totală. În prima parte a carierei sale a fost sprijinit de generalul Dan Gheorghe, care a deţinut funcţii de comandă în cadrul USLA, UM 0215 şi SRI şi îi era unchi din partea mamei, şi de generalul Sorin Brăteanu, fost şef al Secretariatului General al SRI, care-i este naş de căsătorie. Şi, după cum am arătat anterior, pentru numirea în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, care s-a produs în 2005, a fost susţinut politic de tandemul arădean, Gheorghe Falcă – Gheorghe Seculici, lideri PDL care se aflau în relaţii de afinitate cu fostul preşedinte Traian Băsescu", a spus generalul. 

Valer Marian a subliniat faptul că trebuie investigate acuzaţiile făcute de Elena Udrea.

"În calitate de parlamentar, consider că se impune schimbarea multor membri ai Comisiei parlamentare de supraveghere a activităţii SRI, pentru că aceasta să-şi îndeplinească efectiv rolul său legitim, precum şi să fie constituită o comisie parlamentară de anchetă care să verifice atât acuzaţiile doamnelor Elena Udrea şi Alina Bica, cât şi ale altor politicieni, magistraţi, jurnalişti şi chiar ofiţeri de informaţii", a mai spus senatorul. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă